Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ПРОБЛЕМА
ПРАВООХОРОНЦІ ПРО ШКОДУ НАРКОТИКІВ

Торік працівники підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України ефективніше виявляли надходження в незаконний обіг наркотичних засобів — усього вилучено 12,6 млн доз смертельного «зілля».
Таку цифру озвучив під час колегії правоохоронного відомства 18 січня цього року міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

Утім, як виявилося, проблема не лише в цьому. За словами керівника правоохоронного відомства, результати соціологічного дослідження, оприлюдненого представниками Харківського інституту соціальних досліджень, засвідчили, що кожного третього українця питання наркоманії турбує чи не найбільше.

Наркозалежних — мільярд
Міністр наголошує: люди стурбовані насамперед майбутнім своїх дітей і онуків. Переймаються, в якій країні вони житимуть,— демократично розвинутій або наркотично залежній. Тож очільник МВС укотре звернув увагу, що проведення для дітей, молоді та їхніх батьків профілактичних і просвітницьких заходів стосовно протидії наркоманії й пропаганди здорового способу життя, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2010 року, мають стати для правоохоронців одним із пріоритетних завдань.
Віталія Захарченка підтримує київський експерт — представник Державного департаменту освіти і науки Київської міської держадміністрації (КМДА) Олександр Сергєєв. Він, зокрема, зазначає, що зараз обіг наркотичних засобів сягнув мало не 80 млрд дол. США на місяць. «Це надзвичайно великі гроші. Наркоманія за рівнем протизаконних надприбутків поступається хіба що торгівлі зброєю і проституції»,— стверджує він.
На актуальність проблеми звертають увагу й інші експерти. Лікар Київської міської наркологічної лікарні «Соціотерапія» Лілія Нугманова і психолог цієї ж медустанови Ольга Тукало зауважили: «Нині маємо цифру в мільярд чоловік, які живуть на планеті й які є наркозалежними».
Проблему не замовчують і правоохоронці. Начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України (УБНОН) полковник міліції Олег Школьний наводить не менш сумні цифри. За його словами, в Україні лише так званою метадоновою програмою (наркозалежні в лікувальних закладах уживають штучні наркотики — метадон.— Авт.) користуються понад сім тисяч офіційно зареєстрованих наркозалежних людей. «Це лише вершина айсберга. Останнім часом ми дедалі частіше наголошуємо на існуванні проблеми наркозбувачів, яких правоохоронці ловлять десятками, а то й сотнями»,— розповідає він.
Керівник УБНОН запевняє, що проблема наркоманії має стійку тенденцію до омолодження і, як чума, швидко поширюється в молодіжному середовищі. «Учні та студенти стають головною мішенню для наркозбувачів. Їм не цікаві їхні долі. Їм важливо отримати мільйонні та мільярдні прибутки»,— зазначає Олег Школьний і додає: «У восьми випадках із десяти людині з досвідом уживання наркотиків неможливо допомогти медичним чи психологічним шляхом. Найстрашніше те, що 90% наркозалежних — ВІЛ-інфіковані та хворі невиліковними недугами».

Міліція йде у школи
Вирішення проблеми нелегального поширення наркотичних засобів міністр Віталій Захарченко вбачає передусім у виконанні визначених керівництвом МВС критеріїв — цілковитої безпеки і спокою громадян.
Іншими словами, правоохоронці мають докласти максимум зусиль, аби проблему в співпраці з іншими представниками зацікавлених служб і відомств вирішували ефективніше. Тож очільник правоохоронного відомства днями ухвалив рішення — боротьбу з чумою XXI століття посилити проведенням у молодіжному середовищі, зокрема у середніх загальноосвітніх закладах, ґрунтовними просвітницькими заходами з цієї проблематики.
Цікаво, що перший такий захід працівники міліції, посадовці КМДА і представники столичної наркологічної лікарні «Соціотерапія» провели 24 січня цього року на базі спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи № 130 імені Данте Аліг’єрі, що в Голосіївському районі столиці.
Після перегляду 20-хвилинного фільму про шкоду вживання наркотиків Олег Школьний розповів старшокласникам, звідки до шкільного середовища потрапляє смертельне «зілля». «У наш час наркозбувачі задля власних надприбутків ладні на все. При цьому учнівська і студентська молодь стає найуразливішою для них мішенню. Не спокушайте долю. Уже з першої чи другої вжитої дози повернутися до повноцінного життя непросто»,— зазначив доповідач.
Принагідно начальник УБНОН наголосив, що від наркотичного пекла не застрахована жодна людина, жодний учень. «В Україні нині офіційно зареєстровано майже 1,5 тисячі неповнолітніх, які страждають від наркотичної залежності. Дехто з них уже вилікувався, проте вони все одно залишаються в групі ризику. Потрапивши в середовище хворих на наркоманію, рідко хто втримується, щоб не повторити фатальну помилку, і знову стає наркозалежним».
Попри тишу в актовому залі під час виступу Олега Школьного, стало зрозуміло, що учнів проблема наркоманії вразила. Вони розпитували правоохоронця про те, що їм робити, коли вони виявлять наркоосередок або як допомогти наркозалежному.
«Проблема не так у недосконалих законах, як у тому, що хімічні сполуки заборонених до вживання речовин зловмисники змінюють дуже швидко,— поінформував учнів Олег Школьний.— Тому допоки нові препарати з умістом наркоречовин будуть знову досліджені й заборонені, минає певний час. Торговці ж «білою смертю» у цей період збагачуються зазвичай за рахунок молоді. Щось подібне можна спостерігати з курильними сумішами і таблетками від схуднення. Нині вони під суворим контролем правоохоронців і заборонені до вживання на території України».
Що стосується виявлення осередку, де молоді люди вживають наркотичні засоби, то, за словами керівника УБНОН, учням варто звертатися до дільничного інспектора міліції або безпосередньо до правоохоронців, які борються з незаконним обігом наркотиків.

Проблему вирішити поодинці не вдасться
У Київській міській наркологічній лікарні «Соціотерапія» переконані, що вирішити проблему наркоманії одним розчерком пера чи одноразовою акцією неможливо. Лікар цієї медустанови Лілія Нугманова та психолог Ольга Тукало наголошують, що молоді люди — школярі й студенти — справді є найуразливішими мішенями для наркозбувачів.
На їхню думку, профілактика вживання психоактивних речовин — дієвий метод боротьби з цим соціальним лихом.
«Діти ростуть, їхній організм і психіка нестабільні. Тому їм треба пояснювати, що лише перший неправильний крок на їхньому шляху може стати в подальшому фатальним.
Багато чого залежить і від соціальних зв’язків — неповнолітні можуть неправильно обирати нових друзів, уже наркозалежних. Щоб не відрізнятися від них, починають вживати всілякий наркотичний непотріб. Найгірше те, що вилікувавшись від згубної звички, діти навіть у дорослому віці залишаються психологічно залежними від наркотиків»,— вважають лікар і психолог.
Фахівці закликали учнівську молодь вести здоровий спосіб життя. А ще підтримувати гарні, дружні стосунки з батьками, вчителями.
Ольга Тукало порадила школярам не боятися звертатися до медпрацівників по допомогу в разі якоїсь проблеми, пов’язаної з уживанням наркотиків. Вона також повідомила, що консультації й лікування від наркозалежності проводять анонімно. Спеціалісти «Соціотерапії» завжди допоможуть, бо переконані, що проблему наркоманії слід розв’язувати всім миром.

У ТЕМУ!
Уряд США щороку виділяє 14–16 млрд доларів на рік на боротьбу з «чорною» епідемією — так тут називають наркоманію. Гроші переважно спрямовують на оснащення відповідних підрозділів поліції й утримання спеціальних установ для лікування наркозалежних.
В Україні, на жаль, картина з виділенням коштів не настільки райдужна. Тому фахівцям — правоохоронцям, лікарям, психологам, представникам громадських організацій і об’єднань — доводиться вирішувати проблеми наркоманії за рахунок власного ентузіазму.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК СФОРМУВАТИ ЗАКОНОСЛУХНЯНУ ПОВЕДІНКУ У ДІТЕЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».