Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ІНДІЯ СТАЄ БЛИЖЧОЮ
Днями Президент України Віктор Янукович відвідав Індію. Цей візит відбувся напередодні двадцятиріччя від часу встановлення українсько-індійських дипломатичних відносин.

Відтоді було чимало позитивних очікувань щодо динамічного розвитку співпраці між Києвом і Делі. Та вже 1996 року на заваді цій тенденції став українсько-пакистанський контракт на постачання танків. Індія розглянула цей крок України як недружній і на певний час зробила двосторонні контакти суто формальними. Спроби їх активізувати були перекреслені у травні 1998 року, коли Індія провела ядерні випробування, а Україна, навпаки, остаточно відмовилася від ядерного спадку Радянського Союзу.
Також треба враховувати той факт, що після розпаду СРСР Індія традиційно орієнтується на Росію, яка залишається найбільшим партнером Делі у торгівлі зброєю. Проте у ХХІ ст. індійське керівництво намагається розширити свої зовнішньополітичні зв'язки, зокрема суттєво — з пострадянськими державами Центральної Азії.
Не залишається поза увагою індійської дипломатії й велика східноєвропейська держава, якою є Україна. Звичайно, за кількістю населення та економічним потенціалом, Україна поступається багатьом штатам Індії, але Делі демонструє зацікавлення у розвитку зв'язків з європейськими країнами й у цьому контексті розглядає взаємовигідне співробітництво з Україною.
Шкода, але за показниками товарообігу Україна посідає місце наприкінці першої сотні партнерів Індії. Для України також торгівля з нею суттєво поступається обсягам торговельних зв'язків з іншим азійським гігантом — Китаєм. Головною статтею українського імпорту з Індії є ліки, чай, прянощі.
Майже зовсім не реалізований потенціал українсько-індійських відносин у сфері безпеки. Зважаючи на досить заплутану процедуру проведення тендерів на закупівлю військової техніки, властиву Індії, українські виробники скромно залишаються за межами цього процесу. Упродовж останніх десяти років Україна лише взяла участь у модернізації індійських транспортних літаків радянського виробництва та поставила для потреб індійської армії вантажівки.
Утім, сектор військово-технічного співробітництва залишається одним із найбільш перспективних в українсько-індійських відносинах. Широкі можливості для індійських інвестицій в Україні, на жаль, також досі не були використані. Це стосується й українсько-індійського співробітництва у сфері новітніх, зокрема інформаційних технологій і співпраці у ракетно-космічній галузі та розвитку транспортної інфраструктури.
Переговори в Делі засвідчили схожість позицій України й Індії з багатьох міжнародних проблем. Зокрема, Україна й Індія висловилися за врегулювання проблем виведення військ НАТО з Афганістану та гарантування внутрішньої безпеки в цій країні після завершення цієї процедури.
Тож Україна й Індія знову знайшли одна одну, й залишається лише сподіватися, що безперервна систематична співпраця, політичну волю до активізації якої продемонстрували обидві сторони, найближчим часом суттєво поліпшить і кількісні показники двосторонньої торгівлі, і якість взаємодії у всіх сферах українсько-індійського співробітництва.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОЩАЛЬНЕ ЄВРОПЕЙСЬКЕ ТУРНЕ
  • ЄГИПЕТСЬКЕ ПРОТИСТОЯННЯ З НОВИМ «ФАРАОНОМ»
  • УКРАЇНА ОТРИМАЛА МАНДАТ НА ГОЛОВУВАННЯ В ОБСЄ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».