Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
ЯКЩО У ВАШОГО ЧАДА СКОЛІОЗ...

На шкільному медичному огляді вашій дитині поставили діагноз «сколіоз». Що тягне за собою це порушення і чи варто негайно починати лікування? Чи такими жахливими є наслідки сколіозу, як кажуть медики?
Про це ми розпитали Анатолія Процика, доцента кафедри ортопедії та травматології НМАПО імені П. Шупика.

— Отже, що таке сколіоз?
— Сколіоз — ортопедичне захворювання, що виражається у бічному викривленні хребта. З кожним роком кількість хворих в Україні збільшується, а завинив у цьому малорухливий спосіб життя біля екранів комп’ютерів і телевізорів, неправильне харчування. Вважається, що сколіоз — недуга дітей, але проблема його донині не вирішена. Тому з упевненістю можна сказати, що у дорослому житті людина продовжує страждати від нього.
Дорослі, дивлячись на своїх скоцюрблених біля комп’ютерів дітей, часто нагадують їм: «Сядь прямо!». Проте, на жаль, підлітки погано уявляють собі наслідки неправильного способу життя, результатом якого стає сколіоз. А прогноз невтішний, адже деформація хребта стає причиною систематичного болю, легеневої та серцевої дисфункції, поглиблюються вже наявні захворювання внутрішніх органів, з’являються неврологічні прояви.
— Що відбувається із хребтом хворого на сколіоз?
— Сколіоз — це складна деформація хребта, при якій відбувається бічне викривлення його у площині спини й скручування хребта довкола своєї осі. Під час активного розвитку дитини за умови невеликої активності й поганої постави існує вірогідність отримати цю надокучливу хворобу. Адже навіть при наполегливому лікуванні вже наявного сколіозу позбутися його складно. Запущена недуга небезпечна незворотними змінами у хребті. Деформації можуть призвести до виникнення ребрового горба, асиметрії тазу й порушення розвитку внутрішніх органів. Швидка стомлюваність, скарги на головні й м’язові болі — наслідок сколіозу, на який вчасно не звернули уваги.
Прикро те, що дитина, батьки якої проґавили початкову стадію сколіозу хребта, з часом почуватиметься у товаристві струнких і підтягнутих однолітків такою собі «білою вороною». Адже зовнішній вигляд для дівчини або хлопця у певний момент життя починає відігравати важливу роль.
Однак це ще не все. Виявляється, сколіоз — не просто ортопедичне захворювання, що впливає на порушення функцій організму, а ще й косметична проблема (за статистикою, 60 відсотків хворих на сколіоз — жінки). Тож він стає психологічною та соціальною проблемою.
— Як лікувати сколіоз хребта?
— Вважається, що розвиток сколіозу закінчується водночас із завершенням зростання — у 18–20 років. Після цього випрямити хребет неможливо. Тому в жодному разі не можна пропускати момент, коли лікування і одужання ще можливі.
Зазвичай ортопеди призначають дітям носіння спеціального фіксуючого корсета, лікувальну фізкультуру для зміцнення м’язів спини, тонізуючі процедури. Ці заходи при серйозному ставленні до них дитини та її батьків допоможуть у боротьбі зі сколіозом. В іншому випадку з часом доведеться робити операцію, встановлюючи механічні пристосування, що коригують кривизну хребта.
Питання лікування дуже складне через те, що потребує контролю не лише батьків, а й самої дитини. Дисципліна, вироблена навіть у таких умовах, згодиться в майбутньому.
Малеча має пильнувати за своєю поставою і коли стоїть, і коли сидить, і під час ходіння. Дитині потрібно звикнути до виконання вправ щодня по кілька разів. А знайти потрібні вагомі аргументи, аби вона спромоглася подолати природне небажання працювати,— головне завдання батьків.
Утім, існує ще варіант: замінити нудну фізкультуру на активні заняття спортом (не професійним, зрозуміло). Це мусять бути види спорту, що дають рівномірне навантаження на хребет.
— Що робити, аби сколіоз не став проблемою для дитини на все життя?
— Від самого раннього віку слід пам’ятати про профілактику цієї хвороби. З перших місяців життя батьки мають піклуватися про правильний розподіл навантаження в опорно-руховому апараті. Що це означає? Не варто дитину саджати раніше, ніж вона це зробить сама. Не можна її весь час носити на одній і тій самій руці, водити за одну і ту ж руку. Коли малюк підросте і зуміє сам займати себе, йому треба добирати меблі за зростом, забезпечити достатній простір на робочому столі.
Коли говорити про профілактику сколіозу у дитини, то це також правильна посадка за партою, заняття спортом і загальне формування стереотипів про активний спосіб життя. Запам’ятайте: для повноцінного розвитку скелета і м’язової тканини дитина мусить рухатися не менш ніж чотири–шість годин на день. Важливим є раціон харчування. Він має бути багатий на вітаміни та кальцій. Тож потрібно побільше споживати молочних продуктів, риби, овочів і фруктів.
Своєчасна профілактика завжди розумніша, ніж тривале лікування потім. Йдеться не лише про сколіоз, а й про негаразди, яких він може завдати організму. Якщо все ж сколіоз не минув вашої дитини, якнайшвидше звертайтеся по консультацію до лікаря. Чим раніше розпочато усунення проблеми, тим легше впораєтеся з нею та житимете повноцінно.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • «ЛИШЕ ТОЙ УЧИТЕЛЬ, ХТО ЖИВЕ ТАК, ЯК НАВЧАЄ»
  • БАТЬКИ ТЕЖ ХОЧУТЬ БУТИ «ВІДМІННИКАМИ»
  • ЗАЙВА ВАГА ПРИТУПЛЯЄ ВІДЧУТТЯ
  • ЯК НЕ ВТРАТИТИ ТАЛАНТ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».