Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
УКРАЇНА ПОВЕРНУЛАСЯ ДО ГРИ
Збірна України з футболу ще побореться за путівку на чемпіонат світу до Бразилії. Команда Михайла Фоменка здобула максимум очок у двох матчах, зрівнялася з поляками і дещо наблизилася до лідерів відбірної групи Н чорногорців і англійців.
Попереду ще п'ять матчів, три з яких — із прямими конкурентами за два перших місця. Шанси компенсувати осінні провали українці тепер мають використовувати в кожній зустрічі.

Як козаки Фоменка Польщу засмутили
У Польщі збірна України здобула свою першу перемогу у відбірному турнірі світової першості. У Варшаві підопічні Михайла Фоменка засмутили близько 60 тисяч уболівальників, що прийшли на Національний стадіон, який торік приймав перший поєдинок спільного українсько-польського чемпіонату Європи.
Украй невдалий початок відбірної кампанії не залишив «синьо-жовтим» жодного вибору — тільки перемога в кожному наступному матчі може зробити реальним здійснення мети.
Перед зустрічами з командами Польщі і Молдови головний тренер збірної України Михайло Фоменко був гранично відвертим.
«Нам залишається битися в цих двох матчах. Ми всі чудово розуміємо, яка ситуація склалася в турнірній таблиці. У команді теж не все гаразд — ми з поважних причин не можемо розраховувати на всіх найкращих»,— нарікав тренер.
Найвагомішою вважалася втрата творчого півзахисника «Дніпра» Євгена Коноплянки. Гравець такого класу і справді міг би допомогти українцям у дуже важливому матчі, але Михайло Фоменко налаштував своїх підопічних так, що про цю втрату мало хто згадав.
Також багатьох здивував вибір Фоменка в центрі поля — досвідчений опорний півзахисник Анатолій Тимощук залишився в запасі, і позицію «хвилеріза» замість хавбека мюнхенської «Баварії» обійняли одразу двоє — дніпропетровець Руслан Ротань і киянин Денис Гармаш.
У нападі наставник віддав перевагу Романові Зозулі — перед Євгеном Селезньовим чи Марко Девічем. Із флангів єдиному форварду допомагали Андрій Ярмоленко і Олег Гусєв.
Посилений захист становили Федецький, Кучер, Хачеріді, Шевчук і Степаненко. У воротах немає альтернативи донеччанину Андрію П'ятову — попри його не надто впевнену гру в матчах з дортмундською «Боруссією» в Лізі чемпіонів, які тільки й можуть бути лакмусовим папірцем на такому високому рівні.
Тренер поляків Вальдемар Форналік особливих сюрпризів не підготував — на поле вийшли всі здорові футболісти «основи», і ударною ланкою були добре знайомі П'ятову гравці «Боруссії». У біло-червоній формі на поле вийшли Боруц, Піщек, Глік, Василевський, Беніш, Криховяк, Лукашик, Маєвський, Блащиковський, Рибус, Левандовський.
У матчі Польща — Україна не минуло і десяти хвилин, а на табло стадіону вже світилися невтішні для господарів цифри 0:2. Звісно, не в кожному поєдинку після двох ударів із-за меж штрафного майданчика у ворота влітають два м'ячі, але назвати голи Андрія Ярмоленка і Олега Гусєва нелогічними теж не можна.
Головний тренер польської збірної Вальдемар Форналік мав би підготувати своїх захисників до улюбленого маневру Ярмоленка, що відомий будь-якому вболівальникові, котрий подивився хоча б два-три матчі «Динамо» чи збірної. Мав би, але чомусь не підготував: Андрій увійшов до штрафного майданчика на його правому куті, різко змістився трохи назад у бік центру і красивим обвідним ударом змусив голкіпера Артура Бораца до безнадійного польоту — 0:1.
Минає ще п'ять хвилин, і результатом пресингу на половині поля суперника стає секундна дезорієнтація польських захисників, блискавичний пас Романа Зозулі на Гусєва — і безпорадний Боруц удруге вийняв сферу, тепер уже з ближнього кута воріт. Відповідальність за цей пропущений гол захисники і голкіпер мають розділити приблизно порівну, так само, як і за третій гол у свої ворота.
Утім, до нього команди провели ще понад півгодини ігрового часу, впродовж якого поляки були господарями не тільки номінально. Від голу українців рятувала то мінімальна неточність польських футболістів у вирішальній стадії, то майстерна гра голкіпера Андрія П'ятова.
Але й він був безсилий на 18-й хвилині, коли Якуб Блащиковський точно прострілив на Лукаша Піщека, і захисник «червоно-білих» повернув інтригу до гри.
Та зрівняти рахунок поляки так і не змогли. Натомість українці наприкінці першого тайму встановили, як з'ясувалося згодом, остаточний результат гри — 3:1 на свою користь.
Гусєв навісив на Ярмоленка, той скинув м'яч на Зозулю, і Роман із близької відстані розстріляв ворота суперника. Боруц знову не зміг прикрити ближній кут своїх воріт.
Після перерви небезпек не бракувало біля обох воріт, але забитих м'ячів більше не було.
Михайло Фоменко після матчу сказав про відродження сподівань: «Надія завжди вмирає останньою. Тому сподіватимемося, що хлопці виправдають себе й надалі. Польща не розчарувала. Команда у них нормальна, гравці хороші. Просто так склалася гра».
«Ми сьогодні повернулися у боротьбу, і це найголовніше. Ми повинні вдома у поєдинку з Молдовою підтвердити ту гру, яку показали у Варшаві»,— резонно зауважив голкіпер українців Андрій П'ятов.

Непростий молдовський«горішок»
Після перемоги в Польщі три очки в матчі з командою Молдови вже розглядалися як необхідність — в іншому разі самовіддана гра у Варшаві виглядала б безглуздям.
Українцям трохи намагалася завадити природа — в Одесі (слава Богу, що не в полоненому рекордно рясним березневим снігом Києві) перед матчем і протягом гри сніжило, але, на щастя, обійшлося — з легкими опадами підігрів стадіону «Чорноморець» упорався, навіть завбачливо підготовленими помаранчевими м'ячами грати не довелося.
Порівняно з матчем у Варшаві у складі збірної сталися тільки вимушені заміни — Ротань і Гармаш отримали зайві попередження, тому в центр поля повернувся Тимощук, а пару Зозулі в нападі склав Селезньов (не від оборони ж з Молдовою діяти).
Українці довго билися з оборонним «автобусом» суперника, хоча нагод не бракувало ще в першому таймі. Підопічні Михайла Фоменка двічі забили лише після перерви: на 61-й хвилині відзначився Андрій Ярмоленко, на 70-й — Євген Хачеріді. Спокійно довести зустріч до перемоги господарі не змогли — на 80-й хвилині інтригу повернув Олександр Суворов, але на остаточний результат цей гол не вплинув — 2:1.
Головний тренер збірної України Михайло Фоменко вважає, що його підопічні могли зіграти краще у матчі відбірного турніру чемпіонату світу з футболу проти команди Молдови. Водночас причини нервового закінчення поєдинку в Одесі наставник вважає об'єктивними.
«Спарені матчі складні тим, що після першого виявляється дуже мало часу не стільки для відновлення фізичних якостей, скільки для відновлення емоцій. Без емоцій важко грати у футбол»,— сказав Михайло Фоменко.

Лідери втрачають очки
Поки українці здобували свій березневий максимум, їхні суперники теж намагалися не відставати. Спершу в лідерів усе вдавалося — англійці прогнозовано познущалися з сан-маринців (8:0), а чорногорці здобули перемогу в Молдові.
Наші географічні сусіди гідно опиралися не тільки у вівторок в Одесі, а й минулої п'ятниці в Кишиневі. Від 61-ї хвилини чорногорці грали навіть у меншості (був вилучений Пекович), але саме вдесятьох вони забили єдиний у зустрічі гол — відзначився Мірко Вучиніч.
У вівторок настала черга поляків на «відвантаження повної торби» м'ячів команді Сан-Марино. Польська збірна була поблажливіша, ніж англійців,— всього 5:0.
А от лідери групи Н зустрічалися між собою у Подгориці, і хтось обов'язково мав втратити очки. Після фінального свистка з'ясувалося, що недорахувалися балів і англійці, і чорногорці. На гол Вейна Руні, забитий уже на сьомій хвилині, господарі відповіли за чверть години до фінального свистка — з другої спроби після подачі кутового м'яч у ворота родоначальників футболу заштовхав Дам'янович — 1:1.
Після цих матчів в активі чорногорців стало 14 очок, англійці мають 12 балів. Тандем лідерів провів по шість поєдинків, українсько-польський дует, який їх переслідує, має по одній зустрічі в запасі. Поляки, як і українці, мають вісім очок, але випереджають «синьо-жовтих» за різницею забитих і пропущених м'ячів. Задніх пасуть Молдова (4 очки) і Сан-Марино (0).

Перспектива-2013
Березневі поєдинки повернули надію в серця українських прихильників футболу. Тепер усе знову в руках (і ногах) вітчизняних майстрів м'яча. Серед п'яти матчів, що залишилися, два команда Михайла Фоменка проведе з сан-маринцями, які свої шість поєдинків програли із загальним рахунком 0:29.
Матчі із цим суперником зручно розташувалися в парах із поєдинками проти прямих конкурентів. У перший місяць осені українці потренуються на аутсайдерах перед домашнім поєдинком з Англією (10 вересня), а згодом зустріч із поляками (11 жовтня) передуватиме прогулянці до Сан-Марино.
Битвою за шість очок буде найближче випробування козаків під проводом Фоменка — 7 червня на збірну України чекає команда Чорногорії. «Синьо-жовті» прагнуть реваншу за безглузду поразку в Києві. Перемога в Подгориці дасть шанс поборотися навіть за першу позицію.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНІВ СВІТУ РОЗЛЮТИВ ГОЛ ПУККІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».