Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ТРЕТЬОГО ГРУДНЯ — МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ІНВАЛІДІВ
Світова громадськість 3 грудня відзначає Міжнародний день інвалідів. У цей день уряди прагнуть привернути увагу суспільства до проблем людей з особливими потребами, визначити, що зроблено і що належить зробити для їхнього соціального захисту.

Для України це також дуже болюча проблема, бо, хоч як сумно наголошувати на цьому, наше суспільство, так би мовити, інвалідизується. Кількість інвалідів у державі нині сягає 2,6 млн осіб, або п’ять відсотків населення. І, до речі, це проблема не лише України. Нині у світі налічується 650 млн інвалідів, 80 відсотків яких проживає в країнах, що розвиваються, тобто бідних. Отож бідність та інвалідність нерозривно пов’язані між собою.
Зазвичай пенсія з інвалідності в Україні дорівнює мінімальній пенсії за віком. Звісно, і держава, й органи виконавчої влади, і благодійні фонди дбають, аби таким людям допомагати всіма можливими засобами, — і матеріально їх підтримувати, і надавати ті чи інші пільги. Але навіть за такої ситуації в наш непростий час вижити їм важко. Який же вихід із становища?
Допомогти інвалідам гідно жити може їхня самореалізація, надання їм посильної роботи, адже зрозуміло, що працюючий інвалід уже захищений соціально. І хоч про це ми говоримо багато років, і хоч є чимало інвалідів (навіть на інвалідних візках), які самореалізувалися в бізнесі, в різних сферах господарства та обслуговування, в цілому робота з працевлаштування інвалідів потребує подальшого планомірного і системного розвитку.
Кількість працюючих інвалідів в Україні становить усього 1,6 відсотка серед усіх працюючих в державі. Виходить, що з кожних 100 інвалідів працює всього шість осіб, а з усієї кількості інвалідів з дитинства — лише 10,5 відсотка.
Чи дає змогу наше законодавство працевлаштуватися інвалідам? Теоретично — дає. Відповідно до законодавства, чотири відсотки від загальної кількості робочих місць на підприємстві в установі має належати людям з інвалідністю. Це — теоретично. Водночас навіть існуючий невисокий показник працевлаштованості інвалідів не завжди свідчить про дійсний стан справ. Бо створення одного робочого місця для працевлаштування інваліда коштує в кілька разів дорожче, ніж робочого місця для працездатного. Отож роботодавці вдаються часом до «маленьких» хитрощів: шукають інваліда, який погодиться дати свої документи, і якому сплачуватимуть певну суму. В одних випадках — половину прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а в іншому — ладні платити мінімальну заробітну плату, щоб не мати клопоту із створенням відповідних робочих місць. Експерти кажуть, що багато людей з особливими потребами саме так і працевлаштовані.
Слід зазначити, в Україні діють шість міжрегіональних центрів професійної реабілітації інвалідів, підпорядкованих Міністерству соціальної політики. Йдеться про заклади, де люди з інвалідністю можуть здобути професію, отримати потрібне лікування, в тому числі й психологічну адаптацію до оточення. Центри покликані також дбати про майбутнє працевлаштування людей. Статистика свідчить: 30 відсотків слухачів згадуваних центрів працевлаштовуються, а 10 відсотків навіть продовжують навчання у вищих навчальних закладах.
У законодавстві, яке регулює ці процеси, очікуються зміни, передбачається, зокрема, суттєве (п’ятиразове) збільшення штрафних санкцій за порушення існуючих норм працевлаштування інвалідів. Якщо ці норми будуть порушені, посадовцям, за це відповідальним, «світить» штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Роботодавці при цьому муситимуть своєчасно подавати звіт про зайнятість та працевлаштування людей з особливими потребами до Фонду соціального захисту інвалідів.
Але, очевидно, все-таки людям з особливими потребами потрібні не штрафи, а робочі місця. Може, варто насамперед подумати про те, як зацікавити роботодавців створювати робочі місця для інвалідів і усунути «липу» в цій справі? Бо, як показує досвід, репресивні заходи не завжди дають бажаний результат.

Лідія РУТА
також у паперовій версії читайте:
  • НОВИЙ ЗАКОН ПРО ЗАЙНЯТІСТЬ СТИМУЛЮВАТИМЕ СТВОРЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ
  • СЕРЕДНЯ ПЕНСІЯ — 1438 ГРН
  • ЩО ТУРБУЄ УКРАЇНЦІВ?
  • АВТІВКУ— БЕЗПЛАТНО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».