Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
КОМІТЕТИ І «КОМІТЕТНИКИ»
Певною родзинкою розподілу керівних посад у Верховній Раді сьомого скликання є те, що до та одразу після виборів політики подейкували про необхідність скоротити кількість парламентських комітетів. У результаті — їхня кількість... зросла. Цього разу комітетів у ВР буде 29 плюс Спеціальна комісія з питань приватизації.

Друга псевдородзинка — це відверте ігнорування нинішньою парламентською більшістю усталених демократичних традицій щодо наділення опозиції ключовими контрольними функціями.
Цікаво, що парламентська постанова про розподіл комітетів містить ось такий третій пункт: «Відповідно до частини другої статті 5 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» встановити, що до складу кожного з комітетів Верховної Ради України сьомого скликання може входити не менше 9 і не більше 30 народних депутатів України». При цьому в найбільш ласому — Бюджетному комітеті — працюватимуть аж 36 народних обранців. Що це, як не чергове порушення власних документів?..
Утім, Бюджетний комітет цікавий не лише цим. Очолюватиме його «регіонал» Євгеній Гєллєр — політик не надто публічний і не з тих, хто виявляє надмірну законотворчу активність. Гєллєра називають людиною, наближеною до Ріната Ахметова. Якщо врахувати, що і в новому уряді — чимало постатей, котрі, так би мовити, представляють інтереси цього олігарха, очевидно: Ахметову справді не потрібно було більше балотуватися до ВР.
У цьому комітеті працюватиме відразу п’ятеро заступників, двоє з яких — перші. Це колишній керівник податкової адміністрації Сергій Буряк (нині «регіональний» самовисуванець) та представниця КПУ Оксана Калетник.
Комітет з питань АПК налічує 29 обранців. Погоду тут робитиме ще один «регіональний» самовисуванець. Це Григорій Калетнік — батько нинішнього першого віце-спікера Ігоря Калєтніка і дядько першої заступниці голови бюджетного комітету Оксани Калетник. Ну, просто якийсь родинний підряд. Заступників у Калетніка-старшого буде аж шестеро.
До Комітету з питань боротьби з оргзлочинністю й корупцією записалося 13 депутатів. Очолюватиме цю структуру столичний мажоритарник з «УДАРУ» Віктор Чумак. Його заступники — також переважно з опозиції. Це — «батьківщинівці» Геннадій Москаль та Віталій Ярема, до яких приєднався «регіонал» Микола Джига.
16 осіб назбиралося для роботи в Комітеті з питань будівництва, ЖКГ та регіональної політики. Працюватимуть вони під орудою комуніста Спірідона Кілінкарова. Одним з його п’яти заступників буде представник «Батьківщини» Дмитро Андрієвський.
«Чортова дюжина» обранців робитиме погоду в Комітеті з питань верховенства права та правосуддя. Як і в минулому скликанні, цю структуру очолюватиме Сергій Ківалов. За великим рахунком, цей комітет стає ключовим лише в ті дні, коли йдеться про призначення суддів. Гра, як мовиться, варта свічок. Особливо враховуючи нинішній реальний стан правосуддя в державі. Цікаво, що першим заступником у Ківалова став «свободівець» Олег Махніцький.
У Комітеті з питань державного будівництва і місцевого самоврядування — 17 депутатів. Цю структуру очолив Давид Жванія — самовисуванець, колишній «нашоукраїнець», що нині відчув гострі симпатії до «регіоналів». На посаді секретаря цього комітету працюватиме такий знаний правник-опозиціонер, як Руслан Князевич. А, скажімо, екс-міністр ЖКГ Анатолій Близнюк став рядовим членом комітету. У цьому ж комітеті, до речі, вирішив працювати й лідер «УДАРУ» Віталій Кличко.
Комітет з питань екологічної політики налічуватиме 14 достойників. Керуватиме ними висуванка «Свободи» Ірина Сех. Нині вона активно протестує проти видобутку сланцевого газу на Львівщині. А взагалі — розподіл квот при визначенні керівного складу комітетів виявився якимось дивним. У «Свободи», що налічує 37 депутатів, — лише один комітет, а в комуністів, котрих на чотири обранці менше, — аж три.
15 депутатів працюватимуть у Комітеті з економічної політики. Їх надихатиме на роботу «батьківщинівець» Андрій Іванчук — протеже Арсенія Яценюка. З відомих політиків тут законотворитимуть екс-міністр фінансів, «ударівець» Віктор Пинзеник, а також Ксенія Ляпіна з «Батьківщини».
16-ма прихильниками Європейської інтеграції у відповідному комітеті керуватиме Григорій Немиря — віце-прем’єр в уряді Юлії Тимошенко. Це — неабияка перемога опозиції, оскільки пан Немиря в західних колах постать дуже знана й популярна. А взагалі цей комітет — аж «переповнений» відомими постатями з різних таборів: Петро Порошенко, Віктор Балога, Борис Тарасюк, Ірина Геращенко, Віктор Тихонов, Ірина Бережна (троє останніх — на посадах заступників голови).
Така ж кількість парламентарів працюватиме і в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Очолив його один із лідерів «Батьківщини» Андрій Кожем’якін. Першим заступником у Кожем’якіна працюватиме син нинішнього генпрокурора Артем Пшонка. А колишній генпрокурор — «регіонал» Геннадій Васильєв — працюватиме тут як рядовий депутат.
Комітет у закордонних справах, точніше його керівник, може сприйматися як своєрідна противага євроінтеграційному комітетові. Річ у тім, що його очолив Віталій Калюжний — креатура нинішнього міністра закордонних справ Леоніда Кожари. Щоправда, першим заступником у Калюжного буде колишній в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко з «УДАРУ».
Дев’ятеро депутатів обрали собі абсолютно новий Комітет — з питань інформатизації та інформаційних технологій. Очолює його Валерій Омельченко — 32-річний депутат-мажоритарник з Донеччини. Під його керівництвом працюватимуть такі політичні важковаговики, як Олександр Турчинов, Олег Тягнибок і Сергій Тігіпко.
Десятьох депутатів з Комітету з питань культури й духовності намагатиметься організувати В’ячеслав Кириленко. Попри те, що ця структура — не надто престижна серед депутатів, нудьгувати тут точно не будуть. Хоч би тому, що першим заступником у Кириленка стала Інна Богословська, а Марія Матіос працюватиме секретарем комітету.
Комітет з питань науки й освіти очолила Лілія Гриневич з «Батьківщини». Серед знакових імен у цій парламентській структурі, передусім, Ірина Фаріон зі «Свободи», з котрою Прем’єр Микола Азаров публічно збирався «паліпшувати» свою українську мову.
Комітет з питань нацбезпеки і оборони віддали екс-спікеру Володимиру Литвину. Першим заступником у Литвина буде Анатолій Кінах, якому, мабуть, доведеться згадати часи, коли він обіймав посаду секретаря РНБО за часів президентства Віктора Ющенка.
«Регіоналка» Тетяна Бахтеєва знову очолила Комітет з питань охорони здоров’я, а Валерій Сушкевич із «Батьківщини» — Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Тут же зголосився працювати і лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Вочевидь, тому, що в цьому комітеті катастрофічно бракує людей — їх лише семеро. І це при тому, що мінімальна кількість має бути дев’ять.
Цього не скажеш про Комітет з питань ПЕК — тут працюватиме аж 21 депутат. Їх очолить висуванець «Батьківщини» Микола Мартиненко. Його перший заступник — колишній «народник» Володимира Литвина, а нині активіст ПР Олег Зарубінський.
Комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики дістався Олександрі Кужель, яка керуватиме десятьма депутатами.
Комітет з питань податкової та митної політики знову очолив Віталій Хомутиннік. Щоправда, в минулому скликанні цей комітет опікувався ще й фінансами та банківською діяльністю. Нині ж ці дві структури знову розділені (не вистачає на всіх керівних посад, що вдієш!) Однією з двох перших заступниць у Хомутинніка буде Оксана Продан — активістка податкового майдану, що нині облюбувала партію «УДАР».
Комітет з питань прав людини очолюватиме представник «УДАРУ» Валерій Пацкан. А його першим заступником буде Андрій Шевченко — колишній голова Комітету зі свободи слова в минулому скликанні. Тут же трудитимуться Ганна Герман, Богдан Бенюк і дружина ув’язненого Юрія Луценка — Ірина.
Комітет з питань правової політики дістався екс-бютівцеві Валерію Писаренку. У цьому комітеті працюватимуть Микола Катеринчук, Сергій Міщенко, Сергій Соболєв і лідер КПУ Петро Симоненко.
Ще одна наближена до Ріната Ахметова людина очолила Комітет з питань промислової та інвестиційної політики. Це — «регіонал» Юрій Воропаєв. Заступниками в нього будуть колишні керівники величезних підприємств: В’ячеслав Богуслаєв («Мотор-СІЧ») та Володимир Бойко (Металургійний завод ім. Ілліча). Тут же працюватиме «диригент» попередньої ВР Михайло Чечетов.
У Комітеті з питань регламенту — без змін. Хоч як опозиція намагалася забрати його під свій вплив, більшість залишила цей комітет за «регіоналом» Володимиром Макеєнком. Єдине досягнення опозиційних фракцій, що двома першими заступниками у Макеєнка будуть Андрій Пишний із «Батьківщини» та Валерій Карпунцов з «УДАРУ».
Комітет з питань свободи слова, як і в парламенті четвертого скликання, очолив Микола Томенко. Першою його заступницею знову стала Олена Бондаренко з ПР. Усього ж свободою слова погодилися опікуватися десять парламентарів.
Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту й туризму очолив близький товариш Віталія Кличка Артур Палатний. Його перший заступник — «регіонал» Ельбрус Тедеєв.
Комітет з питань соціальної політики та праці повернув собі комуніст Петро Цибенко. Серед заступників голови — «регіонали» Ярослав Сухий, Олександр Стоян (екс-голова Федерації профспілок) та Павло Розенко з «УДАРУ».
Екс-віце-прем’єру Борису Колеснікову віддано Комітет з питань транспорту і зв’язку. З ним пліч-о-пліч працюватимуть інші депутати-«регіонали» — Юрій Крук (заступник голови комітету), Володимир Демішкан (недавній керівник «Укравтодору»), Ігор Шкіря (президент Всеукраїнської асоціації автоперевізників). Словом, такий собі транспортно-«регіональний» «міжсобойчик»...
Комітет з питань фінансів і банківської діяльності очолив «регіонал» Олександр Риженков. Про нього наразі не надто багато відомостей. На момент виборів — гендиректор ПрАТ «Донецьксталь» — металургійний завод». Першим заступником у Риженкова став син Прем’єр-міністра Олексій Азаров.
Нарешті, Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації, де, нагадаємо, можуть працювати депутати з різних комітетів, очолив комуніст Євген Мармазов. Задля цього він навіть хворим з’явився на пленарне засідання і з трибуни оголосив текст присяги.

Руслан ІВАНІВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ДВА РОКИ ЗА ҐРАТАМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».