Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ГРАНІ ІСТОРІЇ
ПАМ’ЯТЬ ЖИВА
Слобожанщина широко відзначила 70-річчя бою біля села Соколове, що під Харковом. Тут у часи Великої Вітчизняної війни отримав бойове хрещення 1-й окремий Чехословацький батальйон. Це було перше військове формування іноземних легіонерів, що боролися в лавах Червоної армії проти німецького фашизму.

Пліч-о-пліч
Улітку 1941 року уряди СРСР та Чехословацької Республіки підписали угоду, котра передбачала створення на радянській території національних частин для спільної боротьби проти гітлерівської Німеччини. Й уже через півроку на Південному Уралі почалося формування військової частини, на чолі якої став полковник Людвік Свобода. До міста Бузулук, де це відбувалося, їхали чехословацькі політемігранти, радянські громадяни чеської та словацької національностей та закарпатські українці, які були тоді чехословацькими громадянами.
На театр військових дій чехословацька частина потрапила на початку 1943 року. Її як свіжі сили відправили на Воронезький фронт, котрий вів бої з вермахтом у районі Харкова. Цей важливий стратегічний вузол, звільнений радянськими військами 15 лютого 1943 року, противник хотів знову захопити. Німці, отримавши підкріплення військовими частинами, перекинутими з Франції, почали контрнаступ на південних підступах до Харкова.
Окремий Чехословацький батальйон Людвіка Свободи, доїхавши ешелоном до станції Валуйки, що в Бєлгородській області, звідти пішки добирався до Харкова. Після короткого відпочинку вночі 3 березня підрозділ вирушив на лінію фронту вздовж річки Мжа довжиною більше десяти кілометрів. Це було дуже важке завдання. У звичайних умовах таку ділянку мусила б займати дивізія. А тут її прикривав особовий склад, удесятеро менший. Крім того, чехословаки мали у першій лінії набагато слабше озброєння. Проте у них була дещо вигідніша позиція — висота за селом Соколове. 350 чехословацьких вояків відбивали напад майже двох тисяч фашистів, підтриманих важкою технікою і танками.
Героїчно обороняла Соколове 1-а рота під командуванням підпоручика Отакара Яроша. Майже всі її бійці загинули, але виконали завдання — скували на тиждень великі сили противника на річці Мжа.
— Чехословацький батальйон прикрив відхід частин Воронезького фронту за велику водну артерію — Сіверський Донець,— пояснив автору цих рядків старший науковий співробітник Харківського історичного музею Дмитро Бадаєв, який, до речі, є членом слобожанського воєнно-історичного клубу.— Через це у німців зірвався основний план — оточення і блокування, а потім і знищення великих сил Червоної армії в Харкові.

Уклонилися тим рокам
У пам’ять про подвиг радянських і чехословацьких бійців у селі Соколове 1964 року відкрито меморіальний комплекс. На це святе місце постійно приїжджали делегації з Чехословаччини, в тому числі й генерал Людвік Свобода, який у повоєнний час був міністром оборони і президентом ЧССР. Та й за часів незалежної України чехи й словаки не забувають Соколове. Цьогоріч сюди прибуло майже дві сотні іноземних гостей.
Спочатку вони побували у Харкові. В обласному центрі Слобожанщини члени чеських та словацьких клубів воєнної історії, одягнувшись у форму своїх вояків часів Другої світової війни, пройшли маршем перед будинком, де розташовувався штаб Чехословацького окремого піхотного батальйону. Іноземні гості побували також у дворі будинку, де 70 років тому Людвік Свобода зачитав наказ про висування батальйону до села Соколове.
Опівдні волонтери перемістилися від центру міста на довоєнну околицю Харкова — житлові масиви Павлове поле та Олексіївка. Тут є вулиці, названі іменами Отакара Яроша та Людвіка Свободи. Біля будинку, на якому встановлено меморіальну дошку командирові роти Першого Чехословацького батальйону, відбувся мітинг.
— Подвиги радянських та чехословацьких бійців, які полягли на фронтах Другої світової війни, завжди живі у наших серцях,— сказав, відкриваючи мітинг, депутат Харківської обласної ради, екс-мер Харкова Михайло Пилипчук.— Свідчення тому — й меморіальна дошка Отакару Ярошу, якому першому з іноземних громадян присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
У Харкові закордонні гості відвідали також братську могилу жертв фашизму, розташовану на території обласної клінічної лікарні. Тут у березні 1943 року перебував госпіталь Червоної армії. У ньому лікувалися поранені радянські воїни та солдати Чехословацького батальйону. Удруге захопивши Харків, німці вчинили звірячу розправу над полоненими. Вони розстріляли більше тисячі тяжкопоранених, у тому числі й чехословацьких воїнів. Понад триста осіб фашисти спалили вогнеметами. Під час офіційної частини представники чеської сторони запропонували встановити на місці загибелі поранених солдатів та медперсоналу новий обеліск. За їхніми словами, проект пам’ятника за ініціативи уряду Чеської Республіки вже розроблений та буде незабаром представлений Харкову.

Подвиг надихає
Із Харкова іноземні волонтери та реконструктори українських воєнно-історичних клубів, представники Всеукраїнської спілки радянських офіцерів нічним походом вирушили до Соколового. Разом із ними йшла й ретротехніка часів Другої світової війни.
— Ми подолали понад 60 кілометрів,— поділився враженнями мешканець Моравії Радим Храст.— Було нелегко пройти таку відстань. Неодноразово робили привали.
У 70-у річницю найзапеклішого бою Чехословацького батальйону з фашистами на берегах Мжи у селі Соколове 9 березня пройшов урочисто-траурний мітинг. Після нього відбулася церемонія покладання квітів до братської могили радянських і чехословацьких воїнів. У цих заходах взяла участь офіційна делегація з Чеської Республіки, у складі якої з Праги прилетіли також учасники битви біля Соколового та ветерани силових структур цієї країни. З української сторони були представники міністерств оборони та внутрішніх справ, обласної держадміністрації, народні депутати.
Після цього гості села оглянули реконструйований Музей бойового братерства. У його експозиції — копії документів про бої під Соколовим, зразки бойової техніки і зброї часів Великої Вітчизняної війни, подарунки від Чеської Республіки.
— Музей бойового братерства стане гідним місцем, де молоде покоління зможе дізнатися про події минулих років,— зазначив перший заступник міністра оборони Чеської Республіки Властіміл Піцек.— Добре, що тут є можливість порівняти історичні факти часів Другої світової війни, які наведено у джерелах як Заходу, так і Сходу.
Завершились урочистості, присвячені 70-й річниці героїчного подвигу радянських і чехословацьких воїнів у селі Соколове, реконструкцією бою. Баталію розіграли майже чотириста осіб із київського клубу воєнної історії «Червона зірка», харківського клубу ретротехніки «Самоходъ» та легіонерських товариств Чехії та Словаччини. По її закінченні з учасниками клубів воєнної історії поспілкувалися керівники оборонних відомств двох держав.
— Нині подвиг радянських і чехословацьких воїнів під Соколовим продовжує надихати військовослужбовців наших країн віддано служити народу і стояти на сторожі спокою і миру нашої землі,— звернувся до присутніх перший заступник міністра оборони України Олександр Олійник. Він пообіцяв волонтерам і надалі сприяти у проведенні заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді.

Віталій СТЕГНІЙ, Харків
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».