Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НАСЛІДКИ БОСТОНСЬКОГО ТЕРАКТУ
Минулого тижня на Бостонському марафоні стався терористичний акт. Центр міста на певний час перетворився на Багдад. Швидке розслідування вивело американські органи безпеки на «чеченський слід». До теракту встановили причетність братів Царнаєвих, які більшу частину свого життя після еміграції з Дагестану прожили у США.

Як з'ясувалося, їхні симпатії до радикальних ісламських угруповань не були великою таємницею для агентів Федерального бюро розслідування. Проблема в тому, що роки стеження за їхніми контактами так і не допомогли попередити терористичну атаку.
Крім того, зазначена ситуація негативно вплинула на спроби президента США Барака Обами провести лібералізацію еміграційного законодавства — тепер його опоненти отримали вагомий аргумент проти цього курсу.
Нагадаємо, що президентський законопроект передбачав спрощення процедури отримання американського громадянства для нелегальних емігрантів, які п'ять років пропрацювали у США та стали інтегрованими до американського суспільства.
Натомість ситуація із Царнаєвими, які цілком легально жили у США, доводить, що не все так просто. Внаслідок бостонських подій посилюються антиеміграційні настрої, що може ще більше ускладнити внутрішньополітичний маневр для Барака Обами.
Також техногенна катастрофа, яка за два дні після бостонської трагедії сталася у місті Вест (штат Техас), спровокувала конспірологічні розмови про змову ультраправих. Оскільки виповнилося рівно двадцять років із часу знищення агентами Федерального бюро розслідувань релігійної секти «Гілка Давидова» на чолі з Девідом Коришем.
Він, до речі, виступав за вільне володіння зброєю. За останні два десятиліття відбулися понад п'ятсот випадків застосування вогнепальної зброї цивільними американцями з тяжкими наслідками. Тож боротьба за обмеження вільного обігу зброї обіцяла бути однією з головних внутрішньополітичних тем другого президентського терміну Барака Обами.
Зараз політично впливове зброярське лобі перейшло у контрнаступ на прихильників обмеження вільного продажу всіх видів зброї. Зрозуміло, що найважливішим внутрішньополітичним наслідком бостонського теракту буде черговий перегляд нормативної бази роботи міністерства внутрішньої безпеки, яке попри тотальну систему відеостеження на вулицях багатьох американських міст не спромоглося попередити те, що сталося.
Звичайно, експерти з боротьби з тероризмом вже говорять про неможливість запобігти терактам, які скоюють невеликі за чисельністю загони терористів або терористи-одинаки. Але в такому разі все одно виникає питання щодо ефективності використання величезних коштів американських платників податків.
Нині чимало американців згадують попередження Авраама Лінкольна про те, що принесення громадянських свобод у жертву безпеці знищує свободи, проте не додає безпеки.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВОГНИК У КІНЦІ ТУНЕЛЮ
  • ВИБОРЧА КАМПАНІЯ У НІМЕЧЧИНІ
  • ІСЛАМСЬКА ДЕМОКРАТІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».