Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
АЗІЙСЬКЕ ТУРНЕ ОБАМИ
Залишаючись у процесі кадрового оновлення своєї адміністрації після президентських виборів, президент США Барак Обама позбавлений розкішної можливості ізолюватися від нагальних міжнародних проблем. Зокрема, він вирішив демонструвати нову пріоритетність, яку у своїй зовнішній політиці Сполучені Штати надають азійським країнам. Відповідно до цієї дипломатичної логіки, 18 листопада 2012 року президент США Барак Обама розпочав турне до Таїланду, М'янми та Камбоджі. Кожна з цих держав має специфічну історію новітніх відносин зі США.

Найближчим американським партнером традиційно є Таїланд. Ця країна була союзником Сполучених Штатів у 70-х роках, коли тривала в'єтнамська війна. Потім Таїланд перетворився на найбільш надійного партнера Сполучених Штатів серед країн Асоціації співробітництва держав Південно-Східної Азії.
Тісну взаємодію між Вашингтоном і Бангкоком не скасували навіть тяжкі умови світової економічної кризи. Таїланд продовжує розглядати США як головний балансир сил у регіоні, де претензії на домінування демонструють Китай та Японія. Безумовно, китайський та японський фактори також були не на останньому місці під час переговорів Барака Обами у Таїланді, адже Сполучені Штати саме Таїланд розглядають як державу регіону, здатну впливати на суперечливі процеси демократизації в сусідніх М'янмі та Камбоджі.
У М'янмі щойно розпочали перехід від тривалої військової диктатури до цивільного правління. Цим стурбований Китай, який вбачає в американській азійській активності бажання створити навколо Піднебесної «пояс» ворожих китайським інтересам держав. Військові М'янми понад шість десятиліть були надійними китайськими партнерами в регіоні. Тепер США розраховують на посилення своєї присутності у цій країні та стимулювання її переходу до демократії. Утім, не таємниця, що цей процес буде непростим та загрожуватиме територіальній цілісності М'янми. Навіть військовій диктатурі не вдалося за понад шістдесят років придушити рух за самовизначення племен каренів і шанів. Отож існує велика ймовірність того, що М'янма перетвориться на чергову «гарячу точку».
Візит Барака Обами до Камбоджі був пов'язаний із проведенням Східноазійського саміту, на якому вперше після президентських виборів у США, початку ротації керівництва китайської Комуністичної партії та загострення японсько-китайських протиріч з приводу островів Сенкаку (Даоюдао) за одним столом були представлені американська, китайська та японська делегації.
Учасники цієї зустрічі визнали, що поліпшення стану справ у світовій економіці значною мірою залежатиме від розвитку торговельно-економічних зв'язків у азійсько-тихоокеанському регіоні. Суттєве напруження в американсько-китайських та китайсько-японських відносинах стало серйозним фактором, який знервував потенційних інвесторів та негативно позначився на стані світової економіки.
Однак надто оптимістичних очікувань щодо швидкого врегулювання протиріч між США та азійськими гігантами Східноазійський саміт також не дав. Загалом це азійське турне, яке президент Барак Обама здійснив між закінченням свого першого президентського терміну і початком другого, засвідчило факт переорієнтації основної уваги американської дипломатії на Азію. Але, зрозуміло, це не означає, що решта регіонів буде на периферії уваги Сполучених Штатів Америки.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОСИЛЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СКЕПТИЦИЗМУ
  • РОСІЙСЬКО-КИТАЙСЬКИЙ ДІАЛОГ
  • НІМЕЦЬКИЙ ІМПУЛЬС ДЛЯ ЄВРОПИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».