Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РФ: КУРС НА РОЗБУДОВУ СУВЕРЕННОЇ ДЕМОКРАТІЇ
Минулого тижня президент Російської Федерації Володимир Путін звернувся зі щорічним посланням до Федеральних зборів. Від цього звернення чимало очікували, адже Путін мав окреслити коло пріоритетів свого президентства та показати реальні можливості виконання передвиборчих обіцянок.

Одначе принципово нових тез у посланні виявилося небагато. Зокрема, вкотре було констатовано, що сучасному російському суспільству не вистачає спільних цінностей, які його мають консолідувати. Утім, так і не було названо причини цього явища. Адже зазначені цінності не може запропонувати жодна «актуальна» ідеологія: варіант західної ліберальної демократії не влаштовує правлячу еліту; ідеологія світського споживацького суспільства та руського націоналізму руйнує цивілізаційний фундамент унікального православно-мусульманського духовного синтезу; ліва ідеологія опинилася у залежності від кризових явищ, які переживає російська комуністична партія.
Зважаючи на ці тенденції, Володимир Путін знову повторив тезу про розвиток суверенної демократії в РФ. На думку глави російської держави, громадяни, які отримують закордонне фінансування, не можуть займатися політикою у Росії. Чиновники також мають декларувати наявність банківських рахунків і нерухомості за кордоном. Щоправда, ці пропозиції стільки разів висувалися, але так і не доходили до реалізації. Бюрократична аудиторія, яка безпосередньо слухала послання, навіть поаплодувала цій ідеї. Так само утопічно пролунав заклик до бізнесу бути патріотичним і вільним від корупційних зв'язків.
Не було запропоновано радикальних кроків і щодо політичної реформи. Володимир Путін зазначив, що влада може вести діалог лише із цивілізованою опозицією. Проте за цим критерієм за межами діалогу опиняються невдоволені представники середнього класу, які рік тому наполягали на співучасті в управлінні державою. Але цього так і не домоглися.
Укотре у посланні пролунали застереження щодо недопустимості революційних змін. Президент Росії назвав неприйнятною плату за прагнення до змін ціною розпаду державності. Як з'ясувалося, він не виключає можливості повернення до змішаної мажоритарно-пропорційної системи виборів до Державної думи. Теоретично це має забезпечити ротацію парламентарів та їхню більшу відповідальність перед виборцями.
Знову були застереження з приводу національного екстремізму та сепаратизму. Путін попередив, що закритих етнічних анклавів у РФ не буде. Але боротьба з нелегальними мігрантами пропонується з використанням засобів посилення візового контролю. На 2015 рік заплановано запровадження закордонних паспортів для громадян країн Співдружності незалежних держав, які мають намір відвідати Росію. За бурхливим схваленням цієї пропозиції забули, що вона фактично перекреслює проект створення спільного євразійського ринку, який передбачає вільне переміщення робочої сили.
Ознаками зовнішньополітичної частини щорічного послання стала відсутність згадок про Україну та примирливі тези щодо російсько-американських відносин. Відсутність українського сюжету у посланні теоретично може свідчити про готовність Путіна прийняти за факт відмову України від євразійського проекту. Щодо цього припущення можуть бути і альтернативні думки.
Натомість, попри спокійні президентські оцінки перспектив російсько-американських відносин, вони насправді видаються не надто оптимістичними. Найпевніше адміністрація Барака Обами готова переглянути курс «перезавантаження» відносин із Росією та повернутися до жорсткої прагматичної політики погодження діаметральних національних інтересів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЯПОНІЯ: ВИБОРИ ЗА КРИЗОВИХ ЧАСІВ
  • ЗИМА ЄГИПЕТСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ
  • ЄВРОСОЮЗ ШУКАЄ ВАЛЮТНИЙ КОМПРОМІС

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».