Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ВЕНЕСУЕЛА ОБРАЛА ПРЕЗИДЕНТА
У Венесуелі 7 жовтня 2012 року обирали президента. Виборча кампанія фактично стартувала від початку поточного року. Її визначальними ознаками стала онкологічна хвороба чинного президента та спроби опозиції накреслити альтернативний «нафтовому соціалізму» курс держави.

Періодично лікуючись на Кубі, Уго Чавес передусім забезпечив собі гарантії від можливого військового перевороту та призначив на посаду міністра оборони довірену особу генерала Генрі Ранхеля Сільву, якого США звинувачують у причетності до контрабанди наркотиків. Цим призначенням було засвідчено президентський контроль над збройними силами Венесуели. Також було продовжено популістський курс, зокрема Чавес погрожував націоналізацією тим банкам, які відмовлялися фінансувати державні сільськогосподарські програми.
На початку лютого поточного року венесуельська опозиція своїм єдиним кандидатом на жовтневих президентських виборах назвала колишнього губернатора провінції Міранда Хенріка Капрілеса. Чавес у разі своєї поразки на виборах спрогнозував Венесуелі громадянську війну та відмовився обмежити свої повноваження на час виборчої кампанії.
Напруженою увесь цей час залишалася ситуація на венесуельсько-колумбійському кордоні. Прихильники Чавеса розглядають саме сусідню Колумбію можливим плацдармом для зовнішньої інтервенції з метою усунення від влади Уго Чавеса за лівійським сценарієм. Однак опозиція наголошувала, що всі ці «жахи» влада свідомо згодовує виборцям, аби повернути до Чавеса його електорат.
На фініші виборчої кампанії стало відомо, що Венесуела і Китай створили спільне підприємство з видобутку золота, а Росія розпочала видобуток нафти у долині річки Оріноко. Чавес висловив симпатії Бараку Обамі. Утім, усунення від влади Уго Чавеса теоретично може дати потужний поштовх передвиборчій кампанії Обами, адже американського президента республіканці звинувачують у відсутності ефективної латиноамериканської політики. Однак менш ніж за місяць до виборів президента США Барак Обама не наважився посилювати тиск на Венесуелу та створювати додаткові приводи для критики свого зовнішньополітичного курсу.
Крім того, венесуельська опозиція так і не спромоглася перехилити на свій бік хоча б частину традиційного електорату Чавеса. За Капрілеса проголосували представники міського середнього класу, інтелігенції, але цього виявилося замало для впевненої перемоги. Уго Чавес зберіг владу, та це не означає, що фактично третій його президентський термін буде безхмарним. Наразі головним суперником Чавеса є хвороба.
також у паперовій версії читайте:
  • НАТО КОНЕЙ НА ПЕРЕПРАВІ НЕ МІНЯЄ
  • ДЕСТАБІЛІЗАЦІЯ ІНДІЙСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ
  • ТУРЕЦЬКИЙ ФРОНТ СИРІЙСЬКОЇ ВІЙНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».