Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА ПІСЛЯ «ЧАВІЗМУ»
Небагатьом світовим політикам за підсумками своєї діяльності вдається подарувати політології спеціальний термін. У покійного венесуельського президента Уго Чавеса це вийшло — його курс на побудову соціалізму назвали «чавізмом». Ознаками цього курсу є державний контроль над корисними копалинами та перерозподіл коштів від їхнього експорту між бідними верствами країни. Такий «чавізм» здобув досить широку соціально-політичну підтримку венесуельського суспільства.

Його прихильники мають намір забальзамувати свого вождя та зберігати його тіло у своєрідному мавзолеї, як це вже відбулося з Володимиром Леніним, лідером в'єтнамських комуністів Хо Шиміном та північно-корейським вождем Кім Ір Сеном.
Лише 18 березня у Венесуелі завершиться офіційний траур за Чавесом, після чого стартує дострокова президентська виборча кампанія.
Чинну владу презентуватиме виконувач обов'язків президента Венесуели Ніколас Мадуро, а його конкурентом від опозиції стане Енріке Капрілес. Провладний кандидат збирається продовжити політику «чавізму». Його опонент пропонує венесуельцям відмовитися від соціалістичного експерименту та розвивати ринкові відносини за прикладом сусідньої Бразилії.
Утім, поки що більшість венесуельців готова підтримати політичного спадкоємця Чавеса. Але, навіть у разі обрання президентом країни Ніколаса Мадуро, відкритим залишається питання його здатності проводити політику «чавізму» без Чавеса.
Принаймні вже зрозуміло, що смерть останнього змінює розстановку сил у Латинській Америці. Зокрема, Куба ризикує втратою свого найближчого союзника, яким за Чавеса була Венесуела. Крім того, саме Чавес був палким прихильником латиноамериканської регіональної інтеграції без участі Сполучених Штатів Америки. Наразі США мають нагоду закликати країни Латинської Америки повернутися до спільних із Північною Америкою інтеграційних проектів. Щоправда, ніхто не гарантує успішності досягнення й цієї мети.
Так, Аргентина невдоволена підтримкою Вашингтоном Лондона щодо статусу Фолклендських островів. Минулого вікенду на цих островах за гібралтарським сценарієм відбувся референдум щодо належності їх Великій Британії, але Аргентина не визнала вигідний Британії результат референдуму.
Отже, наявних протиріч у Латинській Америці досить, аби ускладнити будь-який сценарій інтеграції.
також у паперовій версії читайте:
  • ТУРЕЦЬКО-ГРЕЦЬКИЙ ДІАЛОГ КРИЗОВОГО ПЕРІОДУ
  • ГРУЗИНСЬКО-РОСІЙСЬКА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ
  • ВІРНІСТЬ КОНФУЦІАНСЬКІЙ ТРАДИЦІЇ
  • ШЕНГЕНСЬКИЙ «ПАПЕРОВИЙ МУР»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».