Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
УКРАЇНЦІ НЕ ВІРЯТЬ У ЧЕСНІСТЬ ВИБОРІВ
Провівши з 18 вересня до 4 жовтня 2012 року загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України «Вибори-2012 (чи вірять громадяни у чесність виборів? Чи готові до протестів? Що може спонукати громадян до протестів?»), соціологи Фонду «Демократичні ініціативи» імені І. Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології виявили, що диференціація громадян України стосується не лише питань зовнішньополітичних орієнтацій чи питань мови, а й ставлення до виборів.

«Виборці опозиційних партій більш скептично ставляться до виборів, менше довіряють і виборчим комісіям, і взагалі технології проведення виборів, і в них менше сподівань на краще. На жаль, розкол України відбувається ще й за такими параметрами»,— зазначила директор згаданого фонду Ірина Бекешкіна.
За словами експерта, якщо довіра до Центральної виборчої комісії розділяє суспільство: довіряють ЦВК 40% українців, не довіряють майже стільки ж — 37% (23% свого ставлення не визначили), то місцевим виборчим комісіям різною мірою, але переважно довіряють (50 проти 28%) виборці всіх політичних сил в усіх регіонах України.
Стосовно очікувань, як пройдуть вибори, вона сказала — «це вже стабільно, народ не довіряє», лише 9% вважають, що вибори пройдуть чесно, і ще 34% гадають, що будуть деякі порушення, які не вплинуть на загальний результат. Серед інших виборців явно переважає песимізм.
Припускають, що результати можуть бути перекручені 31% громадян і ще 16% переконані, що усе буде підтасоване. Готові вийти на вулицю з протестом у разі фальсифікації виборів 17,5% населення, найбільше з-поміж виборців опозиційних партій.
Соціологи, зокрема, запитували у людей, на що вони звертатимуть увагу під час виборів; що буде показником, що вибори сфальсифіковані. Отже, головним доказом фальсифікації будуть порушення під час виборчої кампанії (21%) та на виборчій дільниці у день голосування (21%). Для 20% населення доказів фальсифікації не потрібно, бо вони упевнені, що вибори будуть сфальсифіковані. Основне порушення, з яким особисто стикалися виборці,— це підкуп (14%). Найбільше цей вид порушень відзначили жителі столиці (45%), а також Луганської (33) й Закарпатської (31%) областей.
Водночас експерт зауважила, що більшість населення (47%) не сподівається, що політики поводитимуться етично під час виборчої кампанії, 35% — переконані в етичності політиків. Більшості населення (59%) важко зрозуміти, які саме позиції обстоюють різні партії. Неважко це для 22 відсотків.
За даними дослідження, більшість населення (48%) також вважає, що вибори нічого не змінять, натомість 29% налаштована оптимістичніше і покладає на вибори надії на краще. А от на думку 7% населення, вибори змінять ситуацію в суспільстві на гірше. Найпесимістичніші щодо виборів ті, хто не братиме у них участі.
Так, за словами соціолога, вважають цілком імовірними у разі погіршення життя чи захисту своїх прав масові виступи протесту у своєму місті чи селі 18% населення, а готові особисто взяти участь у подібних протестах 22% (у Західному регіоні — 33%, Центральному — 22, Південному — 15, Східному — 16%). Основними причинами участі в акціях протесту можуть стати насамперед матеріально-економічні чинники: майже кожен четвертий готовий вийти на вулицю за різкого зниження рівня життя, ще 22% — якщо не виплачуватимуть зарплату, пенсію, стипендію, і 13% — коли в країні зростатиме безробіття.
Під час опитування ставили кілька запитань, які не стосуються виборів, але стосуються дискусій і дебатів навколо цього. Так, за даними дослідження, майже 50% населення вважають, що політична ситуація в Україні напружена, 27,5 — оцінюють її як спокійну, а для 12% вона критична, вибухонебезпечна. Проте громадян (90%) об'єднує думка, що Президента України мають обирати на загальнонародних виборах, і лише 2% готові делегувати це право Верховній Раді.
Опитування проводили в межах реалізації проекту «Національний екзитпол-2012» у 111 населених пунктах в усіх областях України та АР Крим за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення. Всього було опитано 2043 респонденти. Похибка вибірки не перевищує 2,2 відсотка.

Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ВИБОРИ В ОН-ЛАЙНІ
  • МЕРКЕЛЬ ПІДТРИМУЄ ТИМОШЕНКО
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».