Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
В УКРАЇНІ НАБУВ ЧИННОСТІ НОВИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС
Досі в Україні діяв КПК, ухвалений ще в 1961 році. Його авторитарний зміст не відповідав реаліям та викликав критику з боку міжнародних інституцій. Загалом до цього документа внесли понад сотню поправок. Найрадикальніших змін КПК зазнав у 2001 році, коли було проведено «малу судову реформу». Проте суспільство потребувало не косметичного оновлення, а запровадження нової моделі кримінального процесу, яка відповідала б європейським стандартам.

3 квітня 2012 року Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс і внесла у процесі розгляду законопроекту 3700 поправок. 14 травня його підписав Президент Віктор Янукович.
Глава держави високо оцінив ухвалення документа, зазначивши, що Україна виконала відповідні зобов’язання перед Радою Європи.
«Той факт, що нам вдалося від констатації необхідності змін прийти до якісно нового кодексу, переконливо свідчить про прагнення України розвиватися як європейська правова держава, зміцнювати верховенство права та всебічно утверджувати права і свободи громадян»,— заявив Президент.
Позитивно оцінили новий кодекс і експерти Ради Європи. У їхньому висновку, зокрема, наголошується, що ухвалення КПК України «може дійсно вважатися запровадженням міцної основи для створення чесної, справедливої та ефективної системи кримінального судочинства».
Найважливіші новації документа стосуються забезпечення процесуальної рівності та змагальності сторін у кримінальному провадженні, розширення гарантій захисту прав підозрюваних та обвинувачених, удосконалення процедур досудового розслідування та судового розгляду, розширення прав потерпілих.
Своєрідним ключем до реалізації норм нового КПК є запровадження Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) — уніфікованої електронної бази даних про кримінальні правопорушення в державі. Згідно з КПК, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення до ЄРДР інформації, яка містить дату надходження заяви про правопорушення, дані потерпілого, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, його попередню правову кваліфікацію, дані службової особи, яка внесла відомості до реєстру.
Працівники правоохоронних органів можуть увійти до єдиної системи за допомогою індивідуального електронного ключа. Таким чином, діяльність правоохоронців набуває публічності, що, на думку авторів закону, не дозволить їм приховати заяву чи вмовити потерпілого забрати її.
Серед низки реформаторських норм, які містить новий КПК, неможливість направлення справи на додаткове розслідування. Відтепер суди мають винести або обвинувальний, або виправдальний вирок. Тобто, якщо слідчий у процесі досудового слідства не зібрав доказів провини, то справу не відправлять на дорозслідування, і суддя зобов’язаний виправдати підсудного. Експерти прогнозують, що завдяки означеній нормі в Україні, як у низці європейських країн, виноситиметься до 30 відсотків виправдальних вироків. Це дозволить також розвантажити пенітенціарну систему.
Революційним назвали фахівці запровадження такого поняття, як угода — з потерпілим або про визнання провини. Так, у разі вчинення ненасильницького злочину обвинувачений та потерпілий мають право застосувати процедуру примирення. Якщо останній вважає, що всі зобов’язання перед ним виконано, він може відкликати заяву.
Інший вид угоди — про визнання провини — передбачає можливість звільнення обвинуваченого від серйознішого покарання, коли він визнає провину. Обвинуваченому можуть також з дозволу суду зменшити термін покарання, якщо він дає згоду співпрацювати зі слідством для розкриття тяжчого злочину. В обох випадках ідеться про скоєння нетяжких правопорушень.
Новий КПК передбачає вдосконалення системи запобіжних заходів та введення альтернативних — грошової застави, а також домашнього арешту, коли суд може зобов’язати підозрюваного не залишати своє помешкання постійно або у певний час доби. Контроль за ним здійснюватиметься за допомогою системи електронного моніторингу.
Однією з ключових новацій є запровадження інституту присяжних. Згідно з документом, до складу суду присяжних увійдуть троє осіб. Вони працюватимуть лише на процесах, де розглядаються кримінальні справи про вчинення особливо тяжких злочинів, за які передбачено покарання у вигляді довічного ув’язнення.
Новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності у ніч з 19 на 20 листопада. Від опівночі правоохоронці зобов’язані реєструвати заяви та повідомлення про правопорушення за новою процедурою.
* * *
Те, що із набранням чинності новим Кримінально-процесуальним кодексом в Україні фактично діють два процесуальні кодекси — це правове невігластво.
Про це в ефірі «5-го каналу» заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького Микола Сірий.
«В історії людства ще не було, щоб в один час, на одній території діяли два процесуальних кодекси. Зараз в Україні діють два процесуальні кодекси одночасно. Це невігластво, яке просто собі не можна уявити, було відображено в тому 11-му пункті перехідних положень. Цього не може бути в принципі, і реалізувати ці норми не можна буде. І ми побачимо, що з кожним днем ця плутанина буде наростати. Справа в тому, що якщо кодекс набув чинності, то він діє щодо всіх справ, які нині впроваджені, в однаковий спосіб», — заявив М. Сірий.

Людмила ВЛАСЮК (Укрінформ)

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • АПЕЛЯЦІЯ НЕ ДОПОМОГЛА
  • КОЖЕН ШОСТИЙ — «ПРОТИ ВСІХ»
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».