Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
МАЛІЙСЬКИЙ РЕЗОНАНС
Перші тижні січня виявилися напруженими для країн Північної Африки. Суцільний внутрішньополітичний хаос запанував у Лівії. Саме з території цієї країни до Алжиру приїхали ісламські бойовики, які захопили іноземних працівників на газовому родовищі. Приводом для цієї акції стали дії французьких військ, які прийшли на допомогу урядовим військам держави Малі. Там ще восени 2012 року на півночі Малі ісламісти і племена туарегів створили власне «державне утворення».

Скептики зазначають, що президент Франції Франсуа Олланд, віддавши наказ на вторгнення до Малі, намагається показати свою рішучість, яка потерпає внаслідок серйозного падіння рівня популярності. Інші оглядачі зазначають, що тим самим президент Франції намагається альтернативною інформаційною темою витіснити зі свідомості французів шоковий стан після прийняття актором Жераром Депардьє російського громадянства.
Утім, справжнім стимулом для активності Франції став наступ ісламістів та туарегів на позиції урядових військ Малі поблизу міста Діабалі. У разі втрати контролю за цим населеним пунктом урядові війська ризикували перетворитися на статистів у процесі успішного наступу ісламістів. Унаслідок цього під питанням опинилися б французькі інтереси у всіх колишніх африканських колоніях Парижа. Зрештою, надто серйозні фінансові інтереси французького бізнесу зосереджені в гірничо-видобувній галузі промисловості Малі, яка багата на золото та уран.
Крім того, Олланд був вимушений зважати на невдачу французького спецназу, який на початку цього року зазнав провалу в Сомалі під час спроби звільнення французького розвідника. Та активні бойові дії в Малі спричинили зростання рівня терористичної загрози у великих містах Франції. Цей факт поставив перед серйозною дилемою партнерів Франції. Німеччина, зокрема, ухвалила рішення про надання логістичної, медичної та гуманітарної підтримки французькій місії. Аналогічну позицію зайняв Європейський Союз у цілому.
Водночас існують серйозні ризики того, що війна в Малі затягнеться, адже на боці малійських ісламістів воюють і лівійські туареги, які за часів Муаммара Каддафі служили в його гвардії, а тепер мріють про велику власну державу туарегів. Малійська нестабільність може негативно позначитися на становищі країн Північної Африки, звідки збільшиться відтік емігрантів до країн Євросоюзу.
Президент Франсуа Олланд сподівається швидко й переможно завершити бойові дії, аби зміцнити свої позиції як президента. Однак у разі можливого провалу навряд чи він має альтернативний план поліпшення своєї популярності, спираючись лише на внутрішньополітичні теми й ресурси.
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕМОКРАТІВ НАДИХАЄ ІНАВГУРАЦІЯ, А РЕСПУБЛІКАНЦІВ — ІМПІЧМЕНТ
  • ПІВНІЧНА КОРЕЯ НАГАДУЄ ПРО СЕБЕ
  • РЕПЕТИЦІЯ ФЕДЕРАЛЬНИХ ВИБОРІВ
  • ІЗРАЇЛЬСЬКІ ВИБОРИ В УМОВАХ КРИЗИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».