Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ОСТАННІ ЗУПИНКИ ПЕРЕД НОВЕ МЕСТО
У четвер біатлонна еліта розпочала виступи на останньому перед чемпіонатом світу в чеському Нове Место етапі Кубка планети. Італійське альпійське містечко Антхольц (також відоме як Антерсельва) нарешті потішило біатлоністів та їхніх прихильників чудовою зимовою погодою — після похмуро-дощових німецьких етапів в Обергофі і Рупольдинґу.

Антхольц — особливе місце для біатлоністів. Місцевий стадіон і навколишні траси розташовані на висоті понад 1600 метрів над рівнем моря, тому багато хто саме тут готується до чемпіонату світу, який традиційно відбувається в лютому. Інші біатлонні центри (зокрема і Нове Место) розташовані нижче, тому спуск з альпійських вершин дає спортсменам «дозволений допінг» — додаткову порцію гемоглобіну, яка дозволяє бігти швидше.
Протягом кількох попередніх сезонів збірна України також використовувала цей прийом: лідери команди пропускали один-два етапи в першій половині січня і тренувалися в цей час саме в Антхольці. У нинішньому сезоні план підготовки побудований по-іншому, тому пропусків німецьких етапів у «синьо-жовтих» не було.
Минулого тижня українська біатлонна збірна трохи пригальмувала. У перший січневий тиждень в Обергофі «синьо-жовті» здобули дві нагороди, серед яких — і престижне «золото» в жіночій естафеті. В іншому німецькому біатлонному центрі Рупольдинґу, який приймав п’ятий етап Кубка світу, українські естафетні четвірки синхронно фінішували сьомими. Для чоловіків такий результат — цілком пристойний, від жінок після двох колективних сходжень на п’єдестал пошани чекали більшого.
Тренерський штаб української команди наважився на зміни в порядку розташування спортсменок на дистанції — першою шестикілометровий відтинок долала Віта Семеренко, другою — Юлія Джима, третьою — Валя Семеренко, завершувала естафету Олена Підгрушна.
Зі своїми завданнями добре впоралися перша й остання українські учасниці. Джима в Рупольдинґу програла досвідченим конкуренткам більше, ніж у попередній тиждень, а Валя «застрелилася» на своєму другому вогневому рубежі і пішла на додаткові 150 метрів.
За відсутності українських героїнь на призовий подіум зійшли збірні Норвегії, Росії і — досить сенсаційно — Чехії.
«Гадаю, цей результат — найкраща реклама для чемпіонату світу в Нове Место. За тривалий час це найкращий результат нашої команди. Це диво!» — сказала після здобуття бронзи лідер чеської четвірки Ґабріела Соукалова.
Попри відступ у командних стартах, українці спромоглися на кілька вдалих результатів в особистих змаганнях. Валя Семеренко, яка в цьому сезоні перебувала в затінку, восьмим місцем у спринті здобула право на участь в елітарній гонці з масовим стартом. Її сестра Віта Семеренко стала четвертою у цьому мас-старті. Серед чоловіків етап у Рупольдинґу може занести собі до активу Андрій Дериземля — перше місце на своєму етапі в естафеті, дев’ятий результат у спринті.
У програмі змагань в Антхольці — спринти (жінки змагалися в четвер, чоловіки зроблять це сьогодні), гонки переслідування (в суботу) та естафети (в неділю). Особисті змагання пропускає найкраща серед українок, десята в загальному заліку Кубка світу Віта Семеренко. У неї легке нездужання, нежить, і тренери вирішили поберегти її здоров’я — з прицілом на чемпіонат світу. Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак сподівається, що лідер команди відновиться до недільної естафети, де її допомога вкрай потрібна.
За відсутності Віти саме в Антхольці отримала можливість дебютувати в біатлонній еліті 21-річна Яна Бондар, яка вже кілька етапів, чекаючи на свій шанс, їздила разом із першою командою — замість змагань у «резервному» Кубку Міжнародного союзу біатлоністів. Для неї навіть потрапляння до суботньої гонки переслідування (тобто до числа 60-ти найкращих у спринті) уже буде успіхом. Чи вдалося Яні взяти нову вершину, а команді в цілому — показати свій рівень, читайте в наступному випуску «ДУ».
також у паперовій версії читайте:
  • ДІВЧИНА ХЛОПЦЯ НА ІМ'Я ТЕНІС
  • ТРАНСФЕРНЕ МІЖСЕЗОННЯ
  • ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТРОФЕЙ «ДОНБАСА»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».