Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СВИНЯЧИЙ ГРИП ТА ІНШІ...
У Сполучених Штатах лютує страшенний грип. Медики кажуть, що такої кількості хворих не було багато років. Агентство Reuters повідомляє, що від початку епідсезону в Бостоні зафіксовано десятиразове перевищення кількості хворих порівняно з 2011–2012 роками.

У Массачусетсі від грипу вже померло 18 осіб. Лікарні терміново готують ліжко-фонди, очікуючи хворих. Це найважчий спалах грипу від 2009-го. Щоправда, тоді був свинячий грип H1N1. Зараз лютує штам H3N2, яким інфіковано мінімум 700 мешканців міста. А минулого сезону недужих було лише сімдесят.
У нас не Америка, але хворі на грип теж є. Тенденція до зростання кількості інфікованих в Україні є. Не так давно кількість хворих українців перевалила за два мільйони. До того ж знову заговорили про свинячий грип, яким лякали народ зовсім недавно. Проте медики заспокоюють: «свинячому» у нас особливо не розгулятися, адже у населення виробився імунітет на вірус H1N1. То що ж тоді: і епідемія нам не страшна, а грип нам узагалі не товариш?
На ці та інші запитання епідемічного сезону ми попросили відповісти Зоряну Василишин, кандидата медичних наук, доцента кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.
— Отже, Зоряно Петрівно, в Україну повернувся свинячий грип?
— На думку спеціалістів, нашій країні епідемія не загрожує. А перший цього року випадок захворювання на свинячий грип зафіксували в Києві. У Польщі вже померло двоє хворих. Нагадаю, що вірус так званого свинячого грипу у 2009–2010 роках забрав життя близько 285 тисяч людей за неофіційними даними, але Всесвітня організація охорони здоров’я має іншу думку стосовно кількості жертв пандемії — десь 18500 осіб. Та й слово «пандемія» — умовне визначення, з натяжкою, я б сказала, адже, на відміну від горезвісної пандемії «іспанки» у 1918–1919-му (тоді хворих було понад мільярд!), три роки тому було інфіковано близько 100 мільйонів. Зазначимо, що в обох випадках збудником був штам H1N1. Отже, людство виробило стійкий імунітет проти цього грипу, та й фармакологія і терапія вірусних захворювань просунулися далеко вперед.
— Зі свинячим грипом нібито розібралися, а коли і з чим завітає сезонна епідемія?
— Зростання захворюваності вже розпочалося. Наскільки швидкими темпами воно триватиме, подивимося, але експерти очікують пік захворюваності на початку лютого. Так, минулого тижня в Україні захворіло на грип трохи більш ніж 110 тисяч осіб, більш як половина з них — діти до 14 років. Такий рівень захворюваності перебуває у межах середніх показників і навіть трохи нижчий від звичайних для цієї пори року.
— Які штами грипу шкодитимуть українцям у цьому епідсезоні?
— Цього року українців випробуватимуть на міцність три штами грипу — каліфорнійський, «Вікторія» і новий грип типу В — «Вісконсін», від якого у нас поки немає імунітету. Він може залишити після себе тяжкі наслідки, спровокувати менінгіт і енцефаліт.
Не варто забувати й про те, що грип — вірусне захворювання, здатне спричинити важкі ускладнення і навіть ризик смерті. Хоча про це говорено багато разів, дозволю собі нагадати симптоми грипу, які подібні до інших респіраторних гострих вірусних захворювань, але набагато небезпечніші. Ось чому перші симптоми грипу вимагають особливої уваги. Ускладненням грипу, що найчастіше зустрічається, є пневмонія, яка за чотири-п’ять днів може призвести до смерті. Часто грип спричиняє серцеву недостатність.
— Як поширюється грип?
— Грип легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли хворий кашляє, чхає або говорить. Навіть недужий на легку форму грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — близько семи днів.
— Чи варто за наявності перших симптомів грипу залишатися вдома, не чекаючи високої температури і тотальної слабкості?
— Хворий має залишатися вдома, аби не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати на небезпеку інших людей, для яких інфікування може бути смертельно небезпечним.
Такими симптомами є підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах. Причому з будь-яким із цих симптомів не варто виходити з дому заради походу до лікаря — викликайте терапевта додому. Зазвичай призначеного лікування дільничним лікарем виявляється достатньо для одужання. А лікуватися потрібно до повного зникнення симптомів.
— У яких випадках потрібна термінова госпіталізація?
— Коли у хворого сильна блідність або посиніння обличчя, утруднене дихання, тримається висока температура, яку не вдається довго збити, або має місце багаторазове блювання чи пронос. Безсумнівною підставою для термінової госпіталізації є порушення свідомості, біль у грудній клітині, домішки крові у мокротинні й різке падіння артеріального тиску.
— Нарешті кілька слів про профілактику...
— Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження на грип навіть під час епідемії, якщо дотримуватися кількох простих правил. Варто уникати скупчення людей, щоб зменшити ризик контакту із хворими. За необхідності слід користуватися одноразовими масками, аби захиститися від зараження самому й захистити оточуючих, якщо ви самі інфіковані.
Маскою має користуватися той, хто доглядає за хворим на грип. Хвора людина використовує маску лише тоді, коли вона перебуває серед здорових людей, не захищених масками. Потрібно пам’ятати, що маска ефективна, коли вона закриває рот і ніс. Важливо враховувати й те, що волога маска не захищає від інфекції. Використані маски треба викидати.
Потрібно регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання, аби не залишати довкола себе живі віруси і бактерії, які можуть зберігати активність протягом кількох годин після знаходження у приміщенні хворої людини. Необхідно повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми, аби зміцнити опірність організму.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВІД ГРИПУ ДІТЕЙ ЗАХИСТИТЬ ТЕПЛИЙ ОДЯГ, ЖИРНА ЇЖА ТА АРОМАТЕРАПІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».