Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
БУЗКОВИЙ ТА МАГНОЛІЄВИЙ САДИ «СОФІЇВКИ»
У Національному дендрологічному парку України «Софіївка» (Умань, Черкаська область) цієї весни вперше розцвітуть бузковий та магнолієвий сади, повідомляє culture.unian.net. У травні дендропарк дивуватиме своїх гостей незрівнянним бузковим садом, розповів директор Іван Косенко. Кількість сортів і видів бузку мають вразити відвідувачів. Роботи зі створення на території дендропарку сиренгарію розпочалися ще чотири роки тому. Він буде одним із найбільших за сортовим і видовим складом у Правобережному лісостепу. Більшим, ніж бузковий сад дендропарку «Софіївки» у центральному регіоні, є лише сиренгарій Національного ботсаду імені М. Гришка у Києві. Бузковий сад розташувався за Лісовим озером (неподалік від Грекової балки).

Окрім того, туристи у «Софіївці» зможуть помилуватися ще й магнолієвим садом. Композиційно його розділять на кілька частин. Одна з них розташовуватиметься поруч з урочищем Грекова балка, інша частина — поблизу Звіринцю.

НА ВІННИЧЧИНІ ЖИВУТЬ НАЩАДКИ ШЕВЧЕНКА
77-річна Валентина Сушицька з Ладижина Вінницької області — тричі правнучка Тараса Шевченка, повідомляє gazeta.ua. Вона з роду Катерини — рідної сестри поета, яка вийшла заміж за кріпака Антона Красицького. Жили вони у селі Зелена Діброва і мали троє дітей: два сини і дочку — її прабабусю. Вона вийшла заміж за Онуфрія Бондаря. У них народився син Мартин — дідусь. Він розповідав, що бачив Тараса Шевченка. Коли батьки були в полі, його, дев'ятирічного, невідомий чоловік розпитував про ім'я, родину й залишив 25 карбованців і записку. Що там було написано, так і не дізналися, бо родина була неписьменна — лист забрав управитель.
Валентина у 80-х роках минулого століття з Донбасу переїхала до Ладижина — чоловіка перевели працювати на місцеву ТЕС. У неї 43-річний син та 14-річна онука.
Про те, що вона з роду великого Кобзаря, жінка знала з дитинства. Має власних чотири збірки віршів. Перший написала у шість років. Згадка про неї є в книзі «Коріння Шевченківського роду», яку видав родич Микола Лисенко, що живе на Черкащині, теж тричі правнук Тараса. Він збирає відомості про всіх нащадків поета.
також у паперовій версії читайте:
  • ФЕСТИВАЛІ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА
  • ЕКСПО
  • НОУ-ХАУ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».