Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
БОМБАРДИРЕ АДРІАНО, ЧИ СУДЯТЬ ПЕРЕМОЖЦІВ?
Донецький «Шахтар» виконав ще одне завдання на першу частину сезону — до переконливого лідерства в чемпіонаті України гірники додали не менш упевнений (за тур до завершення групового турніру) вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Щоправда, свято вийшло зіпсованим: підопічним Мірчі Луческу порушення неписаних правил чесної гри закидають тепер не тільки потерпілі, а й сторонні спостерігачі.

Ніхто не має сумнівів, що мільйонери з Донецька грають у футбол краще, ніж гравці сюрпризного навіть для Данії чемпіона цієї країни «Норшеллана». Але гірники вкрай погано розпочали конкретний поєдинок, що відбувся у вівторок на столичному стадіоні «Паркен», який належить принциповому супернику «Норшеллана», значно відомішому «Копенгагену».
Від перших хвилин зустрічі данці грали у притаманному їм стилі — у досить повільний і заснований на контролі м'яча футбол. Чемпіони України чомусь вирішили вичікувати на помилку суперника, натомість стали помилятися самі. На 23-й хвилині Джон на лівому фланзі атаки «накрутив» Даріо Срну і точно навісив до лінії воротарського — Нордстранду залишалося впритул розстріляти ворота П'ятова.
А далі настав момент, за який футболістам «Шахтаря» незручно. Після розіграшу спірного м'яча на 26-й хвилині, коли гірники за правилами fair play мали б віддати ігровий предмет супернику, Адріано «виявив оригінальність» і... забив гол. Про сумнівний епізод після матчу розповів капітан донеччан.
«Адріано сказав, що не бачив, хто віддавав передачу воротареві. Він думав, що пас був від футболіста «Норшеллана». Потім хотіли (навмисне) пропустити гол, але Степаненко зупинив суперника. Не домовилися — і так негарно вийшло», — визнав капітан гірників Даріо Срна.
Захисник «Шахтаря» Тарас Степаненко сказав, що в моменті, коли партнери намагалися пропустити футболіста «Норшеллана» до воріт, він не зрозумів дії партнерів.
«Коли розіграли м'яч після удару Адріано, я нібито мав пропустити Стокгольма, та мені про це вчасно не сказали, і я забрав м'яч. Можливо, я був неправий, як і Адріано, потрібно було діяти по-іншому, але ми якось не зрозуміли один одного».
Вже на 28-й хвилині господарі забили ще один трудовий гол, хоча, можливо, чемпіони України не надто опиралися в захисті — і Лорентцен з центру штрафного майданчика ще раз змусив капітулювати голкіпера.
«Шахтар» «прокинувся» лише на фініші першого тайму. Найкращий на той момент у його складі Фернандіньйо пройшов правим флангом і відпасував на Мхітаряна, удар якого заблокували захисники. На щастя, м'яч відскочив до Вілліана, який з кількох метрів шансів голкіперу «Норшеллана» Хансену вже не залишив. 2:2 — не найгірший для донеччан результат найменш якісного в цій Лізі чемпіонів тайму.
Після перерви гості виконали настанову свого тренера і не дали засумніватися, хто ж у цій парі сильніший. Вони заграли значно швидше, і вже за десять хвилин після відновлення гри рахунок став 4:2, а Вілліан і Адріано записали до свого активу ще по м'ячу. Ще один, третій для себе, гол, Адріано забив на 81-й хвилині — 5:2.
В іншому матчі групи італійський «Ювентус» розгромив англійський «Челсі» з рахунком 3:0 і відправив таким чином у відставку Роберто Ді Маттео — головного тренера чинних переможців Ліги чемпіонів. У воротах Петра Чеха розписалися Квальярелла, Відаль і Джовінко.
Цей результат цілком влаштував донеччан — у разі нічиєї в Турині ще залишався варіант, за якого «Шахтар» (він тепер має 10 очок) міг стати третім у групі. Тепер право зіграти навесні в Лізі Європи заочно розіграють «Ювентус» (9 очок) і «Челсі» (7). 5 грудня туринців у Донецьку влаштує будь-який результат, крім поразки. Лондонці ж мають самі перемагати «Норшеллан» (у данців залишилося 1 очко) і сподіватися, що гірники будуть сильнішими, ніж «Стара Сеньйора».
Тим часом, київські динамівці вже після п'ятого туру Ліги чемпіонів знають не лише про свою перспективу (Ліга Європи), а й чітко розуміють, що з третього місця їм тепер не зійти — поєдинок, який відбудеться 4 травня в Загребі, матиме лише престижний характер. Хорватське «Динамо», яке в цій Лізі чемпіонів претендує на повторення антирекорду (зараз загребці не мають жодного очка після п'яти зустрічей, а також жалюгідну різницю м'ячів — 0:13), за будь-яких обставин не зможе потіснити з третьої позиції киян, які свої 4 очки таки мають.
Інші питання — про перше місце в групі вирішуватимуть у Парижі в останньому турі ПСЖ (12 очок) і «Порту» (13). Останній теоретичний шанс втрутитися в боротьбу за плей-оф Ліги чемпіонів динамівці втратили на власному полі, приймаючи парижан. За самовіддачею віце-чемпіони України провели непоганий поєдинок — більше володіли м'ячем, частіше били по воротах, подали більше кутових... Та у футболі потрібно забивати голи, а з цим у «Динамо» не склалося.
Натомість пропустити по голу в кожному таймі господарі спромоглися. Наприкінці першого тайму Езекіль Лавессі і Златан Ібрагімович виявили майстерність у контратаці, швед вивів аргентинського колегу по амплуа на побачення з Максимом Ковалем — попри гострий кут, Лавессі з близької відстані поцілив у ворота. Майже одразу після перерви аргентинець забив вдруге, коли Матюїді змусив Хачеріді по-дитячому помилитися під час пасу воротареві. Ще протягом певного часу динамівці поатакували, та чим ближчим був фінальний свисток, тим очевидніше ставало, що у господарів опускаються руки. Не допомогла і подвійна заміна, коли на полі з'явилися Мілевський та Ярмоленко.
У паралельному поєдинку групи А «Порту» прогнозовано переграв хорватське «Динамо» з рахунком 3:0.

Інші матчі Ліги чемпіонів завершилися так:
Група В. «Шальке» — «Олімпіакос» — 1:0, «Арсенал» — «Монпельє» — 2:0. Турнірне становище: «Шальке» — 11 очок, «Арсенал» — 10, «Олімпіакос» — 6, «Монпельє» — 1.
Група С. «Зеніт» — «Малага» — 2:2, «Андерлехт» — «Мілан» — 1:3. «Малага» — 11 очок, «Мілан» — 8, «Зеніт» і «Андерлехт» — по 4.
Група D. «Аякс» — «Боруссія» (Дортмунд) — 1:4, «Манчестер Сіті» — «Реал» — 1:1. «Боруссія» — 11 очок, «Реал» — 8, «Аякс» — 4, «Манчестер Сіті» — 3.
Група F. «Валенсія» — «Баварія» — 1:1, БАТЕ — «Лілль» — 0:2. «Валенсія» і «Баварія» — по 10 очок, БАТЕ — 6, «Лілль» — 3.
Група G. «Спартак» — «Барселона» — 0:3, «Бенфіка» — «Селтик» — 2:1. «Барселона» — 12 очок, «Селтик» і «Бенфіка» — по 7, «Спартак» — 3.
Груна Н. «Галатасарай» — «Манчестер Юнайтед» — 1:0, «Клуж» — «Брага» — 3:1. МЮ — 12 очок, «Клуж» і «Галатасарай» — по 7, «Брага» — 3.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «АРСЕНАЛ» ЗУПИНЯЄ «ШАХТАР»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».