Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОБАМА ГОТОВИЙ ДО ДРУГОГО СТАРТУ
Обраний на другий чотирирічний термін Барак Обама завершує процес формування своєї нової адміністрації. Водночас не менш важливим політичним успіхом для президента стало рішення сенату США, який днями ухвалив компромісний закон про збільшення податків із багатих американців та скорочення соціальних витрат.

Республіканці були проти збільшення податків на багатих та за скорочення соціальних витрат, особливо улюбленого дітища президента Барака Обами — загального медичного страхування. Натомість демократи пропонували скасувати пільги для найбагатших американців та зберегти існуючий рівень соціальних витрат. Утім, досягнута бюджетна домовленість, схоже, тимчасова, адже стратегічно не вирішує проблему державного боргу США.
Зокрема, було запропоновано впродовж 2013–2021 років скоротити бюджетний дефіцит на 1,2 трильйона доларів. Загальний борг США становить 16 трильйонів 400 мільярдів доларів, тож ця проблема супроводжуватиме увесь другий президентський термін Обами.
Його кінцевий успіх залежатиме й від того, чи не помилився він із кадрами на головні посади у своїй адміністрації. Зокрема, новим державним секретарем стане колишній кандидат демократів на президентських виборах 2008 року Джон Керрі. Йому доведеться визначатися зі зміцненням Євроатлантичного Союзу у контексті виведення військ НАТО з Афганістану, розв'язанням проблем дестабілізації більшості арабських країн, займатися нормалізацією відносин із Китаєм. Американські дипломатичні зусилля органічно доповнюватиме діяльність збройних сил.
Барак Обама рекомендував на посаду міністра оборони США республіканця Чака Хайгела. Свого радника — Джона Бреннана — Обама призначив директором Центрального розвідувального управління. Утім, республіканця Хайгела критикують за заклики до переговорів з Іраном та критичне ставлення до служби в американській армії представників сексуальних меншин.
Натомість Бреннана звинувачують у концептуальному обґрунтуванні законності застосування тортур до підозрюваних у терористичній діяльності. Йому також закидають невиконання Бараком Обамою передвиборчої обіцянки ще першого президентського терміну, яка стосувалася закриття в'язниці для підозрюваних у терористичній діяльності на американській базі Гуантанамо.
Та ці закиди, ймовірніше, не стануть принциповою перешкодою для затвердження всіх ключових кандидатів Барака Обами у Конгресі США, аби вони розпочали виконання своїх посадових обов'язків після процедури інавгурації, яка відбудеться 20 січня 2013 року.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕГОВОРИ ПОЧЕСНИХ ДОКТОРІВ
  • ПАКИСТАНСЬКИЙ ВІДЧАЙ
  • УКРАЇНСЬКИЙ ПЛАН ДЛЯ ОБСЄ
  • ПІВФІНАЛ ЧЕСЬКИХ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».