Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
БОТУЛІЗМ — СЕЗОННА ПРИКМЕТА
Заготівля овочів і фруктів на зиму — традиційне заняття для українців.
Однак, за певних умов, банка консервованих огірків може наробити лиха. Річ у тім, що бактерії ботулізму виділяють отруту, яка уражає всі органи і системи. Навіть незначне відхилення в технології консервації може спричинити незворотні наслідки. Як їх уникнути? На це запитання відповідає кандидат медичних наук, лікар-токсиколог Юрій Марков.

— Отруюються домашніми заготовками часто всією сім’єю. Варто зазначити, що спори ботулізму потрапляють на поверхні продуктів і у воду з ґрунту, де можуть існувати за звичайних кліматичних умов понад 12 місяців. Крім того, знищити ботулотоксини важко. Вони гинуть від пари під тиском, що можливо лише при застосуванні автоклава.
Жахливі отруєння спричиняють анаеробні бактерії ботулізму, що живуть у м’ясі або рибі. Вчені з’ясували, що отрута, яка виділяється цими мікроорганізмами, майже в 400 тис. разів сильніша за отруту гримучої змії. Захисні механізми людського організму можуть бути безсилі перед ботулізмом. Адже токсини не підвладні ферментам травного тракту, що руйнують більшість отруйних компонентів.
— Якою має бути перша допомога при підозрі на ботулізм?
— Якщо з’явилися перші ознаки нездужання, треба якнайшвидше прийняти очисні засоби. Тут найперспективнішим вважається полісорб, сорбент на основі природного кремнію. Клінічною практикою доведено, що лікарський препарат здатний загальмувати розвиток цього інфекційного захворювання завдяки вираженому ефекту детоксикації. А при подальшому прийманні може забезпечити сприятливий результат хвороби.
— Наскільки високі ризики захворіти на ботулізм?
— З одного боку, на ботулізм захворіти важко, оскільки ніхто при здоровому глузді, не рахуючи маленьких дітей, які ще погано розуміють, що до чого, не їстиме брудні дари природи прямо з грядки. А дбайливі мами і бабусі не менш як півгодини готують страви, що позбавляє можливості збудників ботулізму проникнути всередину, але не завжди. Як і не рятують щедрі добавки в консерви солі й гострих спецій. В кислому середовищі токсини можуть зберігатися протягом кількох десятиліть.
Ботулотоксини стійкі до різного впливу, у тому числі холоду, що також стосується заморожених продуктів, які на зиму закладають до морозильної камери. До речі, консерви — найкраще середовище для існування токсинів ботулізму, оскільки переважно використовується герметичний метод закручування, а цим мікробам не потрібний кисень.
Крім того, становлять небезпеку висушені ягоди і фрукти, які приємно покласти в чай або зварити з них компот. Але на токсини в них практично не впливає ультрафіолетове опромінення. Захворіти на ботулізм можна навіть при вдиханні токсинів, які є в пилу. Найчастіше зараження відбувається через забруднені питні джерела або продукти.
Зазвичай хвороба розвивається через 2–24 години від потрапляння інфекційного агента. А тяжкість її перебігу залежить від часу інкубаційного періоду, наприклад, чим він коротший, тим гірший стан.
— Які симптоми характерні для цього захворювання?
— У перші години при ботулізмі виникає загальна слабкість, потім може з’явитися невелика температура, до якої приєднується головний біль. Можуть виникнути різкі спазми в животі, що супроводжуються нудотою, блювотою і частим випорожненням кишківника. Багато пацієнтів відзначає запаморочення, сухість у роті й здуття живота. Після доби пронос змінюється на закреп, а ще пізніше спостерігаються розлади зорових функцій, такі як нечіткість тексту перед очима, двоїння предметів.
А от опущення повік і згладжування складок у ділянці носогубного трикутника — симптоми, які свідчать про частковий параліч лицьових м’язів, тобто про те, що уражена нервова система. Ускладнення ботулізму виявляються у вигляді осиплості або втрати голосу, а ті, що загрожують життю,— це задуха із зупинкою дихання і припинення серцевої діяльності.
— Як ефективніше вивести токсини?
— Слід пам’ятати, що хворого на ботулізм негайно слід відправити до стаціонару, навіть якщо захворювання протікає легко. Проте деяких лікувальних заходів треба вжити ще до приїзду «швидкої допомоги». Промивати шлунок лікарі будуть обов’язково, а це можна зробити і сорбентом полісорб у домашніх умовах.
Препарат загальмує подальше поширення інфекції. Для цього треба приготувати 0,5–1% суспензії сорбенту. Приблизно 5—10 г порошку розводять на літр води і дають випити хворому, чим рефлекторно викликають блювоту. Таким чином, промивають верхній відділ травного тракту. Для більш повного очищення з такою ж суспензією можна поставити клізму.
— Як запобігти зараженню ботулізмом?
— Добрим методом запобігання розвитку ботулізму є дотримання певних принципів захисту. Деякі впевнені, що консерви промислового виробництва безпечні. Насправді отруїтися і заразитися можна як домашніми заготовками, так і придбаними в супермаркеті. Тому якщо немає можливості відмовитися від солінь і маринадів, слід дотримуватися таких правил:
— ретельно мити всі продукти від бруду, пилу і дрібних часток землі;
— зіпсовані фрукти, овочі, м’ясо і рибу відразу викидати;
— зберігати продукти в морозилці тільки після миття, а краще теплової обробки не менш як 30–40 хвилин при високій температурі — 80–100 градусів;
— при купівлі магазинних консервів оглядати їх: кришки банок мають герметично прилягати до країв, тобто бути плоскими, а не здутими. Металеві або скляні місткості мають бути чистими, без тріщин і відколів;
— для консервації грибів краще застосувати негерметичний спосіб, наприклад, маринування у бочках із подальшим зберіганням місткостей у підвалі. Для цього підходять білі гриби, бабки, красноголовці, грузді, а також осінні опеньки і маслюки.
При перших ознаках отруєння треба прийняти полісорб, а якщо піднімається температура і з’являються згадані симптоми ботулізму, негайно викликати «швидку допомогу».

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЛЕГКО ПОЗБУТИСЯ ТАТУ?
  • ЕКСТРЕМ УДЕСЯТЕРО ЗБІЛЬШУЄ СИЛИ...
  • ЧОМУ ПОСИНІЛА КУКУРУДЗА?
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
  • П'ЯТЬ НАПОЇВ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ СЕРЦЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».