Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДИХАННЯ— ЦЕ ЖИТТЯ
Підставою для пильної уваги спеціалістів ВООЗ до проблеми ХОЗЛ стало дедалі більше поширення цього захворювання і важкі наслідки, які воно зумовлює. Питання своєчасної діагностики та ефективного лікування цієї хвороби гостро стоїть у всіх державах світу, у тому числі в Україні.

17 ЛИСТОПАДА — ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ (ХОЗЛ)
На ХОЗЛ страждає більш як 210 млн осіб у світі. Ця недуга входить до провідної групи хронічних захворювань, на частку яких припадає понад 30 відсотків. Однак показники смертності тільки від ХОЗЛ, на відміну від інших, постійно зростають.
За оцінками ВООЗ, до 2020 року це захворювання стане не тільки одним із найпоширеніших і п'ятою найбільш розповсюдженою причиною втрати працездатності, а й увійде до основних причин смерті.
Головною причиною, що викликає обструктивне захворювання легень у 90% випадків, є куріння.
Ось чому профілактика цього підступного захворювання проста — відмовтеся від цигарок.
Крім того, одним із важливих чинників стрімкого збільшення кількості людей з цим діагнозом спеціалісти називають недостатню інформованість людей про захворювання та його симптоми, виражені у наростаючому обмеженні повітряного потоку, ускладненні й нестачі дихання, кашлі й мокротинні.
Чому наші лікарі майже ніколи не попереджають своїх пацієнтів про те, що куріння — це передовсім не рак горла, легень або туберкульоз, а саме підступне ХОЗЛ? Не знаю, скільки разів сам на профілактичних оглядах у терапевта чув: «У вас жорстке дихання, напевно, курите? — «Так». — «Зрозуміло». І хоча б один лікар попередив: кидайте негайно, а то вас чекає страшна хвороба — ХОЗЛ. Ніхто! Чому? Питання до МОЗ і тих, звичайно, хто давав клятву Гіппократа. Можливо, від байдужості або просто не було вказівки...
Утім, усе це лірика. Потрібно знати, що розвиток цієї хвороби починається приховано з фази відсутності симптомів, під час якої функція легень погіршується. На момент, коли більшість пацієнтів звертається до лікаря з приводу симптомів, захворювання може бути на важкій стадії, а в дихальній системі могли відбутися незворотні зміни. У таких випадках можливості терапії невеликі й хворі потерпають від виснажливих проявів хвороби, обмежень у повсякденному житті, частих загострень і госпіталізацій.
Нові дані дослідження, в якому взяли участь 1800 пацієнтів із семи країн Європи, засвідчили: незважаючи на лікування, якість життя 89% пацієнтів залишається несприятливою. Навіть у людей, котрі, як вважається, страждають від цієї недуги легкого ступеня тяжкості, спостерігається високий рівень симптомів (кашель — 74%, виділення мокротиння — 63 і задишка — 58%).
Більш як 70 відсотків хворих обмежені у своїй повсякденній діяльності, наприклад, у відвідуванні магазинів, тоді як 10% усіх пацієнтів протягом попередніх шести місяців були госпіталізовані через захворювання.
Спеціалісти охорони здоров'я настійливо рекомендують звертатися до лікаря у разі появи задишки під час ходіння сходами або крутосхилами, при кашлі й хронічному виділенні мокротиння у курців, старших за 40 років. За потреби лікар призначить дослідження функції зовнішнього дихання — спірометрію, за результатами якої буде призначене ефективне лікування, яке дасть можливість боротися з симптомами недуги, поліпшити якість життя і сповільнити прогресування захворювання.
«За непрямими даними можна припустити, що в Україні на цю хворобу страждає майже три відсотки дорослого населення і більшість, на жаль, перебуває поза полем нашої уваги, — вважає Юрій Фещенко, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Яновського. — Хоча за допомогою сучасних методів лікування це захворювання можна ефективно контролювати і значною мірою поліпшувати прогноз для таких хворих».
Що ж, будемо поліпшувати?

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІКУВАННЯ ЗАСТУДИ ВДОМА
  • ГРВІ, ГРЗ, ГРИП...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».