Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ДРУЖНІЙ ПРАГМАТИЗМ
Помітний глобальний резонанс мають підсумки візиту до Москви нового генерального секретаря Компартії Китаю Сі Цзіньпіна.

Це його перший закордонний візит у статусі нового керівника Китаю. На цьому факті неодноразово акцентували увагу на всіх рівнях російсько-китайських переговорів.
Вагомим свідченням особливого статусу відносин Москви і Пекіна стало відвідання Сі Цзіньпіном командно-оперативного центру генерального штабу збройних сил Росії. Він став першим лідером іноземної держави, якому це дозволили. Російські коментатори побачили в цьому тенденцію до формування російсько-китайського військово-політичного союзу як фундамента так званого багатополюсного світу. Принаймні Сі Цзіньпін і Володимир Путін постійно наголошували, що наразі китайсько-російські відносини є найкращими впродовж усієї їхньої історії.
Щоправда, на Заході коментарі з цього приводу не такі оптимістичні, як у російській пресі. Західні аналітики наводять вагомі аргументи на доказ тези щодо асиметричності на користь Китаю його відносин із Росією. Це стосується не лише економічного потенціалу, а й військових можливостей. Сучасний китайський військово-промисловий комплекс фактично створений на основі російських технологій. Але Китай має кращі фінансові можливості для завершення технологічної модернізації своїх збройних сил.
Не на користь Росії й структура двосторонньої торгівлі з Китаєм. Технологічна складова цієї торгівлі фактично обмежується лише військовою технікою, а більшу частину «цивільної торгівлі» становлять сировинні товари.
Зокрема, цього разу у Москві було підписано контракт на постачання російського газу до Китаю на період до 2050 року. У російському «Газпромі» розглядають переорієнтацію на китайський ринок як «рятівне коло» в умовах скорочення обсягів імпорту російського газу європейськими споживачами. Енергетична співпраця Росії та Китаю також розвивається за рахунок побудови в Китаї нового нафтопереробного заводу та будівництва російськими фахівцями атомних станцій.
Завершальне комюніке за результатами московських переговорів засвідчило й тотожність російської та китайської позицій щодо ключових міжнародних проблем. Зокрема, Росія та Китай засуджують зовнішнє втручання у справи Сирії й Ірану, наполягають на військово-політичній стабілізації становища в Афганістані після виведення звідти військ країн НАТО, готові підтримати одна одну в суперечностях щодо територіальних проблем з Японією. Також Росія й Китай виступили за дипломатичне врегулювання чергової кризи на Корейському півострові.
Натомість на Заході вважають, що Росія намагається використати «китайський фактор» у своїх політичних торгах зі США та Євросоюзом. Утім, як і у випадку з українською зовнішньополітичною багатовекторністю, у сучасних міжнародних умовах неможливо одночасно мати двох конкуруючих між собою «стратегічних партнерів». З цієї точки зору російсько-китайський дружній прагматизм виглядає як ще один крок до оформлення нових міждержавних союзів.
також у паперовій версії читайте:
  • КІПРСЬКА КРИЗА
  • БЛИЗЬКИЙ СХІД ДАЛЕКИЙ ВІД МИРУ
  • БАГАТОПОЛЮСНИЙ ФІНАНСОВИЙ СВІТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».