Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ВАРІАЦІЇ З ПРОПОЗИЦІЯМИ
«Объехав свет кругом, спокойный домосед, перед моим камином сижу и думаю о том, как трудно быть своих привычек властелином...»
Отакий висновок поета Костянтина Батюшкова, зроблений ще на початку ХІХ ст., для українських мандрівників актуальний і нині. Щоправда, його доповнюють приказками: «Обіцянка — цяцянка, а дурневі — радість», «Дешева рибка — погана юшка» та ін. Я б додала: «Бійтеся данайців, що дари приносять».

Турфірма надала, а турист одержав...
Уже не новина, що вітчизняні туристи після завершення відпочинку за межами рідної землі відчувають своєрідне творче піднесення. Зазвичай на моря-океани їдуть і летять з надією побачити і відчути таке, що залишиться в пам’яті на все життя.
Спочатку вас надихають на оптимізм менеджери турфірм. При зустрічі, крім усмішок, пропозицій присісти і випити кави або чаю, вони часто-густо клієнтам демонструють мальовничі буклети, фото курортів і готелів, з якими мають угоди про продаж путівок. Ще й делікатно повідомляють, що саме зараз покупцю пощастить придбати за «демократичною» ціною місце в чудовому готелі, де їстиме-питиме все смачне, корисне, навіть екзотичне. Не забувають і про місце під сонцем біля басейну чи на пляжі. Натякають на екскурсії, розваги. Ну як відмовитися від таких принад?
Отож охочі гроші викладають, валізи збирають... Нерідко навіть не замислюючись над тим, хто їх відправляє на відпочинок — туроператор чи турагент? Менеджери не переймаються. Якщо клієнтові цікаво,— то скажуть. Узагалі, згідно із Законом України «Про туризм», до укладення договору фірма має надати інформацію про наявність ліцензії на діяльність, сертифікатів відповідності, даних про обсяг фінансового забезпечення турустанови у разі її банкрутства. Досвідчені юристи радять усе це вносити в туристичні угоди, аби потім ніхто не міг дорікнути в приховуванні інформації.
Щоб в усьому був позитив, клієнта треба ознайомити з програмою туробслуговування, транспортними засобами, обслуговуванням у готелях, страховкою, правилами в’їзду, місцевими звичаями. Чимало менеджерів про це просто повідомляє, що не вважається порушенням законодавства.
На цьому «дослідження» угоди завершувати не варто. Слід знати, за яких умов можуть бути змінені маршрут, програма туру, місце проживання. В компаніях для свого спокою полюбляють писати: «Фірма залишає за собою право змінювати програму туру». Взагалі різноманітних нюансів не бракує.
Під час вояжу за збереження багажу, цінностей, документів туроператор не відповідає. Відповідальність несе сам власник або організація, якій було довірено транспортування чи зберігання (камера схову, готель).
До речі, важливо все знати не лише про речі, а й про вигоди в автобусі, яким доведеться їхати до місця відпочинку (кондиціонер, цілодобова робота туалету, перегляд відеофільмів). Слід розпитати про кількість місць в готельному номері, харчування, зручності. Якщо виникають проблеми чи неприємні несподіванки, одразу після приїзду на місце радять повідомити про них представникові турфірми й попросити їх ліквідувати.
Краще, коли все це буде викладено письмово зі складеним і підписаним свідками актом про порушення, контактними телефонами, а також фотознімками події. Цим можна буде скористатися, виставляючи претензію фірмі. Аби такого не сталося, до угоди вносять фразу: «Турфірма надала, а турист одержав і зрозумів усю необхідну інформацію, передбачену вимогами чинного законодавства України». Поставивши підпис, споживач потім не зможе сказати: «Мені нічого не говорили».

Олена СЕДИК
також у паперовій версії читайте:
  • В УКРАЇНІ ЗНАЙШЛИ «БЕРМУДСЬКИЙ ТРИКУТНИК»
  • ДЕ ЛЮБЛЯТЬ ВІДПОЧИВАТИ УКРАЇНЦІ?
  • НЕЛЕГАЛІВ В ІСПАНІЇ ЗМУСЯТЬ ПЛАТИТИ ЗА МЕДОБСЛУГОВУВАННЯ
  • КУКУРУДЗЯНІ ЛАБІРИНТИ НА ЗЕМЛІ ШОПЕНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».