Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!
КОЛЕКЦІЮ ЗБИРАЛИ СПІЛЬНО
У Тернопільському обласному художньому музеї відкрили різдвяну виставку. В експозиції зібрали ікони та скульптури, що належали колись місцевим храмам, а також стародруки і святкові листівки та живопис на цю тематику.

Як розповіла заступник директора музею Ольга Ваврик, найдавніший експонат датується XIV ст.
«Це енколпіон,— нагрудний знак, який колись носили священики. Він маленький за розміром, усього 5х4 см. Виготовлений із міді, схожий на образок. А зображений на ньому святий Миколай. Подарував його фондові директор нашого музею Ігор Дуда»,— зазначила вона.
Ольга Ваврик також зауважила, що в експозиції переважають ікони Богородичного типу, а також представлені святі, які асоціюються із зимовими святами. Є і картини на релігійну тематику, з найдавніших — полотно невідомого австрійського художника XVIII ст.
За словами Ольги Романівни, до створення колекції листівок, представлених на виставці, активно долучалися не лише працівники музею, а й звичайні тернополяни.
«Нині наші фонди налічують 135 листівок з усього світу. Що цікаво, на американських і канадських зображені картини українських художників-емігрантів, як-от Петра Андрусіва чи Михайла Мороза, а по боках часто є орнаменти української вишивки. На польських — здебільшого відтворені малюнки Ісуса в яслах із Дівою Марією та святим Йосипом. А в українських зразках поштової продукції переважають малюнки із сільськими зимовими пейзажами та колядниками»,— пояснила Ваврик.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • РАДУЙСЯ ЗЕМЛЕ, СИН БОЖИЙ НАРОДИВСЯ!
  • ЗІЙШЛИ «АНГЕЛИ БОЖІ»
  • ПРОСТО НЕБА
  • КВІТИ У БРИЛАХ ЛЬОДУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».