Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ГОТУЙМОСЯ ДО ПАВОДКІВ
Зараз першочерговим завданням уряду є підготовка протипаводкових заходів. Про це заявив віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул.

Зазначивши, що за результатами перевірки роботи комунальних служб були зроблені жорсткі оргвисновки, Вілкул повідомив, що такий самий жорсткий контроль за діями місцевої влади уряд буде здійснювати при підготовці та проведенні протипаводкових заходів. «За результатами також будуть ухвалені кадрові рішення»,— додав він.
«Перед главами областей, районів, міст поставлено завдання підготувати необхідні матеріали для створення водозахисних споруд. Сніг повинен бути максимально вивезений за межі населених пунктів. Має бути проведена робота з очищення водостоків», — зазначив заступник глави уряду.
Олександр Вілкул розповів про вже вжиті заходи із запобігання паводкам: «Для якісного спуску води, недопущення концентрації льоду на складних ділянках підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій підготовлено необхідну кількість вибухових матеріалів, відповідні підрозділи приведені в підвищену бойову готовність. У разі потреби буде залучено армійські підрозділи і залізничні війська».
Він також підкреслив, що місцева влада повинна провести необхідну роботу з власниками приватних ставків і водойм для проведення протипаводкових дій.

* * *
Нинішній весняний паводок прогнозується як середньорічний, і немає підстав говорити про нього, як про катастрофічний.
Про це заявив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських на брифінгу в Кабінеті Міністрів України в середу.
Він також зазначив, що Держслужба з надзвичайних ситуацій координує свою роботу з російськими і білоруськими колегами.
Відповідаючи на запитання щодо прогнозів танення снігу в Києві та області, Михайло Болотських зазначив, що в Києві при нормальному регулюванні водосховищ по всьому каскаду, а також при своєчасному прибиранні снігу масштабні підтоплення не прогнозуються.
Він також додав, що зараз, за висновками фахівців, київське водосховище і його споруди перебувають у справному стані та готові функціонувати.
Михайло Болотських повідомив, що держслужба визначила райони підвищеного ризику підтоплення: Волинська, Львівська, Закарпатська і Тернопільська області. «Це основні райони, де ми прогнозуємо у разі зміни погодних умов складніші ситуації, ніж в інших областях»,— сказав Михайло Болотських. Але якщо місцева влада цих областей виконає рекомендації служби, то рівень можливих негативних наслідків паводку буде мінімізовано.

* * *
Київська міська державна адміністрація всупереч прогнозам метеорологів запевняє, що рівень Дніпра суттєво не підвищиться, а відповідно — великим підтопленням у місті Києві не бути.
Про це під час прес-конференції «Ліквідація наслідків негоди в Києві» заявив заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, повідомляє Укрінформ.
«Я думаю, що насправді те, що дають метеорологи щодо підтоплень, то не очікується високого підвищення рівня води в Дніпрі. Але в будь-якому разі ми зараз розробляємо усі необхідні заходи для можливих підтоплень від танення снігу»,— сказав Голубченко.
Він припустив, що через танення снігу можливе підтоплення у столичному Подільському та Оболонському районах, однак вони будуть локальними і не матимуть великих масштабів.
У свою чергу, директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА Сергій Садовий зауважив, що наразі розробляється спеціальний план дій у разі підтоплень, затверджений першим заступником голови КМДА. Зокрема, визначаються можливі території підтоплення, розраховується кількість будинків, які там розміщені, а також шляхи евакуації.
«Ми знаємо, що підвищення рівня води в річках відбувається в середньому з 20 квітня, тому до цього числа це питання треба вирішити»,— резюмував Садовий.

* * *
Олександр Мазурчак, який подав у відставку з посади першого заступника голови КМДА, вважає, що голова міськдержадміністрації Олександр Попов не повинен разом із ним нести відповідальність за недоліки, через які ускладнився процес ліквідації наслідків негоди в Києві.
Як передає УНІАН, про це О. Мазурчак сказав в інтерв'ю журналістам, коментуючи відповідне запитання.
«Ні. Вважаю, що ні. І більше того, скажу, що Київ має на сьогодні найкраще підготовленого керівника міста. І на сьогодні я не бачу взагалі, і серед тих, хто буде балотуватися на цю посаду, ні одного спеціаліста, який би міг стати на його рівень з його рівнем підготовки»,— сказав О. Мазурчак.
«Він уже включився у процес після того, як сталася ситуація. І фактично сам очолив штаб по її ліквідації. А питання попередження є в компетенції комісії, яку я очолював, і тому мною було прийнято таке рішення»,— зауважив О. Мазурчак.
За його словами, у столиці перевірено всі зливові системи, вони прочищені й готові до роботи. «Але все залежатиме від того, як танутиме сніг. Усе буде залежати від погодних умов. Якщо будуть перепади такі, що сніг розтопився і замерз, то ці прийомники льодом можуть покритися. Тому дуже важливо розуміння всіх моментів. Люди повинні розуміти, що це стихійне явище, яке буває один раз на 100 років. Їм треба відмовитися від поїздок на приватному транспорті і дати можливість розчистити зливоприйомники від льоду. Якщо цього не буде, то будуть дуже великі проблеми, машини будуть плавати по свої дахи. І потім будуть знову казати, що влада не змогла зробити...»,— зазначив чиновник.

* * *
Об'єднана опозиція «Батьківщина» вимагає від голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова «негайно оприлюднити план заходів з недопущення катастрофічних наслідків танення безпрецедентної кількості снігу у столиці України».
Про це йдеться в заяві, переданій агентству УНІАН прес-службою ВО «Батьківщина».
«Батьківщина» наполягає на терміновому оприлюдненні плану дій влади з підготовки та подолання стихії. У заяві сказано, що має бути налагоджена чітка система on-line інформування жителів столиці про дії оперативного штабу, доведено до кожного громадянина телефони та адреси, за якими можна отримати допомогу чи консультацію.
«Так само служби КМДА зобов'язані повідомити людям карти з місцями найбільш імовірних підтоплень та, задіявши підрозділи МНС, Міністерства внутрішніх справ, не допустити виникнення заторів, пошкодження помешкань, рухомих засобів та іншого майна киян»,— ідеться у заяві.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».