Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КРИЗОВИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ ОБАМИ
Святкування перемоги на президентських виборах для Барака Обами були нетривалими. Повернення до непростого порядку денного внутрішньої й зовнішньої політики обумовлюється насамперед невідкладними справами уникнення бюджетного банкрутства США.
До кінця поточного року Обамі потрібно погодити з опозиційними республіканцями програму скорочення бюджетного дефіциту.

Зробити це непросто, адже послідовні консерватори наполягають на секвестрі соціальних статей бюджету. Чимало республіканців вважає, що доцільно змінити процедуру голосування та позбавити права голосу американських громадян, які живуть на державну соціальну допомогу.
Адже саме вони вирішили долю недавніх президентських виборів. Навіть ліберальна частина Демократичної партії переконана, що після другої поспіль перемоги на президентських виборах Барак Обама звільнився від необхідності уникати непопулярних соціальних рішень, аби гарантувати собі другий президентський термін.
Однак поки що відкритим є питання, чи готовий піти на це сам Барак Обама, котрий добре розуміє, що саме за результатами другого президентського терміну визначатиметься його місце в американській історії. Проте корективи до його соціальної політики, безумовно, внесуть недавні урагани, які цього осіннього сезону завдали великої шкоди американцям.
Найпесимістичніші прогнози пророкують, що витрати на відновлення нормальних умов життя у постраждалих районах можуть негативно позначитися на інвестиційній активності та ускладнять процес створення нових робочих місць. Але виборці Обами налаштовані оптимістично і сподіваються на диво від президента.
Непростими виглядають кадрові рішення, які після інавгурації потрібно буде ухвалити Обамі. Днями у відставку пішов директор Центрального розвідувального управління США Девід Петреус, котрий визнав позашлюбний зв'язок із авторкою своєї біографії Полою Бродвелл. Цей генерал, який командував американськими військами в Іраку та Афганістані, опинився під вогнем критики за нездатність ЦРУ захистити американського посла у лівійському місті Бенгазі. Тож президентові потрібно буде ухвалити виважене рішення щодо кандидатури нового шефа американської розвідки.
Доведеться також ухвалювати й заплановане кадрове рішення, яке стосується наступника Гілларі Клінтон на посаді державного секретаря США. Від другого президентського терміну Обами очікують зрушень у зовнішній політиці. Передовсім слід буде докласти зусилля для розбудови демократичного «Великого Близького Сходу» та спробувати вирішити іранське ядерне питання.
Існують песимістичні побоювання щодо згортання доби «розрядки» в американо-російських відносинах, які залишаються обтяженими суперечностями, пов'язаними з розгортанням у Європі американської системи протиракетної оборони, сирійським та іранським питаннями, конкуренцією за вплив у Східній Європі.
Безперечно, найскладнішим зовнішньополітичним питанням для Барака Обами є відносини з Піднебесною. Від вирішення американо-китайських торговельних і фінансових проблем залежить не лише стимулювання позитивного розвитку американської економіки, а й зростання або стагнація світової економіки. Залишається сподіватися, що з кожного питання кризового порядку денного Обама зможе знайти єдино правильне рішення, кожне з яких наближатиме його до галереї найвизначніших президентів США.
також у паперовій версії читайте:
  • КРИВАВИЙ ЛИСТОПАД
  • СИРІЙСЬКА ОПОЗИЦІЯ У ПОШУКАХ КОНСТРУКТИВІЗМУ
  • ПЕСИМІСТИЧНІ ПРОГНОЗИ З ОПТИМІСТИЧНИМИ НАДІЯМИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».