Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«СРІБНА» СТАБІЛЬНІСТЬ БІАТЛОННИХ ЗІРОК
Високий темп зі старту сезону взяли українські біатлоністки — другий поспіль етап Кубка світу вони не залишають без вагомих досягнень. Дві срібні нагороди на шведській та австрійській лижні дозволили піднятися на четверту сходинку в заліку Кубка націй. Попереду тільки жіночі команди Норвегії, Росії та Німеччини, в яких біатлон є навіть не видом спорту, а індустрією.

У шведському Остерсунді першого змагального тижня відзначилася Олена Підгрушна: несподівано для уболівальників вона стала другою в спринтерській гонці — слідом за неперевершеною норвежкою Турою Берґер, яка впевнено захопила лідерство в загальному заліку.
Біатлон — конкурентний спорт. Для когось перемогою є вже потрапляння до числа 40 провідних спортсменок — це дає залікові очки. Інші задовольняються місцем у чільній двадцятці. Навіть лідери світового біатлону критерієм успішності вважають стабільну участь у «квітковій церемонії» — це прерогатива перших восьми учасниць кожного старту. Та навіть тотальне домінування в загальному заліку Кубка світу не гарантує місця на подіумі серед трьох найкращих у конкретній гонці.
В австрійському альпійському містечку Хохфільцен, яке приймало другий етап Кубка світу, в особистих змаганнях особливих здобутків не було. У спринті найкраща з українок Віта Семеренко стала 11-ю, в гонці переслідування вона поліпшила свій результат і фінішувала дев'ятою.
Головний тренер збірної України Василь Карленко в минулому сезоні сформулював принцип: «Як не один, то інший. Коли ніхто — то команда». Саме за цим принципом діяли в естафеті українські біатлоністки. Тренерський штаб саме цю гонку визначив пріоритетом.
Про це свідчить день відпочинку, який після участі в спринті отримали вчорашня дебютантка Юлія Джима і досвідченіша Валя Семеренко. Щодо Валі такий хід був зрозумілий: у п'ятницю вона не вразила і з двома промахами стала 39-ю. Згодом з'ясувалося, що низький результат має пояснення — проблеми з бронхами. Цього тижня Валя пройшла медобстеження вже у Словенії, лікарі не виявили вірусів або важких запальних процесів. Попри такі результати, її виступ на третьому етапі Кубка світу — під питанням.
Щодо Юлії Джими, яка в спринті фінішувала 15-ю, тренерська ощадливість, як на дилетантський погляд, видавалася надмірною. Наставники вирішили, що темпова контактна боротьба в гонці переслідування може зашкодити психологічній рівновазі молодої спортсменки.
Та як же були посоромлені скептики в неділю! Юлія Джима і Олена Підгрушна (на відміну від наймолодшої колеги, вона не пропустила жодного старту в Хохфільцені — двадцяте місце в спринті й 12-те — в гонці переслідування) стали першими на своїх етапах естафети — третьому і четвертому.
Лідери збірної сестри Семеренки, які розпочинали тріумфальний виступ української четвірки, цього разу надвисоких результатів не показали. Віта використала один додатковий патрон і передала естафету сестрі сьомою з відставанням від лідера на 18 секунд. Валя взагалі поставила високий результат під загрозу — трьох додаткових набоїв під час стрільби стоячи ледь вистачило, щоб не забігти на додаткові 150 м штрафного кола. Не вразила вона і швидкістю — лише 11-те місце на етапі.
Натомість в обох «моторів» українського «срібла» були моменти істини саме на третьому колі після завершення стрільби. Це варто відзначити, оскільки надто часто українські спортсмени програють дорогоцінні секунди на фініші етапу.
Цього разу Юлія Джима на останньому колі третього етапу «зубами вчепилася» в німкеню Надін Хорхлер і француженку Софі Буаллі, разом із якими до передачі естафети практично наздогнала росіянку Катерину Шумилову, що йшла другою.
Фінішер Олена Підгрушна спочатку вразила холоднокровністю на стрільбі — зі «стійкою» вона впоралася набагато краще, ніж досвідченіші німкеня Андреа Хенкель і француженка Марі Дорен-Обер. Так само без додаткових патронів обійшлася росіянка Ольга Вілухіна — разом із нею Підгрушна вирушила на останнє коло. Олена вирішила не зберігати інтригу до фінішу і ще посеред двокілометрової дистанції відірвалася від конкурентки.
Лише Тура Берґер, а також її колеги зі збірної Норвегії Хільде Фенне, Сюнневе Сулемдал і Фанні Хорн виявилися недосяжними для українок. Українські чоловіки-біатлоністи від таких вершин далекі — свою естафету вони завершили десятими (першими, як і серед жінок, були норвежці), в особистих змаганнях результати ще нижчі.
«Я вдячний нашим українським уболівальникам, які підтримували команду,— наголосив після завершення естафети наставник збірної Василь Карленко.— Вважаю, що це друге місце можна прирівняти до перемоги. Щодо розстановки по етапах — це один із варіантів, який надалі може стати базовим. Сьогодні естафета показала, що для нас усе зійшлося сприятливо. Єдина проблема — це не найкраще самопочуття Валі, й якщо б вона була здорова, ми могли б виступити ще краще. Що стосується Юлії Джими, то давно вірив у неї. Я неодноразово наголошував, що це — наша заміна Оксані Хвостенко».
«Хочу привітати уболівальників з першою нашою медаллю в естафеті. Гадаю, з роботою на своєму етапі впоралася на 90%,— зауважила Віта Семеренко.— Останній промах у стійці був не обов'язковим: я вже думками була на трасі, щоб швидше передати естафету Валі. Чесно кажучи, була переконана, що у мене все гаразд, але потім зрозуміла, що почала стріляти не в своєму темпі, трохи поспішила.
Коли свій етап бігла Олена, я була на стадіоні, уважно стежила за її стрільбою. Потім ми всі разом вийшли зустрічати її на фініші. Коли Валя передала свій етап десятою, я сказала своєму чоловікові, що стояв поруч, що ми обов'язково будемо в трійці. У тому, що у нас буде призове місце, не сумнівалася».
У четвер у словенському містечку Поклюка стартував останній перед різдвяно-новорічною паузою етап Кубка світу. Першими на спринтерську дистанцію вийшли чоловіки, у п'ятницю в цій же дисципліні змагаються жінки.
Субота присвячена гонкам переслідування. У неділю вперше в сезоні відбудуться гонки з масовим стартом. У них візьмуть участь по 30 найкращих біатлоністів і біатлоністок. Напевно, у цих перегонах візьмуть участь Олена Підгрушна (вона зараз восьма в загальному заліку Кубка світу) і Віта Семеренко (19-та в цьому списку). На межі участі в елітарних перегонах перебуває Юлія Джима (28-ма позиція). З-поміж українських чоловіків найвище розташувався Сергій Седнєв, він — 32-й. Списки найкращих очолюють француз Мартен Фуркад і норвежка Тура Берґер.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЗИМОВИЙ ПОДАРУНОК «ДНІПРА»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».