Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПІГУЛКА ДИКТУЄ МЕНЮ
Захворівши, ми хапаємося за пігулки й сподіваємося, що кожна з них, як влучна стріла, уражає лише потрібну ціль. Проте, на жаль, це не так. Бо уявляти у подібному разі треба не зцілювальну стрілу, а радше голки кактуса, які часто впиваються зовсім не в ті місця.
Що з чим вживати і що чим запивати, виявляється, ціла наука. Про неї ми розмовляємо з фармакологом Світланою Гладченко.

— Світлано Василівно, невже всі ліки мають побічні дії?
— Навіть найсучасніші, орієнтовані на зцілення певного органу, препарати не здатні «працювати» лише у відведеній для них «зоні» й впливають на рецептори, що перебувають поряд.
— Чи не тому багато людей намагається взагалі не вживати пігулок?
— На жаль, є велика кількість хвороб, у боротьбі з якими без ліків не обійтися. При цьому слід пам’ятати, що ліки — це хімічна сполука, яка вступає у найрізноманітніші реакції, нерідко агресивні. А організм намагається всіма доступними способами знищити все чужорідне за допомогою печінки, нирок, взаємодії з білком. Він же не знає, що ми хочемо йому допомогти! А щоб допомагаючи не зашкодити, потрібно чітко дотримуватися терапевтичних доз. Уживаючи стільки, скільки необхідно, хворий отримує концентрацію, достатню для лікування, і мінімум побічних ефектів.
— Проте всі дози усереднено, у них не враховано індивідуальні особливості організму хворого, його сприйнятливість. До того ж коли захворювань кілька і доводиться приймати багато ліків, де гарантія, що навіть маленька терапевтична доза якогось препарату не стане «останньою краплиною», що переповнить чашу?
— При призначенні медикаменту лікар має і може врахувати всі можливі наслідки його вживання. Приміром, відомо, як добре розправляється антибіотик із дизентерійною паличкою. Але у кишківнику гине й корисна мікрофлора, розвивається дисбактеріоз. Тому під час лікування антибіотиками зазвичай призначають препарати, які відновлюють мікрофлору кишківника. «Заселити» кишківник необхідними корисними бактеріями можна за допомогою «живих» йогуртів, які є у продажу.
Буває й так, що у людини від народження не вистачає в організмі ферментів, які беруть участь у метаболізмі ліків, чи їхня нестача зумовлена ураженням певного органу. Тоді прийом препарату у повній дозі може спричинити ускладнення, алергічні реакції. Пеніцилін, приміром, вважається нетоксичним препаратом, але у п’яти випадках зі ста (а це немало!) він викликає важкі алергічні реакції аж до анафілактичного шоку.
До речі, якщо ви — алергик і приймаєте антигістамінні препарати, не запивайте ліки грейпфрутовим соком. Річ у тім, що цей сік не лише заважає препаратам нормально засвоюватись, а й робить їх небезпечними. Під впливом компонентів, що містяться у соку грейпфрута, ці речовини змінюють хімічну структуру, і утворювані сполуки можуть спричинити порушення серцевого ритму. А апельсиновий сік може завадити одужуванню від звичайної ангіни, бо сприяє руйнуванню антибіотиків у шлунку.
— Можливо, людині, яка відчула дискомфорт, варто припинити прийом препарату, що спричинив негативну реакцію?
— Не поспішайте, адже існує ще й синдром відмінити. І дуже неприємний. Він часто зустрічається при самолікуванні. Був випадок, коли з великими труднощами врятували жінку, котра страждала на гіпертонію. Як і багато «колег по нещастю», вона приймала клофелін. Спочатку по одній пігулці тричі на день, потім — по дві, потім — по три... Проте тиск залишався високим. Розчарувалась у ліках і вирішила: досить труїтися.
Одначе на припинення надходження клофеліну організм відповів таким стрибком тиску... Нагадаю, що клофелін несумісний з алкоголем. Поєднання небезпечне для життя, бо викликає неконтрольоване зниження тиску. Повторюю: тільки лікар може передбачити побічний ефект, дібрати ліки, які допоможуть йому запобігти.
— Доводилося чути, що препарат однієї фірми допомагає, а такий же, але іншого виробника, спричиняє головний біль. Таке може бути?
— Так. Діючої речовини у будь-якій таблетці — мізер. Переважно це наповнювач, який має швидко розпадатись і сприяти ефективності препарату. Активна речовина у препараті різних фірм завжди одна, а наповнювач може бути різним, і організм на ці наповнювачі реагує своєрідно.
Варто пам’ятати, що протизапальні препарати, певною мірою пригнічуючи біль, можуть викликати загострення шлунково-кишкової патології (гастриту, виразки шлунка). Значить, треба це передбачити і запивати такі пігулки і капсули молочним киселем чи молоком. Вони не діють на препарат, але захищають шлунок і поліпшують його функції.
— Чи можуть виникнути побічні реакції через неправильний прийом ліків? Коли їх краще вживати — до, після чи під час їди, якою кількістю рідини і чим запивати?
— Якщо в інструкції до препарату це не обумовлено, завжди треба запивати таблетку не менш ніж половиною склянки води, краще цілою склянкою. Тоді виникає дисперсія ліків у рідині, вони ліпше всмоктуються, швидше діють. Часто людина на ходу ковтає пігулку, «проштовхує» її всередину однією слиною. Ефекту — ніякого. Вона ще одну таким же способом — знову не діє. Третю... Такий метод — шлях до побічних явищ.
Що стосується часу прийому препаратів, то найчастіше це роблять до їди. Ліки не будуть зв’язуватися з інгредієнтами їжі, не братимуть участі у процесі травлення, діятимуть швидше. Чимало медикаментів, які вживають після їди, втрачає до 50% ефективності порівняно з тими, що приймають натщесерце. Коли необхідно, щоб ліки діяли повільно, поступово, їх призначають після їди — їжа уповільнює всмоктування препарату.
Якщо в інструкції написано: «Приймати під час їди» — це найчастіше означає, що препарат подразнює слизову оболонку шлунка. У такому разі ліки недостатньо заїсти печивом чи яблуком. Вони мають потрапити у шлунок під час повноцінного прийому їжі. Причому не всім відомо, що продукти, які ми споживаємо, також можуть викликати небажану реакцію, якщо їх вживати водночас із ліками.
— Головний ворог лікарських препаратів, напевно, алкоголь?
— Прийом ліків створює додаткове навантаження на печінку, і вона працює в екстремальних умовах. Поєднання алкоголю, приміром, із протиалергічними препаратами, інсуліном, транквілізаторами, ліками, що знижують тиск, викликає надмірну сонливість. Нітрогліцерин під впливом алкоголю втрачає ефективність і не приносить полегшення хворому серцю.
При діабеті алкоголь впливає на рівень цукру у крові: спочатку різко підвищує, а потім так само різко знижує. Похідні саліцилової кислоти (аспірин, парацетамол) разом із алкоголем наносять відчутний удар по слизовій оболонці шлунка.
— Які дружні зв’язки простежуються у ліків і продуктів харчування?
— Скажімо, сульфаніламіди вживають не лише з лужною рідиною, а й «вимивають» їх з організму двома-трьома літрами лужної мінеральної води впродовж дня. Аспірин запивайте рідким киселем без ягідного сиропу і цукру (звареному на крохмалі «клейстером»). Кортикостероїдні гормони вимагають введення до раціону побільше повноцінних білків (сир, печінка, риба, нежирне м’ясо), солей калію (курага, родзинки, гарбуз, зелена квасоля, зелений горошок, соя, чечевиця, шпинат, картопля, слива, яблука, персики, вишня), кальцію (молочні продукти), вітамінів.
Прийом протипухлинних препаратів має супроводжуватися дієтою, що поліпшує кровотворення (риба, печінка, гранати, полуниця, чорна смородина, мед). Сечогінні засоби, які збіднюють організм калієм (гіпотіазид, фуросемід, дихлортіазид, маннітол), також потребують додаткового його введення.
А ось гіпертонікам перед тим, як приймати таблетки курсом, я б рекомендувала відмовитися від жирів і побільше їсти фруктів, овочів, каш і молочних продуктів. Як засвідчують дослідження медиків, через місяць верхній тиск знизиться на 10–12, а нижній — на 5–6 одиниць.
— Чи можна приймати ліки жінкам, які годують дітей?
— Лише безпосередньо перед годуванням дитини, щоб ліки не встигли потрапити в молоко,— на це йде 30–40 хвилин. Максимальна концентрація препарату у молоці буде лише через дві години. Значить, уже через чотири години знову можна годувати малюка.

Розпитувала Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • «КАЛІФОРНІЯ», «ВІСКОНСІН», «ВІКТОРІЯ»— НЕПРОХАНІ ГОСТІ ЗІ СХОДУ
  • КИЇВ: РАНКОВА ЗАРЯДКА ПОТЯГНУЛА НА РЕКОРД

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».