Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
«АЛЬ-КАЇДА» ПРОНИКАЄ В СИРІЮ
За даними ООН, від початку громадянської війни в Сирії у березні 2011 року загинуло 60 тисяч людей, а понад 600 тисяч втекли за кордон. Обидві сторони конфлікту заплямовані незліченними випадками зґвалтувань, грабунків, підпалів і вбивств.

Ісламські фанатики домінують серед заколотників
Майбутнє виглядає надто похмуро. Режим президента Башара аль-Асада, підтримуваний армією і етнічними меншинами, захищається затято, адже боротьба йде за життя. Серед повстанців перевагу здобувають ісламські фанатики з «Аль-Каїди». Вони хочуть установити в Сирії халіфат і запровадити закони шаріату.
Фанатики збираються воювати і після повалення диктатора, поки не досягнуть мети. «Сирія буде ісламською державою. Не погодимося на щось інше. Рішуче відкидаємо атеїзм та демократію і виступаємо проти кожного, хто стане на нашому шляху»,— проголосив джихадист на ім'я Хаттаб.
Усе більші впливи здобувають ісламісти з організації «Джабхат аль-Нусра» (Фронт оборони, повна назва — Фронт оборони населення Леванту). У грудні 2012 року США внесли її до того самого списку терористичних організацій, що й «Аль-Каїду» з Іраку.
Лондонський фонд дослідження тероризму «Квілліам» вважає, що «Джабхат аль-Нусра» веде свій родовід від іракської «Аль-Каїди», яку очолював йорданець Абу Мусаб аль-Заркаві. До загибелі у 2006 році він організував серію замахів проти американців, шиїтів та інших «ворогів ісламу». У лютому 2012 року Айман аль-Завахірі (після смерті Усами бен Ладена) лідер «Аль-Каїди» закликав усіх мусульман підтримати сирійських заколотників.
Лідер Фронту оборони показується лише в масці і виступає під псевдонімом «Абу Мухаммед аль-Голані». Експерти припускають, що ним є високопоставлений терорист іракської «Аль-Каїди», 36-річний сирієць Сулейман Халід Дарвіш, який у 1999 році воював у Афганістані. Там він познайомився із Заркаві і приєднався до його «Аль-Каїди» в Іраку. Контрабандними шляхами з Сирії він постачав для неї гроші, зброю і людей. Нині Фронт оборони використовує ті самі шляхи, але цього разу рухаються з Іраку в Сирію.

Стинати голови — «почерк» ісламістів
Доктор Валі Наср, декан відділу міжнародних відносин університету Джона Хопкінса у Вашингтоні зазначив: «У хаосі, що панує в Сирії, «Аль-Каїда» знайшла сприятливі умови для створення організаційної структури, рекрутування нових людей і проведення різних операцій».
«Джабхат аль-Нусра» має п'ять–сім тисяч бойовиків. Це не найбільше угруповання сирійських повстанців, зате найкраще навчене та озброєне. Воно володіє навіть протиповітряними ракетами. Фронт уже здійснив приблизно 600 нападів, «спеціалізуючись» на нападах самогубців із використанням автомобілів-пасток. У Дамаску та Алеппо від них загинули десятки людей, здебільшого цивільні, які не мають нічого спільного з режимом Асада.
Полоненим і особам, визнаним невірними або зрадниками, ісламісти стинають голови. «Аль-Нусра» — це такі люди, які можуть оголосити єретиком найпобожнішого духівника і вбити його посеред мечеті тільки тому, що не поділяють його поглядів»,— заявив один із лідерів повстання. У лавах Фронту оборони опинилися моджахеди майже з усього світу ісламу — чеченці, уйгури з китайського Сіньцзяну, йорданці, салафіти з Північної Африки.
«Аль-Нусра» вважається елітною організацією. Вона не приймає тих, хто вживає алкоголь, курить чи носить джинси. Добровольців не бракує, оскільки лише це військове угруповання платить зарплату. Невідомо, звідки походять гроші, можливо, зі старих запасів мережі Заркаві.
Аммар аль-Мусаві, функціонер ліванської Хезболли, який вважається її міністром закордонних справ, говорить: «Релігійні екстремісти в Сирії утворюють третину збройних сил заколотників, а інші дві — перебувають під їхнім контролем. Спочатку вони створять кілька еміратів на кордоні з Туреччиною, потім проголосять ісламську державу».

Джихад по сусідству з Ізраїлем
«Джабхат аль-Нусра» особливо сильна на півночі, навколо міст Алеппо і Ідліб, але розбудовує свої структури також на півдні, інколи на віддалі всього за 20 кілометрів від окупованих Ізраїлем Голанських висот. Уперше джихадисти опинилися так близько до Ізраїлю. Це загрожує війною, яка може охопити весь Близький Схід. Західні розвідки у союзі з більш поміркованими групами сирійської опозиції намагаються витіснити ісламістів з півдня та ізолювати їх у північній частині Сирії.
Вважається, що після падіння Асада в Сирії почнеться жорстока війна на релігійному та етнічному ґрунті. Нині відбуваються сутички між бойовиками Фронту оборони та іншими підрозділами заколотників. В одній із таких сутичок ісламісти вбили командира бригади «Аль-Фарук», яка належить до найсильніших збройних угруповань опозиції. Це була помста за смерть одного з командирів фронту, знищеного повстанцями.

Меншини у боротьбі за виживання
Фундамент режиму Асада — це секта алавітів, яка має витоки у шиїзмі. Багато сунітів вважає алавітів єретиками. Вони становлять лише 12% населення Сирії, а від 1971 року — правлячу еліту країни, в якій більшість мешканців — суніти. Влада у Дамаску роками підтримувала інші меншини — християн, спільнота яких існує в Сирії з давніх часів, шиїтів, курдів і черкесів. Ці групи добре розуміють, що під правлінням ісламських фанатиків для них не буде місця в Сирії.
Стратеги НАТО вважають, що падіння Асада — лише питання часу, але впевненості нема. Режим зберігає підтримку, армія переважно залишається йому вірною, опозиція розколота. США та їхні союзники радше не наважаться на збройне втручання, аби не загострювати конфлікт із Росією. Москва підтримує Дамаск, який купує в неї зброю. За деякими джерелами, вона поставила Сирії сучасні балістичні ракети «Іскандер» і протиповітряні системи. Через це над Сирією не встановлено заборони на польоти, і урядова авіація може завдавати повстанцям відчутних ударів.
Якщо ж режим усе-таки впаде, то Сирію очікує нова війна за владу. Добре озброєні і дисципліновані джихадисти мають у ній значні шанси на перемогу. Останнім часом спостерігається зближення позицій США та Росії щодо сирійського питання. Можливо, це стане шансом для миру?

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ СТАВИТЬ НА АРМІЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».