Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
МЕДАЛЬНА ПРОБА В ОЛІМПІЙСЬКОМУ СОЧІ
Цього тижня в російському Ханти-Мансійську завершується неймовірно успішний для українського біатлону сезон. Жодного етапу Кубка планети без високих результатів, повний комплект медалей на світовій першості у чеському Новому Месті-на-Мораві — предмет гордості всіх вітчизняних шанувальників цього естетично довершеного виду спорту, єдиного в Україні, який регулярно приносить нагороди найвищого рівня.

До березневих етапів Кубка світу всі ці досягнення мала у своєму активі тільки жіноча частина команди. Наприкінці сезону нарешті нагадали про себе чоловіки — спочатку бронзовою медаллю Андрія Дериземлі в норвезькому Голменколлені, минулого тижня звернув на себе увагу на олімпійських трасах Сергій Семенов.
Восьмий етап Кубка світу приймало російське місто Сочі, де в лютому 2014 року відбудуться змагання зимової Олімпіади. Росіяни ще не завершили підготовку до головного старту чотириріччя, хоча на самій арені «Лаура» готове майже все. Проблеми є навколо стадіону, де все ще відчувається атмосфера будівельного майданчика.
Також в олімпійській столиці-2014 не готові приймати гостей зі зброєю за спрощеною процедурою — так, як це давно практикують у набагато досвідченішому в питанні організації етапів Кубка світу Ханти-Мансійську, не кажучи вже про західноєвропейські центри зимового спорту. Були і візові проблеми — аж до того, що деякі спортсмени не могли залишити територію готелю, щоб погуляти околицями у нетривалі вільні години.
Та всі ці незручності не завадили Сергію Семенову показати високий результат уже в перший змагальний день. Він продемонстрував точну стрільбу і достатньо швидкий біг. Семенова випередили лише переможець загального заліку Кубка світу француз Мартен Фуркад і німець Андреас Бірнбахер.
Сергій стартував другим серед 105 учасників індивідуальної гонки. Такий порядковий номер — і перевага, і недолік водночас. З одного боку, на перших двох колах на свіжому снігу і без надмірної кількості конкурентів на трасі можна показати досить швидкі секунди, з іншого — твій час стає орієнтиром для наступних учасників змагання. Зазвичай переважає другий чинник, але в Сочі результат Семенова змогли перевершити лише двоє. Після фінішу українець залишався лідером якихось п'ять хвилин — доки його час не поліпшив відомий майстер класичної гонки на 20 км Андреас Бірнбахер, який також закрив на чотирьох вогневих рубежах усі 20 мішеней.
Перші дві позиції залишалися недоторканними, аж поки на трасі не з'явився головний фаворит сезону. На першій стрільбі Мартен Фуркад один раз був невлучним, але на наступних вогневих рубежах закривав усі мішені і незмінно наближався до результатів Семенова і Бірнбахера. Після останньої стрільби стало очевидно — Мартен знову стане першим, хоча на момент він ще програвав часу німця 16 сек.
Утім, однією нагородою, як у Голменколлені, українська команда не обмежилася. Жіноча збірна України з біатлону змогла підтвердити реноме однієї з найкращих естафетних команд світу.
В останньому виді програми восьмого етапу Кубка світу українки в експериментальному складі посіли друге місце.
На перших трьох етапах бігли Юлія Джима, Олена Підгрушна та Валя Семеренко, а фінішером стала екс-росіянка Марія Панфілова, яка дебютувала в естафетах на етапах Кубка світу.
На «відмінно» впоралися зі своїми завданнями всі учасниці української естафети: з останньої стрільби Панфілова йшла першою, проте не змогла втримати темпу німкені Лаури Далмаєр, яка принесла своїй команді перемогу.
Третьою фінішувала команда Норвегії на чолі з непереможною в особистому заліку Турою Берґер.
Запорукою успішного виступу стали надійні етапи у виконанні перевірених естафетних бійців — Юлії Джими, Олени Підгрушної та Валі Семеренко. Щоправда, кілька важливих секунд українки втратили, коли в зоні передачі естафети Джима промахнулася і «пролетіла» повз Підгрушну. Але капітан команди не порушила правила і дочекалася повернення Юлії.
Марія Панфілова, яка ще на початку сезону виступала на етапах чемпіонату Росії і про жодний Кубок світу не мріяла, є справжньою знахідкою для «синьо-жовтих». Якщо «нова українка» і надалі прогресуватиме такими темпами, то до Олімпіади і за місце в естафеті з'явиться здорова конкуренція (адже дотепер квартету Джима — сестри Семеренко — Підгрушна альтернативи не було), і в котрійсь із особистих гонок Панфілова зможе поборотися за високе місце. Варта на відзначення і мотивація Марії: вона не чекала, що після срібного фінішу подруги по новій команді вітатимуть її як із перемогою, — Панфілова картає себе, що на останньому колі пропустила прудконогу наступницю слави Нойнер, хоча й мала над нею незначну перевагу після останньої стрільби.
Останній етап Кубка світу в Ханти-Мансійську має у своїй програмі лише особисті змагання. У четвер спринт пробігли жінки, сьогодні на коротку гонку вийдуть чоловіки. У суботу заплановані гонки переслідування, в неділю сезон завершать мас-старти.
також у паперовій версії читайте:
  • ГОЛИ-КРАСЕНІ ТА СУМНІВНІ ОФСАЙДИ
  • «БАРСЕЛОНА» ЗНИЩИЛА «МІЛАН»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».