Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
«ЗОЛОТІ ВОРОТА» — У ТОП-22 СТАНЦІЙ МЕТРО ЄВРОПИ
Станція київського метро «Золоті ворота», за версією британської газети Daily Telegraph, увійшла до списку із 22 найкрасивіших станцій метрополітену Європи, повідомляє newsru.ua. Її відкрили 31 грудня 1989 року. Цікаво, що початковий проект, який передбачав створення досить стриманої, утилітарної станції, було відкинуто й за два тижні з нуля створено новий. Збільшили висоту центрального залу станції, замість пілонів використали порівняно невисокі циліндричні потужні колони, які облицювали білим мармуром.

Склепіння проходів на платформи підкреслено цегляною окантовкою, між якою розташовані мозаїчні реконструкції зображень князів Київської Русі, церков Києва й складних орнаментів. Жодна з цих смальтових мозаїк не повторюється. Якщо ввійти на станцію метро «Золоті ворота» з вулиці й пройти платформою за рухом годинникової стрілки (спочатку лівою стороною вперед, а потім правою назад), заглядаючи в арки, то можна простежити історію Давнього Києва.
Раніше туристичне видання Bootsnall склало список найкрасивіших станцій метрополітену у світі. «Золоті ворота» посіли 11-е місце.

ВОСЬМИМЕТРОВИЙ ДІДУХ-КАЛЕНДАР
Восьмиметровий дідух — календар із 8760 колосків зробили до Різдвяних свят у Тернополі, повідомляє gazeta.ua. Кількість колосків у ньому відповідає кількості годин у році, кількість розгалужень на гілках — дням. Головні гілки — місяці, а яруси — сезони року. Дідуха експонують в Українському домі «Перемога» розібраним навпіл, бо зала нижча від нього.
Автор дідуха — керівник гуртків місцевого учнівського екоцентру Ярослав Осадца. Загалом над витвором працювало близько 50 людей. Після закінчення зимових свят дідух розберуть і заберуть на зберігання до екоцентру. Наступного року народний майстер планує доповнити його, сплівши з рогози на кожну гілку сюжет із життя українського суспільства. На виготовлення дідуха Ярослав витратив тисячу гривень із сімейного бюджету.
також у паперовій версії читайте:
  • ФАКТ
  • ЗНАХІДКИ
  • ДИВА
  • ЕКСПО
  • НОУ-ХАУ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • МАНДРИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».