Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
«МУЗИЧНИЙ САД» ЗНОВУ РОЗКВІТНУВ ДЛЯ КИЯН
Останній день листопада подарував столичним меломанам можливість знову зустрітися з найстарішим у Європі ансамблем старовинної музики «Хортус Музікус» («Музичний сад») із Естонії.

Створений у 1972 році групою музикантів із академічною освітою під керівництвом Андреса Мустонена, цей камерний колектив підготував серію унікальних програм, які охоплювали музичну історію Європи від григоріанського хоралу до творів видатних композиторів епохи бароко ХVІІІ ст.
Учасників ансамблю схвально приймали на різних музичних фестивалях. Повсюди «Хортус Музікус» був бажаним гостем, а чимало сучасних композиторів прагнули писати для нього музику. Серед них такі знані автори, як Арво Пярт, Гія Канчелі, Лено Сумера, Олександр Кнайфель, Галина Григорієва, Валентин Сильвестров та багато інших.
Кияни вперше почули виступ цього ансамблю у 1981-му. Нинішній, третій приїзд ансамблю, відбувся за сприяння міністерств — закордонних справ, культури Естонії та Посольства Естонії в Україні, а присвячений він 20-літтю встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.
Цього разу під час виступу у Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії ансамбль під керівництвом Андреса Мустонена виконав нову програму «Перетин віків і культур», що складалася з різних за стилем і змістом частин. Перша з них — «Висока королівська культура Європи» — складалася з творів А. Хальборна, К. Монтеверді, Г. Перселла, Т. Моралі, П. Аттаньяна.
Друга частина під назвою «Гарячі вітри Сходу — традиційна східна музика» містила народні мелодії Македонії, Греції, Індії, Туреччини, кримських татар і єврейський мелос.
Концерт слухачі сприймали із захопленням, віддаючи належне майстерності дев'яти музикантів.
На запитання, скільки програм нині в репертуарі ансамблю? — Андрес Мустонен відповів:
— Понад двадцять, майже всі записані на диски. З-поміж них — «Рання поліфонія», «Світська музика середньовіччя», «Венеціанські канцони», «Французькі танці й пісні ХVІ ст.». Відповідно до кожної з програм маємо певне вбрання музикантів.
— Частина ваших артистів ще й співає, чи не складно це їм поєднувати?
— Так, троє наших музикантів водночас і вокалісти. Це Тиніс Кауманн (баритон, ударні інструменти), Ріхо Рідбек (бас, ударні інструменти) і Анто Иніс (тенор, ударні інструменти). Оскільки вони грають тільки на ударних, то їм неважко поєднувати з вокалом.
— У яких кінофільмах звучали твори вашого колективу?
— Це фільми «Сторіччя в камені й музиці», «Глек навесні», «Сад музики», а ще в кількох програмах телебачення.
— Нинішній концерт у Києві був присвячений 40-річчю створення «Хортус Музікус». У чому секрет його популярності?
— Можливо, в тому, що нині він виступає без меж у термінах простору і часу, оскільки до його репертуару входять як індійська, арабська, єврейська традиційна музика, так і найсучасніші твори разом зі старовинною музикою. Головне, на мою думку, намагається це робити якісно і натхненно.
також у паперовій версії читайте:
  • НЕПОВТОРНИЙ СВІТ ЧЕСЬКОЇ ФОТОГРАФІЇ
  • АРГЕНТИНСЬКЕ ТАНГО ПО-ІТАЛІЙСЬКОМУ
  • «ЗОЛОТИЙ ГРАМОФОН» МИХАЙЛА БУБЛИКА
  • СТОЛИЧНІ ТЕАТРИ ТА МУЗЕЇ— ДО НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНИХ СВЯТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».