Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
БРИТАНСЬКЕ ІНАКОДУМСТВО
Днями Німеччина і Франція урочисто відсвяткували 50-річчя Єлисейського договору, яким започатковано стратегічну європейську взаємодію Берліна і Парижа. Так збіглося, що відразу після цього німецько-французька «родинна ідилія» була на Давоському економічному форумі затьмарена британським інакодумством щодо перспектив розвитку Євросоюзу.
Як відомо, Лондон не влаштовує намір Берліна і Парижа жорстко втілювати у життя курс на збереження спільної європейської грошової одиниці. Така політика суперечить традиційним британським підходам.

По-перше, Велика Британія завжди вважала, що «стелею» розвитку європейської інтеграції має бути спільний ринок товарів, послуг, капіталів і з певними обмеженнями робочої сили. Проте Лондон традиційно виступає проти федералізації Євросоюзу, символом чого може бути подальше зміцнення наднаціональних органів влади в ЄС і запровадження єдиної податкової системи.
По-друге, зміцнення спільної європейської валюти та наднаціональних владних механізмів у Європейському Союзі загрожує Лондону втратою положення одного зі світових фінансових центрів.
По-третє, продовження британського членства у, по суті, «федералістському» Євросоюзі означатиме нівелювання національного суверенітету.
Тому перед від'їздом до Давоса британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона палата лордів погодилася на проведення восени 2014 року референдуму щодо членства Великої Британії в Євросоюзі.
На це миттєво відреагував президент США Барак Обама, який закликав до збереження «сильної Британії в сильному Євросоюзі». Насторожено до радикальної позиції прем'єр-міністра щодо «європейського референдуму» поставився й молодший партнер консерваторів по правлячій коаліції — ліберальні демократи, адже вони прихильніше ставляться до ЄС.
Тож Кемерону довелося коригувати свою позицію вже у Давосі. Він запевнив, що на потенційному референдумі не йтиметься про вихід Британії із Євросоюзу, а лише громадянам запропонують відповісти на питання щодо меж поступок національним суверенітетом. До того час проведення референдуму Кемерон відклав на період після парламентських виборів 2017 року. Крім того, референдум, на його думку, може відбутися лише у разі чергової перемоги Консервативної партії на цих виборах.
Отже, зазначене резонансне питання фактично відкладене до кращих часів. Одначе форс-мажорні обставини в зоні євро завжди можуть його знову актуалізувати.
також у паперовій версії читайте:
  • УГОРСЬКА «КОЗИРНА КАРТА»
  • ЧЕХИ ОБРАЛИ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА
  • ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІВНІЧНОЇ АФРИКИ
  • СПОДІВАННЯ І ПРОБЛЕМИ ДАВОСУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».