Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЗЕМЛЯ І ЛЮДИ
ЗЕМЕЛЬНИЙ МОРАТОРІЙ: ЩО ЧЕКАТИ ВІД ЙОГО СКАСУВАННЯ?
Кожен п'ятий власник земельних паїв в Україні виступає за скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це свідчать дані загальнонаціонального дослідження, яке наприкінці минулого року було проведене на замовлення проекту USAID «АгроІнвест». Нещодавно його результати презентували в Києві.

Земельний мораторій в Україні триває вже понад десять років. Уперше він був запроваджений 2002-го. Передбачалося, що це буде тимчасовий акт, який дозволить підготувати країну до формування повноцінного ринку земель. Натомість справдилася давно відома істина: немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Верховна Рада кілька разів продовжувала термін дії мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Зокрема, таке рішення вона ухвалила й наприкінці 2012-го. Відповідно до нього земельний мораторій буде діяти до 2016 року.
Народні обранці пояснювали такі свої дії наміром захистити інтереси власників земельних наділів. Йдеться про 7 млн наших співгромадян, які володіють цими наділами.
Однак що думають про мораторій самі українські землевласники і та категорія сільського населення, яка ці землі використовує на правах оренди у сільгоспвиробництві? Відповідь на поставлене запитання спробували знайти організатори загальнонаціонального дослідження, яке стало наймасштабнішим з усіх, які проводили в Україні щодо земельних питань. І з'ясувалося, що за скасування земельного мораторію виступає лише один із п'яти власників паїв.
Серед фермерів та керівників сільськогосподарських підприємств ідея скасування мораторію знайшла більшу підтримку (26 і 27,9% відповідно). Зауважимо, що в рамках дослідження опитування проводили тільки серед малих та середніх сільгоспвиробників (до 3000 га в обробітку).
Цікавий факт: рівень підтримки ідеї скасування мораторію напряму залежить від тенденцій сільгосппідприємства до зростання. Підприємства, що швидкими темпами скорочують діяльність, у своєму ставленні до запровадження ринку земель обережніші (за скасування мораторію виступають тільки 18%), а от серед тих, що швидко зростають, підтримує запровадження ринку земель майже половина (42%).
Одним із визначальних критеріїв ставлення до земельного мораторію є поінформованість та освітній рівень. Результати дослідження довели: чим більшою інформацією володіють власники земель та орендарі, тим охочіше вони погоджуються на можливість упровадження процесу купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Аналогічна ситуація і з рівнем освіти. Серед людей з неповною середньою освітою скасування земельного мораторію до вподоби 16,5%. Серед тих, хто має середню освіту, таких прихильників — 20,5%. А дипломовані спеціалісти дають ще більший відсоток підтримки — 26,2%.
«Таким чином, — зазначає президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець, — можна переконатися, що рівень освіченості та поінформованості спонукає землевласників до ухвалення свідомих і більш прогресивних рішень щодо земельних питань».
Стимулюючим фактором є вартість землі. Чим вищою вона буде, тим більше очікується прихильників скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.
Згідно з результатами дослідження, якщо 1 гектар оцінять до 1,2 тис. гривень, то лише 17,2% респондентів підтримуватимуть скасування мораторію. Якщо ж та сама земля коштуватиме понад 50 тис. гривень за гектар, то кількість опонентів мораторію зростатиме майже у два з половиною рази — до 40,2%.
Фахівці стверджують, що нині, не маючи повноцінного ринку земель сільськогосподарського призначення, важко спрогнозувати, якою саме буде її вартість. Проте світовий досвід підказує: зазвичай вона зростає під час розгортання цього ринку.
Між тим готовність до впровадження ринку в Україні вже формується. Це підтверджують і результати дослідження. Як вони свідчать, 23% власників земельних паїв виявили бажання їх продати. А третина керівників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств захотіла придбати землю сільськогосподарського призначення. На переконання заступника керівника проекту USAID «АгроІнвест» Олександра Каліберди, «ці цифри також можна інтерпретувати на користь підтримки скасування мораторію».
Та чи є підстави стверджувати, що після скасування мораторію переважна частина земель сільськогосподарського призначення буде запропонована до продажу? Саме такою перспективою лякають українських селян прихильники мораторію. Вони наголошують, що в результаті продажна ціна виявиться вкрай низькою і це буде не на користь самих селян.
Так от, подібні твердження поки що не мають під собою підґрунтя. Бо 65% власників землі заявили, що не планують продавати її навіть після скасування мораторію. А 12% перебувають у роздумах.
Це засвідчує, що подальша доля села надзвичайно турбує його жителів. Тож невипадково серед запитань, яке розглядало дослідження, було й таке: кому надати право купувати землі сільськогосподарського призначення у разі скасування мораторію? 46,7% власників паїв відповіли, що покупцями мають бути лише громадяни України, які проживають у сільській місцевості. 33% — що це можуть бути всі наші співвітчизники незалежно від місця їх проживання. На думку 26,3%, варто дозволити купувати землю фермерам, а 9% виступають за те, щоб її могли купувати й українські підприємства (юридичні особи).
Дослідження підтвердило, що більшість українців дуже негативно ставиться до того, щоб надати право купувати українські чорноземи іноземцям. Потенційними покупцями земель сільськогосподарського призначення іноземних громадян вбачають лише 2,8% власників паїв, а іноземні підприємства — 2,1%.
Одне з головних питань — де взяти гроші, аби придбати землі сільськогосподарського призначення, якщо скасують мораторій. Дослідження дало відповідь і на це. 17,9% фермерів та 19% керівників сільськогосподарських підприємств заявили, що готові купити землю за власні кошти і до того ж відразу повністю розрахуватися за неї. Втім, не в усіх потенційних покупців є такі фінанси. 50% фермерів та 45,1% керівників сільськогосподарських підприємств зазначили, що готові купити землю за власні кошти, але в розстрочку. Натомість 35,8% фермерів та 37,3% керівників сільськогосподарських підприємств у таких випадках покладаються на банківські кредити.
Останній показник засвідчує, що скасування земельного мораторію та впровадження земельного ринку сприятиме розвитку не тільки аграрного, а й інших секторів, зокрема фінансового. Зростатиме роль банківських кредитів, кредитних спілок тощо.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОРТРЕТ УКРАЇНСЬКОГО ЗЕМЛЕВЛАСНИКА І ФЕРМЕРА НА ТЛІ СОЦІОЛОГІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».