Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
МАФІЯ НАСТУПАЄ НА ПІВНІЧ
Калабрійська «ндранжета» — найпотужніша у світі організація мафії, колонізує північну Італію. Вона втягнула у свою мережу підприємців і політиків, визначає результати політичних виборів і бізнесових контрактів.

Ндранжета робить експансію на північ Італії, яка у тамтешній міфології продовжує існувати як регіон порядних, працьовитих людей, котрі утримують цілу країну, і яким ментально ближче до австрійських чи швейцарських сусідів, ніж до земляків із півдня. Проте правда інша.
Першим ломбардійцем, засудженим два роки тому за зв'язки з мафією (на десять років), був будівельний підприємець Мауріціо Лураджі. Він пояснював суду: «На мою думку, 95% будівельників у Мілані співпрацюють з мафією. Бо мусять. Вони, як я, не мають виходу».
Голова товариства італійських підприємців у Мілані — Клаудіо ді Альбертіс — уже тоді бив тривогу: «Ндранжета бере під свій контроль будівельні фірми, пропонуючи їм через підставних людей кредити, які нині так складно отримати у банках».
Керівник міланської прокуратури по боротьбі з мафією Альберто Нобілі підсумовує: «Найбільшим союзником мафії в марші на північ стала криза. Вона поставила багатьох підприємців на коліна. І коли банки прикрили мішок із грішми, відразу з'явилася ндранжета, яка завдяки наркобізнесу немає жодних проблем з готівкою. З готівкою вона входить в легальний бізнес і стає для розгублених підприємців останнім порятунком. А через зв'язки у місцевій владі мафія здобуває контракти».
Гангстери, входячи у легальний бізнес, застосовують брутальні засоби переконання. Протягом останніх трьох років на півночі Італії відбулося 25 нерозкритих убивств, які поліція вважає справою рук мафії. Хоча вбито п'ятьох місцевих підприємців, згоріло понад триста складів, фабрик, майстерень, магазинів і автомобілів, постраждалі в унісон твердили, що їм ніхто не загрожував і вони не розуміють, чому їм випало таке нещастя. Як іронічно прокоментував прокурор Нобілі: «З Калабрії разом із ндранжетою прибула «омерта» (змова мовчання). Виявляється, традиції мафії добре прижилися на півночі».
Ще 30 років тому калабрійську ндранжету (від слова andraghathia, яке привезли в древності греки-колоністи, що означало силу духу, справедливість) вважали більше елементом місцевого фольклору. Нині вона — найпотужніша організація мафії у світі з річним обігом понад 50 млрд євро. Коли у 80–90-х роках сицилійська «коза ностра» вступила у самовбивчу війну кланів, навіть у війну з італійською державою, калабрійці встановлювали контакти з наркокартелями у Південній Америці, які втратили довіру до сицилійців, бо багато затриманих мафіозі пішли на співпрацю з поліцією. Тим часом ндранжета гарантувала вірність і лояльність.
Це тому, що її структури побудовані на крові. Найменша ланка — «ндріна» (родина) — бере на себе групову відповідальність. Хто йде на співпрацю з поліцією, усвідомлює, що тим самим прирікає на смерть найближчих. Звідси у ндранжеті, яка, за оцінкою поліції, складається з приблизно 160 ндрін і 6 тис. членів під присягою, відбулися лише три криваві випадки зради. Завдяки перевіреним резидентам у Колумбії й Венесуелі та добре організованій транспортній мережі, калабрійці стали впливовими гравцями на ринку кокаїну у США, Канаді, Австралії й, природно, у Європі.
А кокаїн — це 65% величезних доходів організації та джерело готівки, яку треба інвестувати і «відмити», тобто запровадити у легальний обіг економіки. Перші сигнали, що ндранжета почала рішучий наступ на північ, з'явились у 2006-му, коли потужний клан Ді Стефано з Реджіо Калабрії придбав у Мілані велику дискотеку і кілька нічних клубів.
Доповідь парламентської комісії по боротьбі з мафією за 2007 рік повідомляла, що ндранжета інвестує у нерухомість, володіє на півночі Італії все більшою кількістю магазинів, бутиків, барів тощо. Зацікавленість будівельним сектором пов'язана з підготовкою Мілана до організації виставки EXPO-2015. Вартість інвестицій в інфраструктуру міст оцінюється аж у 15 млрд євро: ндранжета мобільна і рухається завжди разом із капіталом.
Нині, за оцінкою поліції, на півночі Італії діють понад 30 кланів ндранжети. Це близько тисячі гангстерів під присягою.
Знавець справ мафії Бяджіо Сімонетта нещодавно видав книгу «Імперія ндранжети» стосовно вкорінення злочинної організації на півночі. Місцеві ндріни і локалі (вища структура в кількості приблизно 50 осіб) складаються з людей, котрі мають, щоправда, родинні зв'язки з півднем, але народжених і вихованих на півночі. Так ндранжета стає місцевим явищем. Це тут, переважно у Мілані, а також у Турині ндранжета «відмиває» понад половину своїх грошей.
Лиха слава ндранжети, яка колонізувала північ Італії, добралася на інший бік Атлантики. Коли у 2009 році Фредерік Форсайт готувався до написання «Кобри» — кримінального роману про торговців наркотиками, знайомі з ФБР порадили йому: «Якщо хочеш побачити, як діє ндранжета, не потрібно їхати до Калабрії. Їдь до Мілана».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОТИРАКЕТНІ БАТАРЕЇ НАТО В ТУРЕЧЧИНІ
  • ГРУЗИНСЬКЕ ДВОВЛАДДЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».