Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПОЛІТИКА РОЗДІЛИЛА ВЕНЕСУЕЛЬЦІВ
14 квітня 2013 року відбулися позачергові вибори президента Венесуели. Ця виборча кампанія виявилася короткою, але від того вона не стала менш гострою. Адже цього разу громадянам Венесуели треба було зробити історичний вибір між продовженням процесу побудови боліваріанського соціалізму, що пропонував наступник Уго Чавеса Ніколас Мадуро, та поверненням до звичних ліберальних рейок розвитку, яке стало фішкою у виступах опозиційного кандидата Енріке Капрілеса.

Як у самій Венесуелі, так і за її межами ці президентські вибори представляли майже як «вирішальний двобій» між силами зла і добра, причому їхня ціннісна орієнтація залежить від симпатій тих, на кого робилася ставка. На фініші президентської кампанії Ніколас Мадуро відверто називав свого опонента «вашингтонським кандидатом», а у відповідь отримав цілком прогнозоване визначення себе як «гаванського кандидата».
Національна виборча рада визнала Ніколаса Мадуро переможцем виборів. За офіційними даними, він отримав 50,75% голосів, а його головний суперник Енріке Капрілес — 48,89%. В абсолютних цифрах його відставання становило ледь більше як 270 тисяч голосів.
У понеділок Ніколас Мадуро проголошений обраним главою держави.
Реакція лідера опозиції Енріке Капрілеса не змусила на себе довго чекати. Він закликав своїх прихильників вийти на вулиці, барабанячи в порожні каструлі та сковорідки, щоб таким чином змусити владу почути їхній протест.
Тим часом Мадуро звинуватив опонента в тому, що він підриває демократію в країні і закликає народ до державного перевороту.
Основну розбіжність у сторін викликає механізм перерахунку голосів. Представник Мадуро допускає можливим перерахунок голосів виключно шляхом повторної перевірки підсумкових протоколів, де загальну кількість голосів обчислює електронна система. У свою чергу, Капрілес наполягає на перерахунку кожного окремо взятого голосу в ручному режимі.
У Каракасі тривають багатотисячні акції протесту опозиції. За останніми даними, в результаті заворушень загинули не менше семи осіб, більше 60 постраждали. Не менш 135 опозиціонерів заарештовано.
Поразка Енріке Капрілеса не може вважатися остаточною. Адже коло проблем, з якими стикається Венесуела, неможливо вирішити жодним магічним способом. Звичайно, від того не легше ані тій половині суспільства, яка з патерналістських мотивів проголосувала за Ніколаса Мадуро, ані другій половині електорату, яка замість соціальної рівності та справедливості обрала ліберальну свободу.
також у паперовій версії читайте:
  • КОСОВСЬКА «СИНИЦЯ» Й ЄВРОСОЮЗІВСЬКИЙ «ЖУРАВЕЛЬ»
  • ТЕРАКТ У США

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».