Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАГАТОДІТНИХ БАТЬКІВ
Статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено вік виходу на пенсію для чоловіків і для жінок.
Однак батькам з багатодітних сімей законодавство України гарантує вихід на пенсію раніше від загальновстановленого пенсійного віку.
Скільки дітей треба мати для того, щоб пенсія була призначена раніше? Яких умов має бути дотримано та як обчислюється розмір пенсій багатодітних батьків? На ці та інші запитання відповідає начальник відділу з питань призначення пенсій Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна.

— Відповідно до п.3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тимчасово, до ухвалення відповідного закону, жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.
За вибором матері або в разі її відсутності, якщо п’ятьох або більше дітей чи дитину-інваліда виховував батько, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менш як 20 років страхового стажу.
Згідно з п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які відповідно до раніше чинного законодавства мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».
Відповідно до п. «ж» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у тому числі всиновлених), — незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.92 р. № 244 затверджено Порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей, відповідно до якого жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро або більше дітей до 14-річного віку, в тому числі всиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.
— Чим підтверджується факт роботи жінки в сільськогосподарському виробництві?
— Цей факт підтверджується трудовою книжкою. Право на пенсію на пільгових умовах мають жінки, які були зайняті на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, на міжгосподарських підприємствах, у кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання.
Працівники, зайняті на роботах у колективних сільськогосподарських підприємствах або зайняті як робітники в радгоспах, на підсобних сільськогосподарських підприємствах заводів, фабрик, відгодівельних пунктів, птахофабрик, кінних і племінних заводів, що виробляють сільськогосподарську продукцію, також вважаються працівниками сільськогосподарського виробництва.
— Тобто багатодітним жінкам, які звертаються за призначенням пенсії, працюючи в сільськогосподарському виробництві, пенсія може бути призначена і в 40 років?
— Так, ця пенсія призначається незалежно від віку жінки та наявного трудового стажу.
Основна умова — це має бути матір, яка народила не менш як п’ятеро дітей, остання дитина — 14-річного віку. Також на час звернення за призначенням пенсії ця жінка обов’язково має бути зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві.
— Чи може бути призначена така пенсія батьку, який працює в сільському господарстві, незалежно від віку?
— Ні, ця норма застосовується лише для матерів.
— З чого складається страховий стаж? Як підтверджується період догляду за дітьми?
— Стаж до 1 січня 2004 р. визначається за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення» на підставі трудової книжки, довідок про періоди роботи, диплома, свідоцтва про народження дітей тощо.
А після цієї дати страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку (ті періоди, коли особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та коли за неї було сплачено страхові внески до Пенсійного фонду).
— Якими документами підтверджується факт народження та виховання дітей?
— За Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 (далі — Порядок), під час призначення пенсій багатодітним батькам факт народження дітей установлюється на підставі свідоцтва про народження, а їхнє виховання до зазначеного віку — на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.
— Яким чином мати передає своє право на призначення дострокової пенсії батьку (в 55 років)?
— Порядком передбачено, що для того, щоб батькові було призначено пенсію (в 55 років), подається заява матері про згоду щодо призначення пенсії батьку або документи, що підтверджують її відсутність (свідоцтво органу РАГС про смерть, рішення суду про визнання її безвісно відсутньою тощо).
— Які документи підтверджують родинні стосунки?
— Як документ, що засвідчує родинні стосунки, приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї, а також рішення суду.
— А якщо в сім’ї, де п’ятеро дітей, є ще дитина-інвалід, чи може бути призначено пенсію і матері, і батьку?
— Ні. На жаль, законодавством не передбачено права на призначення пенсії батьку і матері одночасно.
— Який порядок визначення розміру пенсії?
— Розмір пенсії за віком названим особам визначається за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тобто залежить від наявного страхового стажу та заробітку особи.

Спілкувався Микола БУГАЙЧУК «Праця і зарплата»
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАРПЛАТИ БЮДЖЕТНИКІВ ЗРОСТАТИМУТЬ
  • ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ НА РИНКУ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ
  • УРЯД ПІДВИЩИВ ПЕНСІЇ З 1 БЕРЕЗНЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».