Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
БІАТЛОННИЙ ТРИМЕСТР: ЗАЛІК Є!
У біатлонному сезоні після трьох напружених змагальних тижнів настала досить тривала пауза. 16 грудня в словенській Поклюці відбулися останні старти 2012 року. Наступного разу лижники-стрільці виявлятимуть найкращих 3 січня 2013-го — увечері того дня в естафеті візьмуть участь жінки.

Саме жінки подарували найбільше приємних миттєвостей українським шанувальникам біатлону в грудні. Олена Підгрушна двічі піднімалася на другу сходинку п'єдесталу пошани — після спринту в Остерсунді одноосібно, після естафети в Хохфільцені — в складі команди. На прорив спромоглася і вчорашня дебютантка, 23-річна Юлія Джима, яка оновила свої найвищі результати в спринтах на етапах Кубка світу (в Остерсунді вона стала 13-ю) і доклалася до успіху жіночої четвірки в Хохфільцені. Віта Семеренко не опустилася нижче свого рівня. Це підтвердив срібний естафетний етап і найсвіжіші результати у словенській Поклюці.
Водночас Валя Семеренко ще не показувала свого реального рівня. Причиною стала хвороба, через яку довелося звертатися до лікарів. На щастя, чогось загрозливого ескулапи не виявили, і є надія, що в січні ми побачимо звичну Валю — одного з лідерів збірної.
Так само не може знайти себе і досвідчена екс-росіянка Наталія Бурдига — раніше вона могла ходом на дистанції компенсувати вади стрільби, в цьому сезоні їй ще й не біжиться.
На відміну від перших двох етапів Кубка світу, в Поклюці українки на подіум не потрапляли. Утім, нагороди вони обміняли на дві поспіль участі у квітковій церемонії — після четвертих місць у спринті та гонці переслідування.
Протягом усього словенського етапу Кубка світу погода залишалася нестабільною. Було все: і заметіль, і поривчастий вітер, і дощ. Минулої п'ятниці, коли на старт спринтерської гонки вийшли жінки, сніжило так, що навіть у якісну стрілецьку оптику часто не можна було адекватно побачити мішень, а вибір змащення став «головним болем» для всіх сервісних груп.
За таких умов провалилися майже всі фаворити. Приміром, беззаперечний лідер загального заліку Кубка світу норвежка Тура Бергер, показавши не найгіршу за таких умов стрільбу (два промахи), фінішувала тільки 27-ю. Для порівняння: наша Олена Підгрушна не закрила три мішені, але опинилася на одну сходинку вище за титуловану конкурентку.
За таких умов на перші позиції вийшли біатлоністки, які раніше перебували в затінку. Закрити всі мішені пощастило чешці Габріелі Соукаловій — вона вперше у кар'єрі зійшла на найвищу сходинку п'єдесталу пошани. На користь їй був і досить високий (16-й) стартовий номер, коли лижня ще не перетворилася на «кашу».
Перед цим сезоном завершила кар'єру прудконога Магдалена Нойнер, але в німецькій команді знайшлася їй заміна — попри два промахи у «стійці» лише дві секунди програла Соукаловій Міріам Гесснер.
У білоруській команді через нездужання не вийшла на старт спринту також достатньо швидка Дарія Домрачева, але відсутність подруги компенсувала Надія Скардіно: чиста стрільба дозволила з півхвилинним відставанням від Соукалової піднятися на третє місце — так само, як і чеська конкурентка, білоруска вперше зійшла на подіум. Менш як півтори секунди Скардіно програла українка Віта Семеренко — попри промах у стрільбі лежачи. Четверте місце — поки що найкращий особистий результат Віти в сезоні.
У гонці переслідування нарешті збулася мрія Міріам Гесснер — уже набридлу їй другу позицію вона вперше в кар'єрі змінила на першу. Додаткові (порівняно зі спринтом) кілометри дистанції і контактний характер гонки дозволили німкені компенсувати цілих п'ять (!) промахів — це 750 додаткових метрів дистанції. Переможницю і Соукалову, яка й у гонці переслідування закрила всі мішені, на фініші відділила менш як секунда.
На третє місце з майже ідеальною стрільбою (один промах) піднялася француженка Марі Дорен-Обер.
Українка знову посіла четверту сходинку, але це була не Віта Семеренко, а Олена Підгрушна: завдяки стовідсотковій влучності і показовій швидкості вона здійснила класний рейд — з 26-го місця.
Віті Семеренко саме влучності і забракло: три промахи опустили її на восьмий рядок підсумкового протоколу.
В останньому змаганні року — гонці з масовим стартом — українські лідери не вразили. Віта стала двадцятою, Олена задовольнилася 25-м місцем в елітарній тридцятці. Гонка відбувалася в тумані, і на другому вогневому рубежі Підгрушна, яка загалом відзначається влучністю, встановила антирекорд — незакритими залишилися всі п'ять мішеней.
На межі потрапляння до мас-старту була ще і Юлія Джима, яка мала 28-е місце в заліку Кубка світу. Регламент гонки передбачає, що на її старт виходять 25 найкращих із загального заліку і ще п'ять — за результатами конкретного етапу. На жаль, саме в Поклюці Джима дещо збавила оберти, і вище 30-го місця не піднімалася.
Про виступ українських чоловіків на етапах Кубка світу поки що краще не говорити. Показовими є їхні місця в загальному заліку — найкращий з українців Сергій Седнєв 34-й, далі Сергій Семенов (38-й), Андрій Дериземля (41-й), Артем Прима (45-й). Очолює список із солідним відривом француз Мартен Фуркад, далі норвежець Еміль-Егле Свендсен та німець Андреас Бірнбахер.
Серед жінок на перших позиціях — Тура Бергер, Габріела Соукалова, Міріам Гесснер. Саме вони перебували на перших трьох сходинках у мас-старті в Поклюці, лише Соукалова і Гесснер помінялися місцями.
У жіночому загальному заліку Олена Підгрушна має десятий рядок, Віта Семеренко — 13-та, Юлія Джима — 30-та, Валя Семеренко — 42-га.
також у паперовій версії читайте:
  • НІМЕЦЬКИЙ ЖЕРЕБ «ШАХТАРЯ»
  • ЗОЛОТИЙ СТАМБУЛ ДАРИНИ ЗЕВІНОЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».