Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КОСОВСЬКИЙ КАМІНЬ СПОТИКАННЯ
2 квітня 2013 року у Брюсселі за посередництва координатора спільної зовнішньої політики Євросоюзу Кетрін Ештон пройшов десятий раунд переговорів сербської і косовської делегацій.
Ця дипломатична епопея розпочалася минулого року, коли після блокади сербськими жителями Косова прикордонних контрольно-пропускних пунктів між Сербією і Косовим у справу втрутився Європейський Союз.

Для кожної зі сторін були запропоновані власні переваги від участі у переговорному процесі: сербам Євросоюз обіцяв назвати конкретну дату початку офіційних переговорів про вступ Сербії до Європейського Союзу, натомість Косово розраховувало на додаткову європейську фінансову та політичну підтримку. Втім, на шляху до дипломатичного успіху цілком очікувано опинилися протилежні підходи Белграда і Пріштіни до способу врегулювання їхніх непростих відносин.
Сербська сторона наполягає на невизнанні законності самого факту проголошення незалежності Косова. Виходячи з цього постулату, сербські власті демонструють готовність лише обговорювати гуманітарні проблеми. У свою чергу, косовські власті сподіваються за підтримки Євросоюзу домогтися від Белграда більш вагомих поступок.
Однак наявність переговорів косовські албанці вважають за фактичне визнання Сербією своєї незалежності. Звичайно, Белград це твердження спростовує, проте від того не легше сербам, які залишаються на території незалежного Косова. Навколо їхньої долі й відбуваються брюссельські переговори.
Белград пропонує відокремити Північ Косова, де є найбільші території компактного проживання сербів. Але влада Косова, спираючись на підтримку США і Євросоюзу, не погоджується навіть на надання сербській меншості Косова автономних прав. Такі принципові відмінності у позиціях сторін роблять процес переговорів безкінечним, адже неможливо навіть приблизно визначити пропозиції, які можуть стати компромісними.
Немає кінця й миротворчій операції у Косові. Зокрема, за два тижні розпочнеться сімнадцята ротація українських миротворців у Косові, де вони перебувають від літа 1999 року.
також у паперовій версії читайте:
  • ПАКИСТАН: МІЖ ГРОМАДЯНСЬКОЮ ВІЙНОЮ І ВИБОРАМИ
  • ПОСТРАДЯНСЬКЕ «МІННЕ ПОЛЕ»
  • ДІАЛОГ ТРИВАЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».