Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЯРОСЛАВСЬКИЙ ШОКУВАВ АХМЕТОВА, ПРОДАВШИ «МЕТАЛІСТ»
Ще два тижні тому ймовірний продаж харківського «Металіста» іншому власникові видавався неймовірним. Одначе протягом кількох днів фантастика перетворилася на реальність, і 24 грудня Олександр Ярославський склав із себе повноваження президента футбольного клубу — шестиразового поспіль (від 2007-го до 2012 рр.) бронзового призера чемпіонату України.

«Сім років тому, коли я зайнявся «Металістом», у нього замість стадіону були руїни, замість бази й академії — болото. Команда вилетіла з вищого дивізіону до першої ліги і понад 20 років не з'являлася на єврокубковій арені», — написав Ярославський на офіційному сайті клубу.
Теперішнє місце «Металіста» — у тридцятці провідних клубів Європи, заявив уже колишній президент, прощаючись зі своїм «дитям».
«Окрім того, — веде далі Ярославський, — у клубу тепер є база такого рівня, який, на думку футбольних експертів, можна порівняти з інфраструктурою «Барселони» або «Баварії». Харкову більше не треба віддавати свої юні футбольні таланти в інші клуби — тисячі хлопців мають можливість займатися в академії «Металіста».
За словами колишнього президента, за сім років у «Металіста» і підготовку Харкова до Євро-2012 з його боку було інвестовано понад 570 млн доларів.
«Проте є єдина (вона ж головна) причина, через яку я змушений залишити клуб: незрозумілі претензії міської влади до мене як до інвестора і, як наслідок, безпрецедентний психологічний тиск, що чинять на команду і колектив. Ця нездорова атмосфера ставить під загрозу все, що створено важкою працею багатьох людей», — підсумував Ярославський.
Новий власник харківського клубу — особа ще не надто відома як спортивний меценат. Сергій Курченко, котрий представляє групу компаній «Газ — Україна», відразу оприлюднив надто амбітні плани.
Протягом п'яти найближчих років перед «Металістом» стоятиме завдання виграти європейський кубок. «Я не хочу дивитися у спину донецькому «Шахтареві» та київському «Динамо», не хочу щороку святкувати бронзові медалі чемпіонату України. Я хочу, щоб на нашому стадіоні звучав гімн Ліги чемпіонів», — заявив Курченко.
За словами нового президента, міська влада отримає фінансово вигідну пропозицію продати стадіон, на якому виступає «Металіст». Саме збудована до Євро-2012 арена формально вважалася каменем спотикання у стосунках Ярославського з міським головою Харкова Геннадієм Кернесом (хоча експерти кажуть про набагато більше за футбольне — політичне поле протистояння).
Раптовим продажем «Металіста» був шокований навіть президент «Шахтаря» Ринат Ахметов, який дізнався про це буквально на кілька годин раніше за широкий загал.
«Ярославський зателефонував мені й сказав, що ухвалив таке рішення, — розповів Ахметов офіційному сайту свого клубу. — У мене не було можливості та часу його переконати. Я одразу подумав, як це позначиться на ФК «Металіст» і взагалі на усьому українському футболі. Адже «Металіст» зарекомендував себе командою, котра демонструє красивий, яскравий атакувальний футбол, командою, з якою грати важко і перемогу над якою особливо цінуєш».
Ахметов наполягає, що «Шахтар» не готовий поступатися чемпіонством, нехай навіть «Металісту», а от конкуренції харків'ян із київським «Динамо» буде навіть радий.
У четвер новий власник «Металіста» зустрічався з менеджером клубу, зокрема і з головним тренером Мироном Маркевичем. Перед цією зустріччю наставник сказав, що не може гарантувати виграти за п'ять років чемпіонат України та європейський кубок.
«Я можу дати гарантії тільки того, що команда показуватиме хорошу гру. А яке ми посядемо місце, не можу гарантувати, бо це дуже серйозно. Зрозуміло, що треба прагнути до кращого, але потрібно це робити поступово», — наполягає Маркевич.
«Металіст» розпочинає свою нову історію. Наскільки новому власникові вистачить амбіцій і вміння будувати на роки? Це зараз невідомо. Дочекаємося хоча б лютого, коли в 1/16 Ліги Європи харків'яни зіграють з англійським «Ньюкаслом»...
також у паперовій версії читайте:
  • МИХАЙЛО ФОМЕНКО: ВИМУШЕНО- ПРАВИЛЬНИЙ ВИБІР
  • БІАТЛОН: УМОВНА ПЕРЕРВА ДОБІГЛА КІНЦЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».