Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РЕГІОНАЛЬНІ ВИБОРИ З ФЕДЕРАЛЬНИМ ПОРЯДКОМ ДЕННИМ
14 жовтня 2012 року відбулися прямі вибори губернаторів у низці регіонів Російської Федерації — вперше за останні десять років, коли у перший президентський термін Володимира Путіна було введено централізоване призначення губернаторів.

Однак за президентства Дмитра Медведєва було ухвалене нове виборче законодавство, яке передбачає повернення до виборчої процедури щодо губернаторів. Нинішні локальні вибори також цікаві з точки зору спроможності опозиційних партій очолити настрої протесту, які характерні для деяких прошарків російського суспільства.
Найбільш скандальні вибори відбувалися у Брянській області. Там комуністи зняли з перегонів за рішенням суду за фальсифікацію підписних листів на свою підтримку чинного губернатора Миколу Деніна, який є представником правлячої партії «Единая Россия» та від неї два терміни поспіль керував областю. Показово, що з цього питання «Единая Россия» та «Либерально-демократическая партия», а також «Яблуко» спільно виступили проти Комуністичної партії Російської Федерації.
Особливої гостроти брянському протистоянню додало з'ясування стосунків у нижній палаті Федеральних зборів — Державній думі. Адже там, після позбавлення члена політичної ради партії «Справедливая Россия» Геннадія Гудкова депутатського мандата під приводом конфлікту бізнесових інтересів і парламентської роботи, розпочався процес з'ясування стосунків між депутатами провладних та опозиційних фракцій. Не оминули звинувачень у приховуванні своїх бізнес-інтересів і російські комуністи.
Крім того, позапарламентського координатора «Левого фронта» Сергія Удальцова звинуватили в отриманні грузинських грошей на організацію «революційних» провокацій у містах Росії. На підтримку Удальцова виступив головний російський комуніст Геннадій Зюганов. Загалом Компартія Російської Федерації розраховує повернути собі вплив принаймні у центральних районах країни, які за часів президентства Бориса Єльцина належали до так званого «червоного пояса», де домінували ліві настрої.
Утім, для правлячої партії «Единая Россия» та її лідера — прем'єр-міністра Дмитра Медведєва регіональні вибори також надзвичайно важливі, адже вони мають підтвердити мандат довіри. Це особливо важливо у контексті очікуваного реформування верхньої палати — Федеральних зборів, яка також незабаром має формуватися не за призначеннями з Кремля, а шляхом виборів у регіонах.
Російські політологи вважають, що в разі надто негативного результату для «Единой России» слід очікувати переходу політичної ініціативи до «надпартійної громадянської ініціативи» — «Народного фронта», який у березні 2012 року активно підтримав кандидатуру Володимира Путіна на президентських виборах.
У свою чергу, для опозиції теж зрозуміло, що надії на перехоплення політичної ініціативи доведеться відкласти до кращих часів, коли можна буде знайти більш популярних лідерів, ніж недавні керманичі вуличних протестів, та запропонувати виборцям прийнятнішу програму конкретних дій. Однак песимісти вважають, що опозиційний політичний табір приречений на продовження з'ясування стосунків між прихильниками протилежних ідеологічних поглядів, адже ліберальний, лівий та націоналістичний проекти навряд чи коли-небудь буде можливо поєднати в рамках «Единой России» найближчого майбутнього.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ВРЯТУЄ НОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ МИРУ ЄВРОПЕЙСЬКУ ЄДНІСТЬ?
  • ВИБІР НІМЕЦЬКИХ СОЦІАЛ-ДЕМОКРАТІВ
  • США: ГОТУЄТЬСЯ «ФОТОФІНІШ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».