Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
ВЕЛЕТЕНСЬКИЙ ВЕРТЕП ІЗ РУХОМИМИ ФІГУРАМИ
Тернопільська громада храму Святого апостола Петра УГКЦ 18 років поспіль встановлює Різдвяний вертеп, повідомляє i-pro.kiev.ua. Він — найбільший в Україні: ширина сягає 27 м, а висота — 17 м. У храмі можна побачити селище з хатками, людьми, птахами і звірятами. Цьогорічна новинка — рухомі фігури святих Володимира та Ольги, Андрея Шептицького і Йосипа Сліпого. Вони крутяться навколо Ісуса і вклоняються йому.

Найважливіша у шопці — центральна частина. Це ясла з новонародженим Божим Дитям, Марією і Йосипом. Над ними натягнуте панно, розмальоване під зоряне небо, яке сягає майже купола церкви. Навколо святі царі й ченці, які йдуть поклонитися маленькому Ісусові. Їхні фігури мають розмір дорослої людини. Нижня частина композиції встелена справжнім мохом, а гори зроблені з паперу і тканини.
Окрім того, у вертепі є багато рухомих елементів, які оживляють композицію. Віл та віслюк кивають головами, янголи рубають колоду, крутиться карусель, їздять потяг і канатна дорога. Важливим елементом шопки також є українська родина. Їхня хатина — з образами та рушниками на стінах, а на столі — макітра з кутею. До ляльок у вишиванках можна підійти близько і добре роздивитися. Різдвяна шопка стоятиме до Стрітення — 15 лютого. Оглянути її можуть усі охочі.

НАЙБІЛЬША КУТЯ
У Тернополі просто неба на Театральному майдані під час першого фестивалю Різдвяної куті у величезній макітрі зварили 1300 літрів святкової страви, повідомляє 5.ua. Поласувати рекордною кутею та узваром могли всі охочі.
Над частуванням працювало дванадцять кращих господинь міста. А от розмішувати страву доручили чоловікам, адже жінка навряд чи впоралася б із кописткою понад метр завдовжки. На приготування куті витратили 300 кг пшениці, по 50 кг меду, маку й горіхів, по 30 кг родзинок і цукру. Кашу залили розведеним із водою узваром.
Досягнення зафіксували представники Книги рекордів України. Готували страву два дні, а розійшлися усі 1300 літрів куті впродовж години. Фестиваль Різдвяної куті зібрав близько п'яти тисяч людей. За словами організаторів, відтепер його проводитимуть у Тернополі щороку.
також у паперовій версії читайте:
  • ФАКТ
  • МАНДРИ
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • СТОЛИЦЯ
  • ХОБІ
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».