Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЛИПКІ РУКИ КОЛИШНЬОГО МІНІСТРА
У Греції кілька тижнів тому завершився «процес століття»: колишнього міністра оборони Греції 73-річного Акіса Цохадзопулоса засуджено до восьми років ув'язнення і штрафу на 520 тисяч євро за неправдиві податкові декларації і розтрату державних коштів, виділених на купівлю німецьких підводних човнів і російських комплексів ППО. На лаву підсудних символічно потрапив увесь політичний істеблішмент Греції.

Медіа вже сотні разів витягали на денне світло корупційні афери провідних політиків, колишніх прем'єрів, міністрів і депутатів, але вони залишалися безкарними завдяки законодавству, яке самі створили. Воно передбачає строк давності п'ять років після його відставки за злочини, вчинені чиновником під час перебування на посаді. Протягом останніх 40 років жодний грецький чиновник не покараний правомочним вироком, хоча часто докази корупції були незаперечними.
Випадок із Цохадзопулосом навіть серед грецьких політиків залишається безпрецедентним. Насправді його ім'я Апостоліс. Акіс — це зменшувальне скорочення, яке у 70-х роках він отримав після повернення з навчання і заробітків у Німеччині — під час навчання в Мюнхені заробляв миттям вікон і офіціантом.
Цохадзопулос швидко став правою рукою і найближчим приятелем майбутнього прем'єра Греції Андреаса Папандреу. Разом вони хотіли реформувати Грецію в дусі соціалізму. Але не тільки це їх об'єднувало. Про померлого 17 років тому Андреаса досі ходить по Греції анекдот: стало відомо, що призначений ним керівник найбільшої грецької електростанції прийняв від італійської фірми 500 мільйонів драхм (приблизно 350 тисяч євро) взамін за контракт на будівництво греблі, і коли про це запитали прем'єра, то він лише знизав плечима і сказав, що не бачить проблеми, аби «дозволити собі часом невеликий презент».
У 1981 році Акіс увійшов до уряду Папандреу як міністр громадських робіт. Протягом наступних 20 років із невеликою перервою перебував на міністерських посадах: керував міністерствами внутрішніх справ, розвитку, транспорту і сполучень, оборони і ще кількома іншими. Одночасно засідав у парламенті. Після смерті Папандреу — як один із найвпливовіших політиків Греції — боровся за лідерство в партії і, відповідно, за посаду прем'єр-міністра.
Акіс розлучився зі своєю першою дружиною-німкенею і взяв шлюб із молодшою майже на чверть століття коханкою Вікі Стаматі. Красива брюнетка працювала на пересічній посаді в міністерстві оборони і супроводжувала його під час службових відряджень. У 2004 році пара запросила десятки друзів на весілля до Парижа. Грецька «жовта преса» жила цією подією кілька тижнів. Відтоді регулярно повідомляли про марнотратність молодої дружини: про її слабкість до фірмового взуття і суконь, до пластичних операцій і автомобілів, вакацій на дорогих курортах.
Коли в країні розгорталася рекордна криза, а багато греків ледве зводило кінці з кінцями, Акіс і Вікі купили собі двоповерхову віллу на найпрестижнішій вулиці Афін, у самому серці міста (тоді вони вже мали один будинок в Афінах і один на Корфу). З балкона нового дому, неокласичної вілли біля підніжжя Акрополя, видно Парфенон і стародавній театр Діоніса.
«Золоте життя» закінчилося три роки тому, коли прокуратура провела аналіз податкових декларацій подружжя Цохадзопулосів. Виявилося, що в них не було жодної згадки про купівлю будинку під Акрополем вартістю мільйон доларів — декларований дохід пари становив приблизно 120 тис. євро, а заощадження — лише кілька тисяч.
Слідство встановило такий обсяг витрат, які Акіс і його безробітна дружина не могли собі дозволити навіть теоретично. Найбільш шокуючою у 206-сторінковому висновку прокуратури є інформація про кошти облаштування нової вілли, яка з'явилась у медіа, зокрема: 20 тис. євро — за штори і карнизи, 30 тис. євро — за дві софи, 25 тис. євро — за кавовий столик.
Вікі, яку заарештували через кілька днів після затримання Акіса, вважає себе невинуватою, бо не знала, звідки походять гроші її чоловіка. Про таємні рахунки та темні справи вона нібито не чула. На знак протесту вона навіть оголосила голодування, а пізніше намагалася здійснити самогубство, випивши заспокійливі таблетки.
Звинувачення після прокурорського слідства висунуто також особам із найближчого оточення подружжя: дочці Акіса, його кузену, бухгалтеру і двом довіреним співпрацівникам. Спільно вони створили ефективну систему відмивання брудних грошей — за посередництвом закордонних рахунків і чисельних фірм, зареєстрованих в офшорах, легалізували прибутки від щедрих хабарів, які Цохадзопулос отримував, перебуваючи на посаді міністра оборони у 1996–2001 роках. А отримував він немало.
Напередодні економічної кризи грецькі військові закупівлі були справжнім корупційним ельдорадо. Після вибуху конфлікту на Кіпрі в 1974 році невелика Греція стала одним із найбільших у світі імпортерів зброї. Щороку вона призначала на озброєння до семи відсотків ВВП через відчуття загрози з боку Туреччини. За багатомільярдні контракти від афінської влади боролися тоді фірми зі США, Франції і Німеччини.
Як показало слідство, найдієвішим аргументом були хабарі, які становили до 10% вартості замовлення. Найбільше Цохадзопулос збагатився завдяки концерну Ferrostaal з Ессена. У 2000 році німці підкупили його хабарем у вісім мільйонів євро за отримання замовлення на продаж Греції чотирьох підводних човнів (виявилися з вадами, і на сьогодні лише один човен прийшов до Греції). Усю справу через багато років оприлюднив німецький тижневик «Дер Шпігель».
Акіс погрожував редакції судом, як і кільком грецьким газетам, що розвинули тему. Німецька прокуратура довела, що Ferrostaal корумпувала багатьох грецьких політиків, у тому числі й самого Цохадзопулоса. Фірма заплатила 140 мільйонів євро штрафу — порівняно небагато, бо завдяки контрактам із грецьким урядом заробила 1,6 млрд євро.
Щедрі хабарі роками роздавав в Афінах також німецький Siemens. Грецький бюджет утратив на переплачених контрактах із цим концерном майже два мільярди євро. Частина цих грошей потрапила в кишені, щонайменше, 15-ти міністрів — як із «Нової демократії», так і «Пасоку». Одним із бенефіціарів був Цохадзопулос, який вів переговори з німцями про закупівлю батареї ракет «Петріот». Вибухнув потужний скандал, якого не вдалося замовчати. Siemens офіційно перепросив греків і зобов'язався заплатити 270 млн євро компенсації.
У 2011 році справою хабарів від фірм Siemens і Ferrostaal зайнялася спеціальна комісія грецького парламенту, яка без проблем знайшла докази проти Акіса, у тому числі власноручно написані нотатки доходів і витрат. Переважною більшістю голосів депутати визнали, що Акіс повинен відповісти перед судом за участь у маніпулюванні тендерами на зброю, прийом хабарів, відмивання коштів і уникання від сплати податків. Цохадзопулосу «додали» також політичні друзі — правління партії «Пасок» позбавило його членства. Підпис на документі про виключення з партії особисто поставив прем'єр Георгіас Папандреу — син Андреаса.
Акіс не тільки отримав свій термін, а й готується до наступних судових процесів. Прості греки потирають руки, хоча краще їм від цього не буде. Може, вже їхнім дітям, коли завчать урок Акіса Цохадзопулоса.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ ЯК АКТ ГРОМАДЯНСЬКОГО КОНФЛІКТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».