Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
СОЦІОЛОГИ РОЗСТАВЛЯЮТЬ КРАПКИ НАД «І»
За результатами національного екзитполу-2012, проведеного в день парламентських виборів, соціологи дійшли висновку, що жіночий електорат є більш консервативний порівняно з представниками сильної статі.

Про це повідомила Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, на прес-конференції на тему «Уточнення результатів національного екзитполу-2012», що відбулася в Укрінформі за участю Михайла Міщенка, заступника директора соціологічної служби Центру Разумкова, генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Володимира Паніотто та голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.
«Є політичні сили, за які переважно голосують жінки. Це насамперед партія «Батьківщина» і Партія регіонів. І є, умовно кажучи, партії, яким віддають перевагу чоловіки — це «УДАР» Віталія Кличка і «Свобода». Це цікава гіпотеза щодо нових політичних сил, за яких схильні голосувати чоловіки, а жінки, можливо, більш консервативні у своїх уподобаннях»,— сказала І. Бекешкіна.
За її словами, не менш цікавим для соціологів, які проводили національний екзитпол, є розподіл за віком: «Якби голосувала молодь до 30 років, то лідером був би «УДАР». З іншого боку — підтримка Комуністичної партії, яка хоч і «пішла» в більш молодий вік, усе ж таки серйозно починається з віком 40 років (9%) і серед виборців у віці після 60 років Компартія набирає 17,5%».
Так само з віком, констатувала соціолог, зростає підтримка Партії регіонів. «За ПР у віці до 30 років проголосувало 24%, а серед тих, кому за 60 років, — 32 %. Тим часом рівномірною у всіх вікових групах була підтримка партії «Батьківщина» та «Свободи»,— повідомила директор Фонду «Демініціативи».
Результати національного екзитполу засвідчили залежність підтримки партій від типу поселення виборців. Як констатували учасники прес-конференції, найбільшу підтримку «Батьківщина» одержала в селах — 29% і дещо меншу в обласних центрах (25) та ще меншу в інших містах — 20,5%.
«Найменше ПР підтримали в обласних центрах — 22% і значно більше в інших містах (32) і селах (30%). За Компартію теж найбільше голосували в містах, які не є обласними центрами, і менше — в обласних центрах і селах (відповідно 10 і 11%). А от за «Свободу» найбільше голосували виборці в обласних центрах. Так само дещо більше підтримали в обласних центрах і «УДАР» Віталія Кличка,— резюмувала Ірина Бекешкіна.
Окрім того, експерти назвали інші особливості нещодавніх виборів: «На відміну від виборів 2007 року, було визнано зміну виборчої системи, значно більші масштаби застосування адміністративного ресурсу, високий рівень підкупу виборців, а також фальсифікації результатів голосування. Тобто вітчизняні експерти згодні тут із міжнародними експертами в тому, що ця виборча кампанія була набагато гіршою, ніж попередня»,— підсумувала вона.
Солідарний з Іриною Бекешкіною і політолог Володимир Фесенко, який вважає, що «нова Рада вже народжується з величезними родовими травмами, і те, що в неї немає повноцінної легітимності — це вже також очевидно». При цьому він нагадав, що попередній парламент також був кілька разів на межі припинення свого існування; так само залишається відкритим питання й про те, скільки працюватиме нова Верховна Рада.
«Вона буде більш поляризована. Це, можливо, тенденція нашого політичного життя, яке все більше і більше поляризується. Це такий тривожний дзвіночок для нашої політичної еліти і всього політичного класу. Бо подальша поляризація може закінчитися не зовсім інституційними формами розв'язання цього протиріччя»,— переконаний голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента».

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • FREEDOM HOUSE ІНІЦІЮЄ ЗАПРОВАДЖЕННЯ САНКЦІЙ ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».