Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
МІСЦЕ БЛОХІНА ПОРОЖНЄ
Хвороба все ще головного тренера футбольної збірної України Олега Блохіна і рецидив старого «захворювання» його підопічних дивним чином збіглися. За відсутності наставника його помічники з тренерського штабу на чолі з Андрієм Балем отримали від Федерації футболу України на чолі з Анатолієм Коньковим ще одного фахівця — колишнього керманича київського «Арсенала» Олександра Заварова.

Цього фахівця називали мало не головним кандидатом на місце Олега Блохіна, але після останніх двох матчів «синьо-жовтих» у своє призначення, мабуть, не вірить і сам Заваров.
Відсутність Блохіна, про «фарт» якого під час тренерської кар'єри в збірній не говорив хіба що ледачий, позначилася не тільки на результатах, а й на психологічних кондиціях футболістів.
На Євро-2012 українці просто «вигризли» перемогу над шведами, були близькими до нічиєї з англійцями (тільки бригада арбітрів на чолі з Віктором Кашшаї знає, чому рахунок у тому матчі не зрівнявся), а на старті нового відбору таки зіграли внічию з родоначальниками футболу на їхньому ж «Вемблі». Це було лише у вересні...
У похмурому жовтні збірна України не забила жодного м'яча — ані посереднім молдовським футболістам, ані майстернішим чорногорцям. Обидва суперники «синьо-жовтих» поставили поблизу своїх штрафних майданчиків «автобус» (так іронічно говорять про зорієнтовану насамперед на бажання будь-якою ціною не пропустити ігрову модель). Єдина відмінність команд Молдови і Чорногорії — відсутність у складі першої й наявність у другої гравців, здатних утекти у швидку контратаку і використати «шанс нокаутера».
Що сталося з командою, яка ще у вересні мріяла про конкуренцію з Англією за перше місце в групі, а зараз пропустила вперед навіть Молдову і випереджає лише екзотичну збірну Сан-Марино? На це запитання, мабуть, нездатні відповісти і самі футболісти, і їхні нинішні наставники.
Нульова нічия у Молдові ще прикріша через те, що у кваліфікації престижних форумів із суперниками такого рівня українці давно не втрачали очок. Утім, саме команди з пострадянського простору часто створювали проблеми.
Дев'ятого вересня 2009 року збірна України не змогла в Мінську забити білорусам (0:0). Щоправда, тієї ж осені в Дніпропетровську «синьо-жовті» переграли англійців (1:0), згодом розгромили андоррців (6:0) і вийшли до плей-оф, де не змогли впоратися з греками (0:0 в Афінах, 0:1 у Донецьку).
Восьмого вересня 2007-го Грузія зіграла з Україною — 1:1. Цей результат став однією з причин того, що на Євро-2008 українці не потрапили. А от такий же рахунок у протистоянні грузинів і українців у вересні 2005 р. не завадив підопічним Олега Блохіна успішно завершити кваліфікацію до чемпіонату світу 2006 року — в тому турнірі «синьо-жовті» впевнено обійшли команди Туреччини, Данії й Греції.
Поєдинок у Кишиневі українці розпочали в такому складі: П'ятов на воротах, Селін, Хачеріді, Михалик і Бутко в захисті, півзахисники Тимощук, Гармаш, Гусєв, Ярмоленко і Ротань, у нападі Зозуля. В останні півгодини матчу на поле виходили лише форварди — Селезньов, Мілевський і Девіч, та до жодного з них не була прихильною футбольна фортуна.
Ще в першому таймі мали забивати Гусєв, Зозуля чи Ярмоленко, але не поталанило жодному. Здавалося, що в другому таймі гол буде, він назрівав, але так і не визрів.
На жаль, нічия в Молдові була не найприкрішим результатом тижня. У вівторок до чайної ложки дьогтю додалася столова.
Для чорногорців, які 2006 року тому проголосили незалежність,— це лише третій відбірний цикл. Відбір до чемпіонату світу 2010-го вони провалили (лише п'яте місце), натомість у кваліфікації до Євро-2012 спромоглися стати другими, і лише в плей-оф поступилися команді Чехії.
Чорногорці, як і команда Молдови, грали на полі суперника від оборони. Бранко Брнович залишив у запасі головну зірку свого колективу — форварда «Ювентуса» Мірко Вучинича. Мірко таки з'явився на полі «Олімпійського», коли наприкінці матчу потрібно було не дати українцям зрівняти рахунок, і своє завдання він виконав.
Розпочинали гості таким складом: Божович, Баша, Йованович, Звєротич, Джудович, Савич, Волков, Пекович, Дрінчич, Йоветич, Дамьянович.
Андрій Баль і колеги після невдачі в Молдові змінили насамперед напад — замість Зозулі й Ярмоленка на поле вийшли Девич і Селезньов. У захисті була тільки одна зміна — замість Хачеріді в центрі зіграв Кучер, а Селін, Бутко і Михалик знову вийшли на поле. Півзахист посилило одужання Коноплянки (він замінив Гармаша), компанію йому склали Тимощук, Гусєв і Ротань.
Постійний тиск, «ігрова і територіальна перевага» господарів протягом першого тайму призвела... до голу у ворота Андрія П'ятова на доданих до першого тайму хвилинах.
Після «обрізки» Михалика, який пасував на Кучера (центральний захисник з якогось дива опинився на лівому фланзі півзахисту), пішла швидка контратака, вихід Дамьяновича сам на сам з П'ятовим і гол, який так і залишився єдиним у цій зустрічі.
Після перерви набагато реальнішим був другий гол чорногорців, ніж нічия. Наприкінці матчу після порушення Селіна у власному штрафному майданчику гол із пенальті мав забивати Йоветич, але його удар П'ятов парирував.
Одне очко у двох матчах відкинуло українців на передостаннє, п'яте місце у групі Н. «Синьо-жовтих» випередила навіть команда Молдови, яка після домашньої нічиєї на виїзді переграла головного постачальника очок — збірну Сан-Марино з рахунком 2:0. Перед тим, у п'ятницю сан-маринців розгромили англійці — 5:0. А от у перенесеному з вівторка на середу (через сильну зливу у Варшаві) матчі з командою Польщі Вейн Руні й компанія перемогти не змогли (1:1), як і в матчі з українцями. На забитий у першому таймі гол Руні господарі відповіли в середині другого тайму.
Після цієї нічиєї збірна Англії одноосібно очолила групу — 8 очок після чотирьох матчів. За втраченими очками лідером стала команда Чорногорії — 7 очок після трьох ігор. Поляки треті — п'ять балів після трьох матчів. Молдова має 4 очки після чотирьох ігор, Україна — 2 після трьох поєдинків, усі матчі програла збірна Сан-Марино.
Поразкою від збірної Чорногорії збірна України встановила особистий антирекорд. За кількістю очок на старті найгірша кваліфікація з усіх, у яких раніше брали участь «синьо-жовті». Раніше найменш вдалим був початок відбору до Євро-96. Тоді українська команда програла збірній Литві й зіграла внічию зі Словенією, після чого лише в третьому матчі зуміла обіграти збірну Естонії.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НІМЕЦЬКИЙ ПОДАРУНОК ДЛЯ ШВЕДІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».