Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
МАЙСТЕР РЕАЛІСТИЧНОГО ЖИВОПИСУ
ВИСТАВКА ТВОРІВ ІЛЛІ РЄПІНА
Творчість Іллі Юхимовича Рєпіна належить до вершин реалістичного мистецтва кінця ХІХ ст. Видатний портретист, майстер жанрового, історичного, пейзажного живопису народився 24 липня (5 серпня) 1844 р. в Україні, у містечку Чугуєві Харківської області.

Експозиція, присвячена 170-річчю від дня народження великого живописця, відкрита у Київському національному музеї російського мистецтва. На ній представлена колекція з фондів національного музею (16 картин, 45 графічних робіт), твори із зібрань кращих музеїв України — Харківського художнього музею, Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького, Полтавського художнього музею — близько 80 робіт, а також фотографії різних років.
І. Рєпін розпочинав навчання у чугуївського іконописця І. Бунакова, і з 1859 р. уже виконував замовлення на церковні розписи. Навчаючись в Академії мистецтв у Петербурзі, виявив великі художні здібності, але незабаром рамки класичного живопису виявилися затісними для його могутнього таланту. Він приєднався до прогресивного Товариства передвижників і вперше підняв побутовий жанр до епічних узагальнень. Картина «Бурлаки на Волзі» зробила художника знаменитим. На виставці представлені етюди до цього відомого твору, картина «Шторм на Волзі», етюди фігур до картини «Хресний хід у Курській губернії».
У 1880 році, у розквіті творчої діяльності, І. Рєпін разом із художником В. Сєровим здійснив подорож Україною, збираючи матеріали для свого великого історичного полотна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Під час подорожування він вивчав історичні документи, побував на Запоріжжі, гостював у Качанівці, в садибі мецената В. Тарновського, де написав портрети композитора М. Мусоргського, хірурга М. Пирогова, дружини господаря Софії. Результатами подорожі стали пейзажні роботи, численні начерки олівцем на папері: образи людей, церква в Грушівці, запорізька гармата тощо. Виконані з великою майстерністю, вони є справжніми графічними шедеврами.
Звертаючись до історичних та біблійних сюжетів, Ілля Рєпін розкривав вічні, загальнолюдські цінності, духовність, протистояння добра і зла, тому драматизм відображених на картинах подій не залишає глядачів байдужими. Наприкінці 80-х років художник отримав замовлення від монастиря під Харковом на написання образів із житія св. Миколая Мірлікійського. Під впливом філософських поглядів Л. Толстого, з яким він на той час зблизився, у 1888–1890 рр. І. Рєпін створив кілька варіантів картини «Св. Миколай Мірлікійський рятує від смерті трьох невинно засуджених», одна з яких займає визначне місце у колекції Київського музею.
У творчій спадщині І. Рєпіна надзвичайно багато портретів. Художника завжди приваблювало відображення особистості засобами мистецтва. В експозиції можна побачити образи рідних і знайомих художника, серед яких проникнутий глибоким психологізмом портрет двоюрідної сестри Олімпіади у чернечому вбранні («Монахиня»), ліричний портрет С. Любицької — його першого кохання; реалістичні портрети діячів російської культури: філолога М. Прахова, брата відомого мистецтвознавця, художника М. Мурашка, письменниці Т. Щепкіної-Куперник (дочки актора М. Щепкіна). Непересічною роботою є й портрет Поприщина — героя повісті М. Гоголя «Записки сумасшедшего» (із колекції Київського національного музею російського мистецтва).
Виставка творів І. Рєпіна, що ознайомлює з основними етапами життя і творчості художника, безумовно, стане великою культурною подією. Вона триватиме до кінця травня.

Ніна МАКСИМОВА
також у паперовій версії читайте:
  • МУЗИЧНА ЕКЗОТИКА З ДРУЖНЬОГО АЗЕРБАЙДЖАНУ
  • ВТЕЧА ВІД НАРЕЧЕНОЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».