Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ФАХІВЦІ ПРАЦЮЮТЬ НАД ПОМИЛКАМИ В ЗЕМЕЛЬНОМУ КАДАСТРІ
Коментуючи перший досвід користування наданою громадянам інформацією, голова Держземагентства України Сергій Тимченко зазначив, що, на жаль, на перших порах не рідкість, коли в електронній версії земельного кадастру, який містить близько 50 млн ділянок, зустрічаються помилки — люди не можуть відшукати свої наділи, часто вони накладаються один на одний тощо. Різного роду невідповідності в процесі оцифрування даних «влилися» і в єдину базу публічної кадастрової карти у відкритому інтернет-доступі.

«Ситуація, можна сказати, очікувана. Але через створення автоматизованого земельного кадастру пройшов увесь цивілізований світ, іншого шляху немає. Понад двадцять років в Україні інформація про земельні ділянки містилася на паперових носіях, які просто не вміщували наявні архіви. Тож потрібно було звести воєдино дані про десятки мільйонів наділів»,— розповів керівник відомства.
Головна складність, за його словами, полягала в тому, що кожен район вів реєстрацію та облік землі в зручній для нього формі. Єдиного знаменника не було — альтернативних систем координат по всій країні налічувалося понад півтори тисячі. І це притому, підкреслив він, що не йдеться про випадки, коли на одну і ту ж ділянку припадало кілька власників.
Водночас Сергій Тимченко зауважив, що огріхів, які зустрічаються, не так і багато — в основному вони характерні для центральних районів столичної області. На Київщині, приміром, проблемними в цьому сенсі є Обухівський та Києво-Святошинський райони, а в масштабах країни таких спірних ділянок — менше одного відсотка.
Що ж до технічних помилок, пов’язаних із фізичними даними про наділ, то виправити їх досить просто. Потрібна лише допомога громадян. «Якщо ви знайшли неточність на кадастровій карті, то, будь ласка, відзначте її. Дайте нам знати, де виявлена помилка і в чому вона полягає»,— звертається до користувачів посадовець.
Він пояснює, що фахівці розробили спеціальну табличку зворотного зв’язку на самій публічній кадастровій карті. У цю форму необхідно ввести власні дані, інформацію про земельну ділянку та відзначити помилку. «Система побудована таким чином, що більшість технічних помилок виправляються автоматично. Але для цього необхідно виявити їх. При заповненні відповідної заяви їй присвоюється реєстраційний номер, за яким можна контролювати розгляд документа».
Глава земельного відомства додав, що кожен вхід у систему та внесення змін у дані суворо регулюється. Будь-яка правка до інформації фіксується і миттєво відображається на центральному сервері в Києві. Для забезпечення контролю введена система електронного підпису.
Сергій Тимченко поінформував, що з початку року до територіальних органів земельних ресурсів звернулося понад тисячу громадян щодо оформлення права на землю. Вони отримали належні послуги, вичерпні відповіді та роз’яснення.
«Відтепер державна реєстрація земельних ділянок відбуватиметься в кілька разів швидше, що практично зводить нанівець черги в органах земельних ресурсів, затягування з розглядом документів та інші незручності, з якими раніше зіштовхувалися громадяни при реєстрації землі. Крім того, запровадження сучасної, повністю високотехнологічної системи суттєво зменшить зловживання у земельній сфері, зведе до мінімуму прояви корупції та земельних махінацій. Система повністю автоматизована, кожна дія реєструється і відстежується»,— підсумував голова Державного агентства земельних ресурсів.
Нагадаємо, з 1 січня 2013 року кожен українець через інтернет може скористатися електронною публічною кадастровою картою, на якій можна побачити цифрову мапу України, межі областей, районів, населених пунктів, окремих земельних ділянок, кадастрові номери, форму власності, цільове призначення, а також карту з характеристиками ґрунтів українських земель.

Валерій БАРСЬКИЙ, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНІ РИНОК ЗЕМЛІ?
  • ЛУЦЕНКА ПРООПЕРУВАЛИ
  • ВЛАСЕНКА НЕ ВИПУСТИЛИ ДО СТРАСБУРГА
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».