Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧИ ВСІМ КОРИСНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПОСТУ?
Харчування під час посту — предмет обговорень не лише серед віруючих. Багато хто з нас переходить на пісне харчування весною, аби привести фігуру в норму до літа, вважаючи, що піст є доречним. Православна церква, звичайно, не схвалює подібних мотивів, але ми сьогодні поговоримо не про духовну, а про дієтичну сторону посту. Для цього звернулися за допомогою до лікаря-дієтолога вищої категорії Валентини Гордієнко.

— Сучасна дієтологія буквально залякала нас надлишковими вуглеводами, а пісний стіл насичений саме цими речовинами. Однак дуже багато людей постяться і худнуть. Чи варто повторювати їхній експеримент?
— Піст може бути корисним як місток від звичайного життя до більш здорового харчування. Ви можете навчитися контролювати кількість масла у стравах, відмовитися від таких джерел холестерину, як жирне смажене м’ясо, вершкове масло і жирні молочні продукти. Крім того, неабияк скоротиться частка солодощів. Якщо, звісно, ви не поставите собі за мету вишукувати й закуповувати пісні випічку й шоколад, кількість баластної їжі в раціоні також помітно поменшає.
— Ті, хто постує, стверджують, що дотриматися посту набагато простіше, ніж будь-якої дієти...
— Психологічний ефект посту можна цілком пояснити — ви концентруєтеся на очищенні й духовному боці посту, не ставлячи раціон в основу основ. Поруч із вами люди, які харчуються так само, тому і в кафе, і в ресторанах, і в їдальнях набагато легше сказати, що вам необхідна пісна страва, ніж розповідати, якої дієти ви дотримуєтеся зараз.
— Яка користь посту для оздоровлення організму?
— Перехід на веганський раціон із великою кількістю каш із натуральної крупи, овочів, а також фруктів і горіхів сприяє нормалізації травлення. Такі проблеми, як запор, синдром в’ялого кишківника, підвищений тиск через дуже жирний і солоний раціон, залишаться в минулому.
— Чи можна схуднути у піст?
— Експерти стверджують, що це можна зробити і в піст, і будь-коли, якщо тільки ви будете збалансовано харчуватися і вживати менше калорій, ніж витрачаєте протягом дня.
Перейти на вегетаріанський (в нестрогі пости) і веганський (у Великий піст) раціон і продовжувати переїдати в іншу пору року немає жодного сенсу. Якщо ви насамперед починаєте запасати пісні цукерки й пісний майонез, скачувати рецепти пісних пирогів і особливо не дотримуєтеся релігійного канону, можливо, треба почати з менш суворої дієти, яка прищепить вам правильні харчові звички. Адже дуже часто люди, які постяться, переїдають «абсолютно нешкідливими» насінням і горіхами та ще й вживають сухофрукти мало не кілограмами.
— Чому так відбувається?
— Даний ефект можна пояснити з точки зору фізіології. Людина залишається без молока і м’яса, загальний глікемічний індекс приймання їжі зростає, апетит посилюється, ось ми і гриземо все ситне і смачне.
Отже, аби схуднути, треба дотримуватися балансу в раціоні і рекомендацій дієтологів.
— Якою повинна бути дієта в піст?
— Дієта в піст, на думку дієтологів, має бути простою — пісний стіл не повинен бути одноманітним, в середньому на місяць людина мусить повторювати страви 3–4 рази. Хоча такий підхід і суперечить православному канону. Церква пропонує у будні їсти один раз на день, а в суботу і неділю — двічі, причому вибирати максимально прості страви, не потурати череву. Крім того, в Лазареву суботу можна ікру, а на Благовіщення, на Вербну неділю — річкову рибу.
Із незрозумілих причин Міністерство охорони здоров’я у нас ігнорує традицію дотримуватися посту і не оприлюднює рекомендацій щодо харчування. В цих умовах ми цілком можемо скористатися веганською пірамідою Американської асоціації дієтологів. В основі раціону — 6–11 (по 100 г у відвареному вигляді) порцій каш на воді, бобових, пісного хліба і хлібців. Три порції з цієї кількості повинні поставлятися за рахунок тофу, соєвих бобів, соєвого йогурту та інших білкових продуктів.
Додатково можна їсти 3–5 порцій овочів, 2–3 — фруктів, а також 4 чайні ложки лляної олії або 30 грамів горіхів.
— А як правильно вийти з посту?
— За даними медиків, кількість викликів швидкої припадає саме на великодній тиждень, коли народ відривається після 40 днів стримання. Робити цього не варто. Якщо ви худнете — їжте після посту нежирний сир, а не класичну паску з маслом і яйцями. Стримуйтесь від паски (не більше однієї 30-грамової скибки за святковим столом), краще введіть до раціону кисломолочні продукти і не більше 1 порції жирної риби на добу.
Постарайтеся тиждень обійтися без жирного м’яса, замінивши у вашій вегетаріанській піраміді бобові на кисломолочні продукти, рибу й сир. І лише через сім днів ви можете активно включати до раціону тваринний білок без ризику набрати вагу. Алкоголь досить погано засвоюється після посту. Тому уникайте будь-яких випивок, крім келиха червоного сухого вина за святковим столом. Щоб допомогти травленню, можна прийняти будь-який засіб з біфідобактеріями, але лише тоді, коли ви відчуваєте тягар у ШКТ.
— Чим може бути шкідливим піст?
— Шкода від посту полягає в тому, що вегетаріанський пісний раціон у будь-якому випадку бідний на йод, цинк, залізо, повноцінні білки й вітаміни групи В. Аби поповнити нестачу поживних речовин у піст, вам доведеться не тільки вживати вітаміни й мінерали у синтетичному вигляді, а й прораховувати вигідні для організму поєднання овочів, крупи і сої заздалегідь. А бездумний перехід на пісний раціон може спричинити уповільнення відновлення м’язової тканини, зниження імунітету й загострення хронічних захворювань.
— Кому краще не поститися?
— Потрібно пам’ятати, що піст корисний лише тоді, коли людина не має розладів харчової поведінки, в іншому випадку він може завдати шкоди. Звичка переїдати у поєднанні з неповноцінним щодо білків раціоном може зіграти з людиною злий жарт. Відомі ситуації, коли люди, харчуючись одними овочами і фруктами, примудрялися не тільки розтягнути шлунок, а й повністю порушити діяльність ШКТ.
Цей ефект дієтологи пов’язують з нестачею жирних кислот омега-3 і повноцінного білка. Звичайно ж, не можна поститися хронічним хворим з різними патологіями, людям похилого віку слід дотримуватися звичної дієти, оскільки будь-які потрясіння для їхнього організму зовсім небажані. Дітям з їхніми несформованими системами і органами також не треба поститися по-дорослому, обмежившись більш пісним раціоном, ніж раніше.
Намагайтеся дотримуватись посту розумно, і ви зможете зберегти здоров’я і схуднути.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НИЗЬКИЙ ТЕСТОСТЕРОН — ВИСОКИЙ РИЗИК РЕВМАТОЇДНОГО АРТРИТУ
  • БОКС — ВІД ХВОРОБИ ПАРКІНСОНА?
  • ГАЛЮЦИНОГЕННІ ГРИБИ ЛІКУВАТИМУТЬ ВІД ДЕПРЕСІЇ
  • ЗА ГОЛОСОМ ТЕПЕР ВИЗНАЧАЄМО СТРУС МОЗКУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».