Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПАЛИЧКА КОХА АТАКУЄ І ЗАМОЖНИХ, І БЕЗХАТЧЕНКІВ
Серед проблем людства, зокрема медичних, лідирує захворюваність на туберкульоз. Так, за інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця хвороба щороку уражує вісім–десять мільйонів землян, з яких два-три мільйони помирають. Не обійшла вона й українців.

ТРИВАЄ ТИЖДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ
— Захворюваність на туберкульоз невпинно зростає від 1996 року. Проте вже від 2006-го темпи поширення цієї хвороби почали поступово уповільнюватися,— повідомила Тетяна Александріна, голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції (СНІДу) та іншим соціально небезпечним хворобам.— Ця тенденція зберігається.
Нині офіційно зареєстровано близько 80 тисяч хворих. Причин, що призводять до поширення цього захворювання, чимало: низький життєвий рівень багатьох наших співвітчизників, захворюваність ув’язнених, які, звільнившись із місць позбавлення волі, стають її розповсюджувачами, значна кількість безхатченків, більшість з яких, уражені цією недугою, контактують з оточуючими і «нагороджують» їх нею.
Туберкульоз уражує найбільше громадян працездатного віку: близько 80 відсотків від загальної кількості хворих. Серед тих, у кого вперше виявлено це захворювання, лідирують непрацюючі громадяни працездатного віку — 55%, пенсіонери — 13%, службовці, студенти та учні — два відсотки.
Якщо говорити про регіони, де ця хвороба найбільш поширена, то це, насамперед, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Луганська та Кіровоградська області.
Нині найбільшу загрозу становить поширення мультирезистентного туберкульозу, котрим уражені 16 відсотків хворих, яким уперше встановили цей діагноз, а також 44% — хворі з рецидивом захворювання.
Ситуація не була б такою гострою, аби на початку «лихих» 90-х більш виважено підходили до цієї проблеми. Нагадаю, що в ті роки було ухвалено рішення, що аж ніяк не пішли на користь ні державі, ні суспільству. Зокрема, чимало протитуберкульозних закладів МОЗ перепрофілювали для інших цілей або ж узагалі ліквідували. Це, звичайно, не могло не призвести до сумних наслідків, коли кількість уражених паличкою Коха почала стрімко збільшуватися. Потрібно зважати і на те, що тоді життєвий рівень мільйонів українців стрімко впав, і багато людей опинилося на межі виживання, часто не маючи можливості навіть придбати потрібні ліки.
Утім, не ворушитиму минуле, а зупинюся на тому, що маємо нині. Так ось, зараз у нас функціонують 39 туберкульозних лікарень для дорослих на близько шість тисяч ліжок. Минулого року в них проліковано майже 20 тис. хворих. Слід зазначити, що в 11 міських лікарнях — також понад 500 ліжок, в 45 районних лікарнях — 1323. Є місця для таких хворих і в інших медичних закладах МОЗ України.
Окрім них, маємо ще майже 600 амбулаторно-поліклінічних закладів, де розміщені фтизіатричні кабінети. В Україні до послуг хворих майже 40 протитуберкульозних санаторіїв для дорослих і 54 — для дітей.
Під наглядом у медичних закладах перебувають близько 70 тис. хворих на всі форми активного туберкульозу, яким проводять обстеження та контрольоване стандартизоване лікування згідно зі стандартами і протоколами, розробленими відповідно до міжнародних рекомендацій.
Минулого року розпочато реєстр хворих на туберкульоз, що сприятиме налагодженню епідемічного нагляду за розповсюджувачами цієї хвороби, а також визначатиме реальну державну потребу в лікувальних препаратах.
Ще не так давно в медичних закладах країни гостро не вистачало лікарів-фтизіатрів, але ситуація останнім часом поліпшується: укомплектованість штатних посад лікарів-фтизіатрів становить майже 70 відсотків. Проблема все ж, як бачимо, існує, але не настільки гостро, як раніше.
Є вагомі підстави сподіватися, що не за горами той час, коли проблема кадрового «голоду» щодо укомплектованості закладів МОЗ України відповідними фахівцями з фтизіатрії буде вирішена: для подолання кадрової кризи Кабінет Міністрів України ухвалив кілька постанов, реалізація яких підніме престиж лікаря-фтизіатра. Зокрема, відповідно до цих документів зарплатня цієї категорії медиків зросла майже вдвічі, здійснені й інші заходи щодо посилення соціального захисту медичних працівників, які борються з паличкою Коха.
Україна активно співпрацює з міжнародною спільнотою щодо призупинення розповсюдження туберкульозу. Нині реалізується близько десяти проектів, які спрямовані на поліпшення ситуації щодо захворюваності на ВІЛ/СНІД, а також туберкульоз. Ідеться про поліпшення лікування хворих шляхом більшої доступності та належного використання життєзберігаючих лікарських засобів, виробів медичного призначення. Приміром, у ході реалізації українсько-німецького проекту з профілактики ВІЛ/СНІДу надається допомога закладам, які займаються профілактикою цих захворювань як на національному, так і обласних рівнях.
У жовтні минулого року розпочався міжнародний проект «Посилення контролю за туберкульозом», бюджет якого — майже 18 млн доларів. Здійснюється він зусиллями агентства США з міжнародного розвитку в десяти регіонах України.
У нас склалися непогані стосунки і з Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією. Саме за його допомоги у 2012 році розпочато реалізацію програм, спрямованих на запобігання поширення ВІЛ-інфекції, туберкульозу тощо. Загальна вартість цих проектів сягає понад 500 мільйонів доларів.
Україна отримала також грант, кошти якого використали для закупівлі протитуберкульозних препаратів для хворих на мультирезистентний туберкульоз, реформування і розбудову державних і комунальних протитуберкульозних закладів.
Свого часу ухвалено Загальнодержавну програму протидії захворюванню на туберкульоз, яку реалізовували у 2007–2011 роках. У ході її реалізації хворих з новими випадками туберкульозу поменшало на шість тисяч, а померлих — більш як на три тисячі. На перший погляд цифри ці не надто вражають, але за ними — людські життя.
За п’ять років виконання програми було забезпечено всі медичні заклади достатньою кількістю протитуберкульозних препаратів, стандарти надання медичної допомоги хворим на хіміорезистентний туберкульоз привели у відповідність до міжнародних стандартів та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також забезпечили лабораторії автоматичними аналізаторами і витратними матеріалами, що дозволяє своєчасно і правильно діагностувати захворювання.
У рамках реалізації 9-го раунду Глобального фонду було придбано більш ніж 20 автоматичних аналізаторів та автоматичних систем для експрес-діагностики туберкульозу, понад тисяча фахівців підвищили свою кваліфікацію з питань лабораторної діагностики, лікування та інфекційного контролю. Нещодавно затверджено нову Програму протидії захворюванню, розраховану на 2012–2016 рік. Її головна мета — зниження рівня захворюваності на туберкульоз, а також смертності внаслідок нього.
Планується інтегрувати фтизіатричну службу до закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівнів, що сприятиме активнішому виявленню хворих, поліпшуватимемо також матеріально-технічну базу закладів, де лікують хворих на туберкульоз. Передбачається також створення електронного реєстру таких пацієнтів як на державному, так і регіональному рівнях, утворення Національної референт-лабораторії та модернізація мережі лабораторій, в яких здійснюється діагностика цього захворювання.
У всіх 27 регіонах України створимо спеціалізовані відділення, де пацієнтами будуть хворі, стосовно яких ухвалені судові рішення щодо їхнього примусового лікування, а також відділення для лікування тих, хто страждає на мультирезистентний туберкульоз.
Фінансування здійснюватиметься в межах коштів, передбачених державним бюджетом, а також грантів Глобального фонду та інших джерел. Загальний бюджет становить близько двох мільярдів гривень, з яких майже 600 млн — позабюджетні кошти.
Туберкульоз, як і СНІД, нині продовжує посідати одне з перших місць серед інфекційних хвороб із найвищим рівнем смертності. Але водночас протягом останніх п’яти років смертність від нього зменшилася на більш як 30 відсотків. Меншає і тих, хто «просто» хворіє.
Туберкульоз — це інфекційне захворювання, яке провокується специфічними збудниками і характеризується переважним ураженням легень. Зауважу, що ця хвороба може уражати практично всі органи людини.
Основними шляхами інфікування є повітряний, контактний. Найбільш загрозливий — повітряний: близько 90 відсотків захворювань викликані саме ним, бо під час кашлю, голосної розмови мікобактерії туберкульозу поширюються від хворої людини на відстань до 1,5 метра.
Особливо небезпечне перебування хворого серед великого скупчення людей, наприклад, у громадському транспорті.
Основними симптомами туберкульозу є тривалий кашель, кровохаркання, задишка, лихоманка, що супроводжується незначним підвищенням температури, пітливість, погіршення або ж узагалі відсутність апетиту, втрата ваги тіла, слабкість і підвищена втомлюваність. Помітивши будь-яку з цих ознак, негайно звертайтеся до лікаря.
Серед факторів, які найчастіше спричинюють захворювання на туберкульоз,— неповноцінне харчування, стресові ситуації, тютюнокуріння, зловживання алкоголем.
Украй небезпечні захворювання, які призводять або супроводжуються зниженням імунітету. Це насамперед ВІЛ-інфекція, СНІД, цукровий діабет, наркоманія тощо.
Туберкульоз — хвороба складна і вкрай небезпечна. Але якщо дотримуватися тих вимог, про які йшлося, а в разі найменшої підозри на те, що ви стали жертвою палички Коха, звертатися до лікаря, то вона ніколи не стане вироком.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІКІСТОЗ НИРОК: ЯК БУТИ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».